S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал 2017. – Вип. 6

Постійний URI для цього зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз відображається 1 - 13 з 13
  • Документ
    Реінтеграція: до проблеми визначення, суті та позиціювання у політиці України
    (Одеса, 2017) Явір, Віра Анатоліївна; Явір, В. А.; Yavir, Vira A.
    Досліджено зміст і суть явища реінтеграції, наукові підходи до визначення реінтеграції в українській та закордонній науці. На їх основі напрацьовано оптимальне визначення реінтеграції для України. Проаналізовано головні причини гальмування реінтеграції окупованих територій – АРК, самопроголошених ДНР та ЛНР. Вказано на необхідність напрацювання законодавчої бази політики реінтеграції, позиціювання її консолідаційною ідеєю у межах державної етнонаціональної політики України. Аналізуються перші кроки формування законодавчої бази реінтеграції, зокрема проект Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями у Донецькій та Луганській областях» No 7163 від 04.10.2017 р. Вказано на необхідність запровадження політико-правових механізмів реінтеграції як невіддільної складової державної етнонаціональної політики України.
  • Документ
    Методологічні основи трансформації збройних сил як провідного елементу сектору безпеки країни
    (Одеса, 2017) Андріянова, Н. М.; Andriianova, N. M.
    Аналіз трансформаційних процесів провідних країн світу показав, що трансформація збройних сил, як засіб реалізації воєнної політики держави, охоплює всю сферу воєнної політики. Проте природа процесів трансформації у збройних силах, їх початок і процес протікання, множина значущих чинників та інші ключові параметри, у більшості випадків визначаються досить розпливчато.Тому на сучасному етапі перед наукою стоїть завдання продовжувати формувати теорію розвитку національного сектора безпеки як систему уявлень, яка здатна стати концептуальною базою аналізу трансформаційних процесів під час проведення реформ у Збройних Силах України в умовах агресії Росії проти України. Під час написання статті автором були використані наступні методи: системний, порівняльний та ретроспективний аналізи. Проведений у статті аналіз публікацій та досліджень з питання трансформації збройних сил дозволив сформувати понятійно-категоріальний апарат процесу трансформації і визначити мету, причини, етапи, завдання, складові трансформації, розглянути моделі процесу трансформації та методики оцінки трансформації збройних сил.
  • Документ
    Правий радикалізм і екстремізм у сучасній Словаччині
    (Одеса, 2017) Ключкович, Анатолій Юрійович; Ключкович, А. Ю.; Kliuchkovych, Anatolii Yu.
    У статті проаналізовано сучасний стан розвитку правого радикалізму та екстремізму у Словацькій Республіці. Досліджується електоральний успіх крайніх правих політичних сил на останніх парламентських виборах у Словаччині та риторика, що використовувалася ними під час виборчих кампаній. З’ясовано вплив політичних, соціально-економічних, національно-культурних і глобальних факторів на поширення правоекстремістських ідей. Автор дійшов висновку, що «Котлеба – Народна партія Наша Словаччина», попри зростання підтримки виборців, на сучасному етапі не відіграє значної ролі у формуванні державної політики Словацької Республіки, оскільки партія знаходиться у фактичній ізоляції у рамках існуючої політичної системи.
  • Документ
    Сучасні європейські патріотичні сили: електоральні результати й інституційні орієнтації
    (Одеса, 2017) Філатов, Борис Альбертович; Філатов, Б. А.; Filatov, Borys A.
    Досліджуються перспективи правих політичних сил у сучасному ЄС у контексті їх електоральних результатів й інституційних форм. Встановлюються причини зміни рівня популярності правих та націоналістичних політич- них сил. Надається увага розбіжностям між правими та патріотичними силами і значенню цих розбіжностей для міжпартійної співпраці. Визначається, що в умовах європейської та глобальної інтеграції успіх правих патріотичних сил залежить від можливості переформатування національного порядку денного у комунікаційних посланнях патріотичної традиції. Підкреслюється, що вагомого значення набувають конфігурації патріотичних сил у країнах сучасної Європи, оскільки ця ситуація впливає на сприйняття зусиль України на міжнародній арені. Означено, що просування правих політичних сил на загальноєвропейському рівні свідчить як про актуальність їх політичних програм, так і відповідність комунікаційної стратегії основним потребам населення багатьох країн ЄС. Робиться висновок про оптимальність інституційних форм сучасних патріотичних сил у сучасній Україні
  • Документ
    Клерикализация российского социума как закономерность развития моноцентрической политии
    (Одеса, 2017) Трофімов, Є. О.; Trofimov, Ye. O.; Трофимов, Е. А.
    Рассматривается процесс клерикализации российского социума, являющийся составляющей процесса укрепления российской моноцентрической политии и предполагающий сохранение самодержавного статуса персонифицированного лидера. В системе внутренних отношений клерикализация направлена на формирование унифицированного идейно-религиозного пространства, ограничение деятельности новых религиозных объединений, нарушение принципа светскости, подмену гражданственности национально-религиозной принадлежностью индивидуумов; в системе внешних отношений– формирование политико-религиозных доктрин, с одной стороны, направленных на изоляционизм; с другой– на экспансионизм. Падение авторитета главы государства в моноцентрической российской политии достигается сакрализацией статуса персонифицированного политического лидера (пралидера) с помощью усиления связи государства с традиционными конфессиями, выполняющими инструментальные функции (в первую очередь, православные объединения), что позволяет дополнить мифологизм сознания россиян политико-религиозными комплексами, обеспечив искусственную устойчивость самодержавной системе. Методы исследования: диалектический, логический, формально правовой.
  • Документ
    Про реінтеграцію Республіки Молдова в умовах політичної модернізації
    (Одеса, 2017) Стеркул, Н.; Sterkul, N.
    Розглядається важливість реінтеграції Придністров’я зі спеціальним статусом до складу Республіки Молдова. Повне возз’єднання Молдови є одним з основоположних пріоритетів молдавських властей. Реінтеграція – єдина можливість возз’єднання держави та збереження єдності. Крім того, вона є важливою умовою політичної модернізації. Підкреслюється, що успіх модернізації залежить від можливості вирішення існуючих проблем, таких як відсутність політичного прагматизму в політичної еліти, слабкість інститутів державного управління, економічна криза, корупція та бюрократія, соціальна напруженість у суспільстві. Формулюється думка про те, що для подолання внутрішньої нестабільності необхідно підвищувати рівень участі громадян у політичних процесах, їх інформованість, посилювати модернізаційні підходи до їх вирішення. Усе це дасть змогу реалізувати намічені плани щодо реінтеграції Республіки Молдова та успішно завершити реформування держави.
  • Документ
    Особливості інформаційних війн у сучасному інформаційному середовищі
    (Одеса, 2017) Рижук, Олександр Миколайович; Рижук, О. М.; Ryzhuk, Oleksandr M.
    У статті аналізується становлення інформаційного суспільства, зазначаються позитивні наслідки, до яких призводить впровадження інформаційних технологій. Разом з тим існує ряд небезпек та загроз, які пов’язані з впровадженням інформаційних технологій у життя суспільства. У роботі зазначено, що сучасні електронні засоби масової інформації поставили під загрозу національну безпеку країни, тому проблема захисту власного національного простору стала першочерговою для більшості країн. З середини 90-х років ХХ ст. своєї актуальності набувають явища інформаційних війн, які стають причиною міжнародних конфліктів. Для України ця проблема набуває особливого характеру у зв’язку з подіями на Сході та Півдні нашої держави.Інформаційна безпека стає найважливішим компонентом національної безпеки, оскільки від неї залежить рівень економічної, оборонної, соціальної, політичної та інших видів безпеки.
  • Документ
    Еволюція інформаційного суспільства в Україні
    (Одеса, 2017) Олефір, Іван; Олефір, І. В.; Olefir, Ivan
    У статті досліджено еволюцію українського інформаційного суспільства, де головну роль відіграють інформація та інформаційні ресурси. Охарактеризовано нормативно-правову базу регулювання відносин в інформаційній сфері України, пов’язаних з виробленням, зберіганням, трансформацією та розповсюдженням інформації. Встановлено, що розвиток суспільних відносин в Україні має бути спрямований на підвищення інтелектуального потенціалу держави та стримуванням загроз, які несе у собі інформація для держави, суспільства, людини. Також вказано, що розвиток телекомунікацій та активне поширення інформаційних технологій у сучасному українському суспільстві, зростання обсягу інформаційних потоків, з одного боку, виступають еволюційним етапом розвитку, сприяють інформатизації суспільства та входженню до інформаційної доби, де базовими стратегічними ресурсами є знання та інформація. З іншого боку, виникає необхідність нових форм захисту інформації під впливом політичних та правових вимог до системи забезпечення інформаційної безпеки на державному рівні.
  • Документ
    Концептуальний зміст постфемінізму
    (Одеса, 2017) Харечко, І. З.; Харечко, Ірина Зеновіївна; Kharechko, Iryna Z.
    Розглядається постфемінізм як нова стадія розвитку феміністської теорії, специфікою якої є самокритицизм, звернення до першооснов, переосмислення ключових категорій класичної феміністської парадигми. Зазначається, що суб’єктивність індивіда є наслідком і результатом дискурсивних практик. Простежується відмова теоретиків постфемінізму від (псевдо) універсалістського трактування «жінок» і традиційної дихотомії «специфічно жіноче» – «специфічно чоловіче». Виявляється, що стать не є даністю, а перформативним утворенням, продуктом культури. Підкреслюється, що встановлення і контроль за дотриманням «гетеросексуальної» норми є необхідним для підтримання існуючого соціально-економічного укладу сучасного суспільства. Аргументується недоречність оперування категоріями «жіноче – чоловіче», «додискурсивне – дискурсивне», «природна стать – гендер», що стереотипізує та ієрархізує суспільне мислення та зміцнює патріархальний режим.
  • Документ
    Анархічний тип політичної свідомості та його носії
    (Одеса, 2017) Марінова, Г. М.; Марінова, Ганна Маратівна; Marinova, Hanna M.
    Стаття присвячена дослідженню проблем, пов’язаних з формуванням і розвитком анархічного типу політичної свідомості, вивченню соціальної бази його носіїв. Анархічний тип політичної свідомості розуміється набагато ширше теорії й практики анархізму (і як революційного руху і як філософської доктрини), оскільки містить у собі політичні установки, цінності, орієнтири, які особистість формує у процесі соціалізації. Економічні й політичні реформи, що зачіпають майже всі шари суспільства, війни, викликають антіетатиський настрій переважно у молодих людей з нестійким соціальним статусом.
  • Документ
    Теорія і практика українського націоналізму Миколи Сціборського
    (Одеса, 2017) Кондратюк, Юлія Сергіївна; Kondratiuk, Yuliia S.; Кондратюк, Ю. С.
    У статті досліджено теоретичні і практичні засади українського націоналізму Миколи Сціборського на основі його фундаментальної праці «Націократія». Проаналізовано основні етапи життя та діяльності цієї видатної особистості, що стали визначальними у формуванні його поглядів та переконань. Відзначено, що він усе своє свідоме життя і у теоретичній площині, і передусім практичною діяльністю, закладав підвалини українського націоналізму та націократії. М. Сціборський передбачив генеральний курс розвитку майбутньої незалежної України: категорично без московського комунізму, стримано і помірковано відносно інших політичних режимів. Осо бливий акцент зроблено на основну ідею видатного державотворця, яка полягає у тому, що запорукою прогресивного розвитку України може бути лише політичний устрій, при якому нація має панувати у власній державі. Це не втратило своєї значущості і особливо актуально зараз, в умовах, коли українцям доводиться відстоювати територіальну цілісність своєї держави.
  • Документ
    Траєкторія розвитку пострадянського простору у контексті особливостей радянської модернізації: макроісторична перспектива
    (Одеса, 2017) Гайко, Олег Сергійович; Гайко, О. С.; Haiko, Oleh S.
    Розглядаються особливості пострадянських політичних режимів як обумовленість специфікою радянської модернізації. Зазначається, що радянський політичний режим являє собою приклад тоталітарної наздоганяючої модернізації. Відзначається, що організаційні дисбаланси у рамках радянського суспільства призвели до появи рентоорієнтованих політичних гравців, які орієнтовані на приватизацію державних і політичних інститутів з метою оптимального вилучення ренти. Підкреслюється, що специфікою пострадянських режимів є поєднання формальної логіки функціонування державних інститутів з неформальними домовленостями рентоорієнтованих гравців.
  • Документ
    Концептуальні засади місцевого самоврядування у творчій спадщині Михайла Драгоманова
    (Одеса, 2017) Бортнікова, Алла Василівна; Bortnikova, Alla V.; Бортнікова, А. В.
    Простежено зміст концепції місцевого самоврядування М. П. Драгоманова у контексті українського національного державотворення. Показано витоки ідейно-теоретичної спадщини вченого, її органічний зв’язок з прогресивними течіями світової суспільно-політичної думки і демократичними традиціями українського народу. Розкрито зміст конституційного проекту «Вольный союз» – «Вільна спілка». Акцентовано увагу на проблемі федеративного устрою держави, децентралізації із широким застосуванням місцевого самоврядування на різних рівнях. Розкрито питання розмежування функцій загальнодержавних установ і органів місцевого самоврядування, ролі обласного на місника, який призначається главою держави, ролі органів місцевого самоврядування у випадку заколоту та прямого зазіхання на основи державного ладу з боку будь-яких політичних сил.