Актуальні проблеми держави і права. – 2018. – Випуск 81

Постійний URI для цього зібрання

Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 81 / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2018. –190 с. Укр. та рос. мовами.

Переглянути

Нові надходження

Зараз відображається 1 - 20 з 24
  • Документ
    Психологічна теорія права Л. Й. Петражицького та її вплив на формування концепції неофіційного права
    (Одеса : Гельветика, 2018) Щамбура, Д. В.; Щамбура, Д. В.; Shchambura, D.
    Проаналізовано психологічну теорію права Л.Й. Петражицького як основу для формування концепції неофіційного права. Визначено сутність права як феномену за Л.Й. Петражицьким та виокремлено критерії, використані ним для поділу права на види. Офіційним правом Л.Й. Петражицький вважав право, яке підлягає застосуванню і підтримці з боку представників державної влади», а неофіційним – право, позбавлене такої підтримки. Неофіційне право в реальному правовому житті займає домінуюче становище і характеризується тим, що стосується окремої життєвої ситуації, узгоджується з індивідуальними особливостями конкретного випадку; являє собою динамічну систему, яка існує тоді, коли й «відбувається», коли виникає комунікація між індивідами; має добровільний характер і не потребує забезпечення державним примусом, містить не норми у формальному розумінні, а узгоджені сторонами поведінкові установки.
  • Документ
    Договір із варягами як предтеча державності Київської Русі: історико-правове дослідження
    (Одеса : Гельветика, 2018) Шумський, І. К.; Шумский, И. К.; Shumskyi, I. K.
    Розглянуто літописні відомості про прикликання варягів та «ряд» як державоутворюючий договір, зіставлено його істотні умови з подібними договорами Західної Європи, а також розкрито питання походження Київської Русі з погляду договірної теорії.
  • Документ
    Податково-правовий режим: поняття та ознаки
    (Одеса : Гельветика, 2018) Шаптала, Є. Ю.; Шаптала, Е. Ю.; Shaptala, Ye. Yu.
    Статтю присвячено дослідженню категорії «податково-правовий режим», розкриттю ознак такого режиму. На основі аналізу податкового законодавства та доктринальних напрацювань встановлено, що метою податково-правового режиму є врегулювання однорідних суспільних відносин щодо надходження коштів від платників у бюджети різних рівнів у формі податків і зборів шляхом визначення їх суб’єктного складу, об’єкта та змісту, а також реалізація інтересів учасників податкових правовідносин (насамперед ідеться про реалізацію інтересів держави як власника публічних коштів, а також про реалізацію інтересів платників податків як безпосередніх суб’єктів, які забезпечують наповнення дохідної частини бюджетів).
  • Документ
    Фонд соціального страхування України в системі фінансування загальнообов’язкового державного соціального страхування
    (Одеса : Гельветика, 2018) Тулянцева, В. А.; Тулянцева, В. А.; Tulyantseva, V. A.
    У статті автором характеризуються особливості формування бюджету Фонду соціального страхування України. Досліджуються особливості формування дохідної та видаткової частин бюджету Фонду соціального страхування України. Зроблено висновок, що фінансові ресурси Фонду соціального страхування України мають акумулюватися з урахуванням таких правил: визначення виключно нормами чинного законодавства переліку відрахувань до позабюджетних цільових фондів та визнання останніх власністю держави; відрахування до позабюджетних цільових фондів є видом обов’язкових платежів і їх виконання забезпечується застосуванням заходів державного примусу; цільове використання фінансових ресурсів позабюджетних цільових фондів.
  • Документ
    Взаємодія органів виконавчої влади з громадянським суспільством у механізмі забезпечення інформаційної безпеки неповнолітніх
    (Одеса : Гельветика, 2018) Топчій, О. В.; Топчий, О. В.; Topchii, O. V.
    Нагальність проблем забезпечення інформаційної безпеки, зокрема щодо неповнолітніх, зумовила актуалізацію теоретичного розгляду питань взаємодії органів виконавчої влади з інститутами громадянського суспільства. У статті досліджується інституціональний феномен взаємодії, її характеристики, механізм реалізації. Теоретичні відомості підкріплюються аналізом документів та аналізом подій, відображених на офіційних сайтах міністерств та окремих громадських організацій. На підставі цього узагальнено причини недоліків, подолання яких дасть змогу суттєво змінити на краще існуючу ситуацію у сфері забезпечення інформаційної безпеки неповнолітніх.
  • Документ
    Закон України «Про інформацію» як джерело адміністративного права з питань забезпечення доступу до публічної інформації
    (Одеса : Гельветика, 2018) Сибіга, О. М.; Сыбига, А. Н.; Sybiha, O. M.
    У статті розглядається Закон України «Про інформацію» як джерело адміністративного права з питань забезпечення доступу до публічної інформації. Акцентується увага на тому, що перша редакція нормативно-правового акта мала багато вад, які не давали змогу гарантувати реалізацію права доступу до публічної інформації, основними з яких є неузгодженість термінології, невідповідність європейським стандартам та відсутність механізму забезпечення доступу до публічної інформації. Відстежуються в хронологічному порядку зміни, які вносилися до Закону України «Про інформацію», та називаються причини, які стали каталізаторами таких змін. В історії дії Закону України «Про інформацію» виділяються два етапи, кожен із яких має свої особливості щодо забезпечення доступу до публічної інформації
  • Документ
    Правова визначеність щодо інституту кримінальних проступків та процесуальної форми дізнання
    (Одеса : Гельветика, 2018) Сачко, О. В.; Сачко, А. В.; Sachko, O. V.
    У статті розкриваються основні проблеми забезпечення юридичної визначеності під час запровадження новітнього інституту кримінальних проступків та процесуальної форми досудового провадження в порядку дізнання. Аналізуються концепти й новації кримінального та доказового права, особливості процесуальної форми діяльності дізнавачів щодо збирання й дослідження доказів. Розкрито виникаючі колізії правових норм, проблеми та шляхи їх усунення.
  • Документ
    Примус у службовому праві України: пошук базового критерію класифікаційного розподілу зовнішніх форм його прояву
    (Одеса : Гельветика, 2018) Припутень, Д. С.; Припутень, Д. С.; Pryputen, D. S.
    Дослідження правової природи примусу в службовому праві України як системного, інтегративного за своєю сутністю явища, структура якого містить низку взаємопов’язаних примусових заходів різного функціонального призначення, потребує комплексного підходу. Зазначене є можливим лише за умови чіткої класифікації різних заходів примусу (усвідомлення їх мети, правового потенціалу, співвідношення та взаємодії), які застосовуються для забезпечення організації й функціонування професійної, некорумпованої, престижної, орієнтованої на потреби громадян державної служби в Україні. Це питання зумовлює насамперед зосередження уваги на дослідженні класифікаційного розподілу його різноманітних зовнішніх форм реалізації не ізольовано, а у взаємозв’язку – крізь призму напрацювань у загальнотеоретичній площині. У статті проаналізовано наукові підходи, присвячені пошукам найбільш оптимальної класифікаційної моделі державно-примусових заходів, на підставі узагальнення яких автор обирає базовий критерій для розподілу зовнішніх форм прояву примусових заходів у службовому праві.
  • Документ
    Механізм правового регулювання інтелектуальної власності в Україні
    (Одеса : Гельветика, 2018) Падун, Р. В.; Падун, Р. В.; Padun, R. V.
    Розглянуто теоретичні аспекти правового регулювання інтелектуальної власності в Україні. Запропоновано графічну інтерпретацію механізму правового регулювання прав інтелектуальної власності.
  • Документ
    Щодо протидії маніпулюванням на фондових ринках (зарубіжний досвід)
    (Одеса : Гельветика, 2018) Одинець, І. В.; Одинец, И. В.; Odynets, I. V.
    Розглянуто закордонний досвід протидії маніпулюванням на фондових ринках за законодавством окремих іноземних країн. Визначено перелік головних об’єктів злочинних посягань на прикладах Сполучених Штатів Америки, Європи та Китаю, а також особливості відповідальності за такий злочин у різних країнах.
  • Документ
    Правове регулювання приватного навчання дошкільнят як прояву глобалізованого суспільства
    (Одеса : Гельветика, 2018) Матяшовська, Р. Ю.; Матяшовская, Р. Ю.; Matiashovska, R. Yu.
    Розглянуто приватну освіту дітей дошкільного віку та її вплив на сучасне глобалізоване суспільство. Визначено принципи державної правової політики у сфері приватної освіти.
  • Документ
    Закріплення принципу недискримінації в українському законодавстві
    (Одеса : Гельветика, 2018) Мандель, Р. Я.; Мандель, Р. Я.; Mandel, R. Ya.
    Аналізуються положення українського законодавства, які містять заборону дискримінації. Вказано на позитивний вплив Європейського Союзу на Україну в питанні запобігання та протидії дискримінації. Обґрунтовано необхідність внесення змін до деяких нормативно-правових актів із метоюпокращення антидискримінаційних механізмі.
  • Документ
    Роль виборів, виборчих прав та виборчих спорів громадян у реалізації концепції безпосереднього народовладдя в Україні
    (Одеса : Гельветика, 2018) Лещенко, О. Д.; Лещенко, О. Д.; Leshchenko, O. D.
    Досліджено ролі виборів, виборчих прав та виборчих спорів громадян у реалізації концепції безпосереднього народовладдя в Україні. Автор показує, що носієм суверенітету та єдиним джерелом влади в Україні є народ. Незважаючи на прогрес, досягнутий багатьма країнами у сфері побудови демократичних інститутів і захисту прав людини, стан демократії в деяких регіонах світу, як і раніше, нестійкий, а їхні інститути надто слабкі для забезпечення ефективного управління. Автор обґрунтовує думку, що з метою забезпечення вільних виборів як основного показника наявності демократії в Україні насамперед варто відійти від позитивістського (формального) підходу під час застосування виборчого законодавства й інших регуляторів виборчих процедур. Будь-яке неоднакове розуміння процедури має трактуватися в бік захисту виборчих прав та їх реалізації. Такою ж має бути внутрішня сутність виборчого законодавства.
  • Документ
    Вплив окремих громадських діячів на розвиток прав дитини в період до та після національно-демократичної революції
    (Одеса : Гельветика, 2018) Коломоєць, Н. В.; Коломоец, Н. В.; Kolomoiets, N. V.
    Проаналізовано працю окремих громадських діячів у сфері захисту прав дитини. Вивчено досвід роботи А. Левінстіма, К. Вентцеля та В. Куфаєва. Акцентується увага на тому, як зазначені громадські діячі вплинули на подальше нормативне закріплення прав дитини та їх захист органами державної влади.
  • Документ
    Особливості цивільно-правового захисту житлових прав окремих категорій осіб
    (Одеса : Гельветика, 2018) Калюжний, В. В.; Калюжный, В. В.; Kaliuzhnyi, V. V.
    Традиційним є аналіз особливостей цивільно-правового захисту житлових прав крізь призму видів правовідносин (особистих немайнових, речових, зобов’язальних) і характерних для них способів захисту порушених прав. Без заперечення такого підходу автор вирішив здійснити аналіз особливостей цивільно-правового захисту житлових прав на основі критерію суб’єкта (чи з позиції суб’єкта, права якого порушено), що має сприяти реалізації функціонального призначення права – регулюванню правовідносин, забезпеченню їхньої стабільності, охороні та захисту суб’єктивних прав. Такий критерій автор обрав саме через особливості правового становища окремих учасників житлових пр
  • Документ
    Деякі питання адміністративно-правового статусу суб’єктів агропромислового комплексу України
    (Одеса : Гельветика, 2018) Іванова, Г. С.; Иванова, А. С.; Ivanova, H. S.
    Висвітлено актуальні питання адміністративно-правового статусу суб’єктів адміністративно-правового регулювання у сфері агропромислового комплексу України для вдосконалення функціонування відповідних суб’єктів та сприяння процесу реформування даної сфери взагалі.
  • Документ
    Проблематика істотних умов договору транспортного експедирування
    (Одеса : Гельветика, 2018) Довгуша, М. П.; Довгуша, Н. П.; Dovhusha, M. P.
    У статті аналізуються істотні умови договору транспортного експедирування. Статтю присвячено визначенню предмета договору транспортного експедирування, його особливостям і змісту. Окреслено основні й додаткові послуги, що входять у предмет договору, та зміст договору.
  • Документ
    Поняття та правова природа корпоративного конфлікту
    (Одеса : Гельветика, 2018) Добкіна, К. Р.; Добкина, Е. Р.; Dobkina, K. R.; Мойсей, І. М.; Мойсей, И. М.; Moisei, I. M.
    Розглянуто правову природу такого явища в господарському праві, як корпоративний конфлікт. Проаналізовано відмінність понять «корпоративний конфлікт» та «конфлікт інтересів». Запропоновано нове визначення терміна «корпоративний конфлікт»
  • Документ
    Мінімальні основні зобов’язання держав щодо громадського здоров’я
    (Одеса : Гельветика, 2018) Демченко, І. С.; Демченко, И. С.; Demchenko, I. S.
    Аналізуються положення міжнародних договорів у сфері захисту прав людини стосовно мінімальних основних зобов’язань держав щодо громадського здоров’я. Досліджується категорія «мінімальні основні зобов’язання», визначаються особливості останніх Наводиться перелік мінімальних основних зобов’язань держав, виходячи з розуміння громадського здоров’я як науки та мистецтва попередження захворювань, продовження життя та зміцнення здоров’я за допомогою організованих зусиль суспільства та як національної системи охорони здоров’я.
  • Документ
    Генеза соціальної політики
    (Одеса : Гельветика, 2018) Гаєвая, О. В.; Гаевая, А. В.; Haievaia, O. V.; Гаряєва, А. М.; Гаряева, А. М.; Hariaieva, A. M.; Муренко, О. Л.; Муренко, Е. Л.; Murenko, O. L.
    Розглянуто часи зародження, історичного розвитку і становлення в суспільстві соціальної політики. Показана необхідність таких міжнародних організацій, як Організація Об’єднаних Націй, ЮНІСЕФ, Верховна комісія Організації Об’єднаних Націй із прав біженців, Волонтери Організації Об’єднаних Націй