Стаття присвячена виокремленню та дослідженню етапів становлення стандартизації та сертифікації органічної сільськогосподарської продукції в державах – членах ЄС. У межах дослідження на основі аналізу існуючих тенденцій розвитку нами було виокремлено три етапи:
1) саморегулювання ринку органічних товарів;
2) розробка й закріплення національних стандартів щодо органічної продукції на державному й приватному рівнях;
3) заходи, спрямовані на вироблення єдиних стандартів у межах ЄС із подальшою гармонізацією національних законодавств із відповідними стандартами.
У межах кожного етапу нами були проаналізовані відповідні стандарти, прослідковано їх еволюцію та співвідношення. Наголошено, що перший етап характеризується наявністю окремих стандартів, розроблених фермерами та їх асоціаціями. Відзначено, що на першому етапі зазначені стандарти характеризувалися своєю добровільністю. Також у межах першого етапу виокремлено поступовий перехід фермерських асоціацій у форму парасолькових організацій. У межах другого етапу розглянуто послідовність закріплення органічних стандартів у майбутніх державах – членах ЄС і прослідковано вплив налаштування на національному й приватному рівнях на формування правового регулювання стандартизації та сертифікації органічної сільськогосподарської продукції на рівні ЄС. Зазначено, що третій (сучасний) етап характеризується появою універсальних стандартів у межах ЄС
та уніфікацією права шляхом прийняття відповідних регламентів. Розглянуто основні акти на рівні ЄС, що були прийняті в межах третього етапу, прослідковано їх еволюцію та зазначено, що сучасний етап становлення стандартизації та сертифікації органічної сільськогосподарської продукції на рівні ЄС натепер не завершений. Ухвалене правове регулювання зазначеної сфери постійно змінюється під впливом зовнішніх чинників. У статті відзначено, що поряд із правовим регулюванням на рівні ЄС чинними залишаються органічні стандарти, розроблені приватними організаціями, що доповнюють стандарти, закріплені в регламентах, не суперечачи їм.
This article is devoted to the distinguishing and study of the stages of standardization and certification
of organic agricultural products in the EU member states. Within the study, based on the analysis of
existing development trends, we have identified three stages:
1) self-regulation of the market of organic goods;
2) development and consolidation of national standards for organic products at the public and private
levels;
3) measures aimed at developing uniform standards within the EU with further harmonization of
national legislation with the relevant standards.
Also within each stage, we analyzed the relevant standards, traced their evolution and correlation.
It is emphasized that the first stage is characterized by the presence of separate standards developed by
farmers or their associations. It is noted that at the first stage these standards were characterized by their
voluntariness. Also, within the first stage, the gradual transition of farmers’ associations into the form of
umbrella organizations was singled out. The second stage examines the sequence of consolidation of organic
standards in prospective EU member states and traces the impact of national and private regulation on the
formation of legal regulation of standardization and certification of organic agricultural products at the
EU level. It is noted that the third (modern) stage is characterized by the emergence of universal standards
within the EU and the unification of law through the adoption of relevant regulations. The main acts at
the EU level, adopted within the third stage, are considered, their evolution is traced, and it is noted that
the current stage of standardization and certification of organic agricultural products at the EU level
is not completed nowadays. The approved legal regulation of this area is constantly changing under the
influence of external factors. The article notes that along with legal regulation at the EU level, organic
standards developed by private organizations remain in force, supplementing the standards enshrined in
the regulations without contradicting them.