S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал 2018. – Вип.9.

Постійний URI для цього зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз відображається 1 - 19 з 19
  • Документ
    Кіпр як приклад дезінтегрованої держави: стан та перспективи реінтеграції
    (Одеса, 2018) Явір, В. А.; Явір, Віра Анатоліївна; Yavir, Vira A.
    На прикладі Кіпру продемонстровано, що етнополітична дезінтеграція держави здебільшого спричиняється етнополітичними конфліктами і супроводжується порушенням етнополітичної стабільності, збройними зіткненнями і навіть кровопролиттям. Запропоновано ввести в науковий обіг поняття «дезінтегрована держава»: 1) на території якої внаслідок конфліктів, війн, добровільного виходу або сецесії частини її території утворилося кілька держав або/ та самопроголошених державних утворень; 2) частина територія якої була анексована іншою державою. Досліджено перспективи врегулювання етнополітичного конфлікту та реінтеграції Кіпру. Позиція міжнародних гравців полягає в інтеграції острова в єдину державу, а не в розподілі її між Туреччиною та Грецією. Однак євроінтеграція не стала вирішальним інтеграційним чинником дезінтегрованого Кіпру, оскільки до ЄС приєдналася лише Республіка Кіпр. Реінтеграція острова призвела б до інтеграції Турецької Республіки Північний Кіпр до ЄС, що позитивно позначилося б на його соціально-економічних показниках розвитку.
  • Документ
    Мова і національна свідомість студентської молоді України: соціальні характеристики
    (Одеса, 2018) Редькіна, Г. М.; Редькіна, Ганна Михайлівна; Redkina, Hanna M.
    Розглядаються феномени національної свідомості та мови. Вказується на те, що мова є впливовим чинником формування національної свідомості. Наголошується на визначній ролі молоді, зокрема студентської, у становленні Української держави. Окреслюється портрет студентської молоді України. Характеризуються мовні прояви національної свідомості громадян України, зокрема студентської молоді, на прикладі студентів м. Кам’янського Дніпропетровської області. Зазначається, що мовні прояви національної свідомості студентської молоді м. Кам’янського відрізняються мінливістю і невизначеністю. Вважається, що це відбувається через незавершеність й продовження процесу формування національної свідомості. Формулюються пропозиції щодо популяризації української мови.
  • Документ
    Етнополітичний аспект порівняння багатокультурних практик США та Канади
    (Одеса, 2018) Козачук, О. О.; Козачук, Олег Олександрович; Kozachuk, Oleh; Kozachuk, Oleh O.
    Політика багатокультурності (мультикультуралізму) є офіційно проголошеною в Канаді, в Сполучених Штатах Америки ми можемо констатувати практику культурного плюралізму. Для США характерні фактичні прояви політики багатокультурності, виражені в низці норм з підтримки етнорасових меншин та корінних народів. Стаття сфокусована лише на політичних, інституціональних та етнополітичних аспектах порівняння багатокультурних практик у США та Канаді. У США політика багатокультурності (мультикультуралізму) ніколи не практикувалась державою як інститутом, так само, як і політика «плавильного казана» ніколи не була офіційно інструменталізованою Вашингтоном, проте американці довгий час вважали саме цю практику ключовим підходом до процесу американського націєбудування. Політика багатокультурності нормативно знайшла своє втілення в Конституційному акті Канади 1982 р. та Законі про багатокультурність.
  • Документ
    Загрози та можливості трансформації етнонаціональної політики України
    (Одеса, 2018) Дегтеренко, А. М.; Дегтеренко, Анастасія Миколаївна; Dehterenko, Anastasiia M.
    Представлено результати комплексного теоретичного, методологічного й праксеологічного осмислення етнонаціонального чинника в Україні під впливом етнополітичних можливостей та загроз. Акцентовано увагу на конструктивних можливостях сьогодення з метою консолідації всієї української нації та підтримки конструктивного діалогу з національними меншинами. Проаналізовано етнополітичні сильні та слабкі фактори, можливості та загрози, серед яких є такі: політизація діяльності етнічних діаспор та діяльності національних меншин в Україні; політизація мовного питання; зростання дистанційованості між представниками певних етнічних спільнот; російська агресія. Наголошено на важливості підтримування постійної комунікації між органами влади та національними меншинами для виявлення та задоволення культурно-освітніх потреб національних меншин; використання потенціалу співпраці та розширення повноважень спільнот національних меншин у межах реформи децентралізації, зокрема, для просування національних інтересів у країнах походження національних меншин України; здійснення моніторингу та контролю іноземного деструктивного впливу на національні меншини, зокрема шляхом застосування санкцій проти іноземних політичних сил та громадських організацій, які підтримують зв’язки з Росією чи поширюють російську пропаганду через етнічні діаспори; поширення практики запровадження економічних стимулів для міжрегіонального співробітництва та взаємодії в різних сферах життя національних меншин та українського етносу.
  • Документ
    Електронна дипломатія як інструмент зовнішньої політики Сполучених Штатів Америки
    (Одеса, 2018) Тихоненко, Ірина Вікторівна; Тихоненко, І. В.; Tykhonenko, Iryna V.; Філоненко, О. О.; Filonenko, O. O.
    У статті розглядаються особливості електронної дипломатії як нового інструменту ведення зовнішньої політики держави у XXI ст. з огляду на поширення інформаційно-комунікаційних технологій. Механізми електронної дипломатії проаналізовано на прикладі США як держави, яка активно застосовує цей вид дипломатії. Охарактеризовано інституційний рівень забезпечення реалізації електронної дипломатії в США, а також її втілення у таких нових медіа, як Google, Facebook, Twitter. Автори дійшли висновку щодо вагомості механізмів е-дипломатії у зовнішній політиці США, що підтверджено практичним її застосуванням Президентом США Д. Трампом через соціальну мережу Twitter.
  • Документ
    Стан політичного менеджменту в Україні
    (Одеса, 2018) Гуляс, Я. Ю.; Hulias, Ya. Yu.
    Розглядається сутність теорії політичного менеджменту, як виду управлінських відносин в державі. Визначається проблематика існування політичного шантажу, як елементу, що має безпосередній вплив на прийняття раціональних рішень. Досліджується стан політичного менеджменту в Україні. Розкривається специфіка технологій політичного управління, прийняття політичних рішень та їх проблеми. Пропонуються напрямки подальших перспектив розвитку політичного менеджменту в Україні. Підкреслюється, що битви компроматів, інформаційні викиди стали невід’ємною частиною світової політики. Постійний ріст інтересу суспільства виникає тому, що існують приховані проблеми політичних процесів. Шантаж та взаємні загрози визначають політичну картину світу в цілому. Саме це і зумовлює дослідження регулювання політичного менеджменту в Україні. Як і питання, чим насправді керуються політичні діячі, коли приймають відповідні рішення щодо керування, регулювання певних процесів у країнах. -
  • Документ
    Трансформація політичних партій в Україні
    (Одеса, 2018) Ярош, Ярослав Богданович; Ярош, Я. Б.; Yarosh, Yaroslav B.
    Розглядається трансформація політичних партій у політичному процесі України. Партійна боротьба має різний характер і залежить від особливостей функціонування політичного режиму. Відзначається, що рівень партійної конкуренції залежить від ідеологічного фактору, який впливає на інтенсивність політичної боротьби. Акцентується на тому, що важливим критерієм дослідження трансформації суб’єктів політики є індекс ефективної кількості партій для вимірювання кількості впливових політичних партій. Підкреслюється, що індекс ефективної кількості партій вказує на кількість партій, їх порівняну вагу й обчислюється на підставі визначення розміру підтримки, яку має кожна партія під час парламентських виборів в Україні. Для аналізу ефективної кількості політичних партій та розуміння локального політичного процесу важливо враховувати частку голосів виборців, які проголосували за місцеві осередки політичних партій на виборах до регіональних органів влади.
  • Документ
    Критерії для визначення типів політичної іміджевої стратегії
    (Одеса, 2018) Худик, Ганна Олександрівна; Худик, Г. О.; Khudyk, Hanna O.
    Тема комплексного дослідження політичної іміджевої стратегії нині є актуальною, хоча і порівняно новою, про що свідчить стрімке збільшення напрацювань в останній час у досліджуваній області. Відповідно, виникає завдання визначити характерні прояви політичної іміджевої стратегії в тій чи тій політичній ситуації на різних рівнях (міжнародний / державний) взаємодії політичних акторів (політичні діячі та організації) із суспільством, міжнародною спільнотою, а також з іншими політичними акторами (політичні діячі та організації). Для того, щоб здійснити чітке розмежування типів політичної іміджевої стратегії та охарактеризувати їх, автором статті визначені п’ять ключових критеріїв. Це критерій належності, ситуативний критерій, критерій середовища, критерій інтеракції, критерій взаємозв’язку. Виявлені критерії політичної іміджевої стратегії дають змогу чітко розмежувати та охарактеризувати типи політичної іміджевої стратегії. Визначені типи можуть бути використані під час формування іміджу політичного актора як поодинці, так і комплексно з іншими типами із запропонованого переліку.
  • Документ
    Громадянський та етнічний націоналізм у перехідних країнах: вплив на інституційні форми патріотизму
    (Одеса, 2018) Філатов, Борис Альбертович; Філатов, Б. А.; Filatov, Borys A.
    У статті встановлюються спільні та відмінні риси між громадянською та етнічною формами націоналізму. Розглядається взаємовплив етнічних та інституційних передумов забезпечення сталої демократії, ведеться пошук оптимальної моделі політичного консенсусу на основі домінуючих чинників патріотизму та національних інтересів, розкриваються причини перешкод інституційним реформам в сучасній Україні. Визначається галузь застосування понять «етнонаціоналізм» і «громадський націоналізм» та їх співвідношення у конкретному політичному середовищі. З’ясовується специфіка інституалізації патріотизму у перехідному суспільстві, не пов’язана з виробленням ставлення до ідеологічних доктрин. Досліджується прагматичне сприйняття всіх аспектів соціальної та економічної дійсності. Встановлюються чинники політичного розвитку України, пов’язані як з інституалізацією політичних установ, так і зі зміною якості політичної участі. Доводиться значення зміни поведінки громадян на економічному та соціальному рівнях для інституалізації політичного патріотизму.
  • Документ
    Інформаційна складова в російській політиці щодо України як підготовка до інформаційної та гібридної війни
    (Одеса, 2018) Рижук, Олександр Миколайович; Рижук, О. М.; Ryzhuk, Oleksandr M.
    За часів інформаційного суспільства новітні інформаційні технології починають займати провідне місце в усіх сферах суспільного життя. Інформаційна складова у міжнародних відносинах набуває вагомого значення. Протягом усього періоду незалежності України приділялася недостатня увага інформаційній безпеці країни, а тому на противагу політиці відкритих агресивних інформаційних дій Росії в Україні постала потреба швидкого вирішення питання захисту власного інформаційного простору. Досліджуючи українсько-російські відносини з часів розпаду СРСР, можемо констатувати, що російська пропаганда відносно України була жорсткою та мала відкритий проросійський характер, незважаючи на інтереси сусідніх країн і не беручи до уваги декларування дружніх відносин. У російських діях відносно України простежувалося російське бажання дискредитувати Україну з різних боків. Через це в Україні було розгорнуто широке представництво російської інформаційної продукції. Зрештою, російська інформаційна експансія переросла у відкрите збройне протистояння, що отримало назву «гібридної війни».
  • Документ
    Діяльність політичного лідера та її вплив на зміну політичних цінностей суспільства
    (Одеса, 2018) Похило, І. Д.; Похило, Ірина Даніїлівна; Pokhylo, Iryna D.
    Встановлюються особи, які ще зі стародавніх часів вважалися лідерами. Політичні лідери відігравали та продовжують відігравати головну роль у політиці. Активно просуваючись до влади, за допомогою своїх політичних партій і політичних гасел вони можуть впливати як на власний електорат, так і на «чужий». Процес становлення політичного ідеалу та політичних цінностей у кожному суспільстві проходить певні етапи, він є досить складним і тривалим. Політичні лідери мають володіти певним набором особистих якостей, які їм забезпечують таке становище в суспільстві. Вони мають бути високорозвиненими особистостями. Проаналізовано, що політичний лідер змінює політичні ідеали та політичні цінності за певних умов. Зауважено той факт, що політичний лідер як представник «свого» електорату може змінювати і «навіювати» майбутнє як завдяки своїм особистим здібностям, так і за допомогою сучасних політичних технологій.
  • Документ
    Специфіка адміністративно-правового забезпечення публічної безпеки органами прокуратури та судами (суддями)
    (Одеса, 2018) Панова, Оксана Олександрівна; Панова, О. О.; Panova, Oksana O.
    Розглядається адміністративно-правове гарантування публічної безпеки органами прокуратури та суду (суддями) як опосередкована діяльність суб’єктів гарантування публічної безпеки, які вступають у правовідносини після настання конкретного юридичного факту та впливають у двох напрямах: на превентивне забезпечення (виявляється в проведенні бесід, гласної демонстрації караності за скоєне правопорушення у сфері публічної безпеки тощо) та забезпечення із застосуванням примусу (притягнення винної особи до адміністративної, кримінальної та іншої відповідальності). Зазначається, що до завдань, які повинні виконувати органи прокуратура та суди (судді), належить забезпечення прав і свобод людини і громадянина, гарантування дотримання правопорядку в державі. Підкреслюється, що однією з умов гарантування дотримання правопорядку в державі та публічної безпеки є доброчесна, гласна, об’єктивна та неупереджена діяльність органів прокуратури і суду (суддів), спрямована на розв’язання конфліктних ситуацій і притягнення винних осіб до відповідальності за скоєне протиправне діяння.
  • Документ
    Краудфандинг для громадянського суспільства
    (Одеса, 2018) Королевська, Анна Володимирівна; Королевська, А. В.; Korolevska, Anna V.; Кравченко, В. А.; Kravchenko, V. A.
    Сьогодні для досягнення сталого розвитку одним з аспектів є створення сильного громадянського суспільства, яке потребує якісно нових технологій фінансування. У статті розглядається суть використання альтернативних джерел фінансування з досвіду європейських країн, зокрема інструменту краудфандингу та його можливості в розвитку громадянського суспільства. Досліджено краудфандинг як технологію, яка полегшує взаємодію та реалізує суспільні інтереси, мобілізує інтелектуальні та матеріальні ресурси для задоволення потреб громади, суспільства та держави. Громадянське грошово-кредитне фінансування може бути використане як державний будівельний інструмент; маркетинговий інструмент; політичний інструмент Європейського Союзу. Охарактеризовано фінансовий стан розвитку українського громадянського суспільства, особливості видів громадянського краудфандингу в українському просторі та визначено перешкоди його застосування.
  • Документ
    Інтернет-мережа як ефективний інструмент впливу в політичній рекламі
    (Одеса, 2018) Жужа, Л. О.; Zhuzha, L. O.
    Політична реклама є одним із засобів спілкування з виборцями, метою якого є передання необхідної інформації та координація вибору певної дії. Із розвитком сучасних наукових технологій майже весь світ став частиною глобального необмеженого простору - Інтернету. Тепер пошук та розповсюдження інформації стали миттєвими, обмін даними вимагає мінімальних зусиль, контакти та спілкування можливо реалізувати, не виходячи з дому. Інтернет-мережа є ефективним каналом комунікації та впливу на електорат з можливістю більш тісного, вільного зворотного зв’язку виборців та політичних суб’єктів. За допомогою використання Інтернет-ресурсів, політичні суб’єкти отримують низку переваг, які позитивно впливають на розвиток та ефективність політичної кампанії. У статті досліджено специфіку використання Інтернет-реклами в політичній сфері, а також способи впливу на електорат шляхом створення та розповсюдження різних рекламних медіаматеріалів в Інтернет-мережі. Розглянуто види політичної Інтернет-реклами, її переваги та недоліки, а також особливості застосування певних її видів у політичному просторі.
  • Документ
    Особливості формування репутаційного капіталу держави як феномена сучасного політичного життя
    (Одеса, 2018) Дахній, З. В.; Dakhnii, Z. V.
    Розглянуто особливості формування репутаційного капіталу держави як вагомого конструкту та потужного політичного інструменту для здійснення зовнішньої та внутрішньої політики державою. З’ясовано специфіку феномену репутаційного капіталу держави. Особливу увагу приділено питанню визначення репутаційного капіталу, чинникам його формування та етапам здійснення успішного репутаційного менеджменту. Встановлено, що репутаційний капітал держави конструюється та реалізується із ціллю отримання переваг над іншими учасниками політичних, соціальних, економічних та інших процесів, а також задля ефективного вирішення завдань держави на міжнародній арені. Доведено, що формування позитивного репутаційного капіталу держави – це один із вагомих процесів здійснення ефективного управління нею, адже від нього залежить рівень зовнішніх інвестицій, укладання взаємовигідних договорів та загального розвитку та благополуччя всієї держави.
  • Документ
    Місцеве самоврядування в умовах децентралізації як об’єкт наукової рефлексії вітчизняних учених
    (Одеса, 2018) Бортнікова, А. В.; Бортнікова, Алла Василівна; Bortnikova, Alla V.
    Здійснено аналіз класифікації та змісту публікацій вітчизняних дослідників із проблем реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на засадах децентралізації. Засвідчено існування низки наукових напрямів досліджень: теоретичного; місцевого самоврядування як інституту демократизації держави; становлення, інституалізації та реформування місцевого самоврядування в Україні; моделей місцевого самоврядування; політико-правових засад функціонування органів місцевого управління; децентралізації політичної влади; впливу громадянського сектору на ефективність місцевого самоврядування; вивчення зарубіжного досвіду функціонування систем місцевого самоврядування та ін. Наведено приклади і розглянуто матеріали конференцій, монографічної літератури, статей, матеріалів аналітичних центрів, наукових установ і закладів. Розкрито зміст низки статей останніх років, де авторами піднімаються актуальні питання політики децентралізації в її теоретичному, політико-правовому, практично-політичному, міжнародному тощо вимірах. Одним із визначальних напрямів децентралізації є процес утворення об’єднаних територіальних громад, де закладено принцип добровільності, що загалом відповідає засадам демократії. Однак на практиці реалізація принципу добровільності в окремих випадках входить у суперечність із раціональністю і волею більшості. Як засвідчує досвід, у силу впливу політичних і суб’єктивних чинників «добровільність» стає перешкодою для об’єднання і створення повноцінної територіальної громади. Висвітлено зміст ризиків, що супроводжують реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.
  • Документ
    Зміни в міграційній політиці Республіки Кіпр у період євроінтеграції
    (Одеса, 2018) Алєксєєнко, І. В.; Alieksieienko, I. V.
    Стаття розглядає питання змін у міграційній політиці Республіки Кіпр у період євроінтеграції, які призвели до відповідних законодавчих змін. Підйом економіки Кіпру в 1980–1990 призвів до змін у законодавстві, які дозволили працевлаштування представникам країн третього світу. Тоді це було основою причиною змін у міграційній політиці, тому що до 1990 року міграційна політика була обмежувальною. Інтеграція країни до Європейського Союзу вимагала відповідних змін у національному законодавстві, а це призвело до збільшенні кількості мігрантів, а потім їх подальшої інтеграції в кіпрське суспільство. Закон «Про іноземців та імміграцію» (1972 р.) регулює основні правила в’їзду, перебування в Республіці Кіпр, а також вимоги щодо отримання кіпрського громадянства. Статистичні дані підкреслили, що європеїзація міграційної політики призвела до збільшення кількості іноземних мігрантів, як громадяни країн третього світ, так і громадяни країн Євросоюзу, на Кіпрі, починаючи з 1990 року.
  • Документ
    Аналіз підходів до визначення соціальної сутності та природи влади
    (Одеса, 2018) Слободянюк, Анатолій Володимирович; Слободянюк, А. В.; Slobodianiuk, Anatolii V.; Похило, І. Д.; Похило, Ірина Даніїлівна; Pokhylo, Iryna D.
    У статті автори намагаються представити аналіз різних підходів до визначення соціальної сутності та природи влади. Досліджується поліконцептуальність підходів, яка відображається у визначенні влади як невід’ємної частини соціальних та політичних відносин. Розглядається еволюція розуміння концептуальних уявлень про владу в історико-соціологічному процесі. Встановлено, що на кожному етапі історії соціологічної думки існують концептуальні уявлення про владу, в яких акцентується увага на необхідності поновлення соціальної влади, переходу від влади, що контролюється частиною суспільства, до демократії, тобто влади народу. Особливу увагу приділено ролі культури, соціальних норм та ціннісних орієнтацій у процесі функціонування владних відносин. Що більше влада концентрується, то більше обмежується свобода, втрачається соціальна сутність влади.
  • Документ
    Політичні наслідки біотехнологій: біополітичний підхід
    (Одеса, 2018) Кравець, А. Ю.; Kravets, A. Yu.
    Основною метою статті є дослідження еволюційних перспектив біополітики як інноваційної дисципліни в межах сучасної політичної науки. Констатовано, що сьогодні варто виокремити чотири перспективні напрями, які ми умовно назвали «екологічний», «конфліктний», «біотехнологічний» і «глобалізаційний». Кожен із них відкриває нові горизонти для біополітичної аналітики і політичної науки загалом. З’ясовано, що біополітики, які цікавляться проблематикою біотехнологій, говорять про їхній надзвичайно швидкий розвиток і потенційну загрозу за умови не контрольованості з боку уряду. Окрім того, у західній науковій традиції активно використовується магнітно-резонансна терапія для виявлення прихованих механізмів політичної, зокрема електоральної, поведінки індивідів і груп. Використання візуалізації головного мозку може допомогти у виявлені агресивної поведінки, а отже, застосовуватися для попередження міжгрупових і міжетнічних конфліктів. А геноміка як специфічна область біотехнологій може використовуватися для дослідження соціальних конфліктів, політичних кампаній, політичних прагнень, соціальних очікувань, способів їх задоволення тощо.