Коваль Дмитро Олександрович

Постійний URI для цього зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз відображається 1 - 17 з 17
  • Документ
    Становлення міжнародно-правового захисту культурних цінностей у зв’язку з збройним конфліктом : від Віденського конгресу 1815 р. до Гаазьких конвенцій 1899 р.
    (2011) Коваль, Дмитро Олександрович; Коваль, Дмитрий Александрович; Koval, Dmytro O.
    У статті розглянуто питання становлення інституту міжнародно-правового захисту культурних цінностей у період від Віденського конгресу 1815 р. до Гаазької конференції миру 1899 р. На вказаний період прийшовся бурхливий розвиток міжнародно-правового регулювання захисту культурних цінностей, переоцінка його значення та вироблення принципово нових постулатів, що лягли в основу міжнародних договорів з міжнародного гуманітарного права у ХХ ст.
  • Документ
    Международно-правовые идеи Ганса Кельзена и современные политико-правовые процессы в Украине
    (2014) Коваль, Дмитрий Александрович; Коваль, Дмитрий Александрович; Koval, Dmytro O.
    В статье проанализированы идеи австрийского позитивиста Ганса Кельзена о соотношении международного и национального права и суверенитете. В тесной логической связи представлены взгляды Кельзена по этим вопросам и его видение проблемы coup d'etat и революций. Констатировано, что coup d'etat не может рассматриваться как автоматически нелегитимный способ установления правительства с точки зрения международного права. Указано, что видение Кельзена по coup d'etat было впоследствии дополнено идеей о демократичности нового установленного правительства. Выделены характеристики демократического правительства.
  • Документ
    Міжнародно-правові ідеї Ганса Кельзена та сучасні політико-правові процеси в Україні
    (2014) Коваль, Дмитро Олександрович; Коваль, Дмитрий Александрович; Koval, Dmytro O.
    У статті проаналізовано ідеї австрійського позитивіста Ганса Кельзена щодо співвідношення міжнародного та національного права і суверенітету. в тісному логічному зв’язку представлено погляди Г. Кельзена щодо вказаних питань, його бачення проблеми coup d’etat та революцій. констатовано, що coup d’etat не може розглядатися як автоматично нелегітимний спосіб встановлення уряду з точки зору міжнародного права. вказано, що бачення Г. Кельзена щодо coup d’etat було згодом доповнене ідеєю про демократичність нового встановленого уряду. виділено характеристики демократичного уряду.
  • Документ
    Имплементация обязательств по криминализации посягательств на культурные ценности в национальное законодательство
    (2013) Коваль, Дмитрий Александрович; Коваль, Дмитро Олександрович; Koval, Dmytro O.
    В статье раскрывается проблема имплементации обязательств по Конвенции о защите культурных ценностей в случае вооруженного конфликта 1954 года и Протокола II к ней по криминализации посягательств на культурные ценности в национальное законодательство. Рассмотрены основные модели учета требований вышеназванных документов в законодательстве стран, представителей разных правовых семей. Приведены примеры удачной (желанной) и неудачной (требующей коррекции) имплементации.
  • Документ
    Понятие информационной войны в международном праве
    (2010) Коваль, Дмитро Олександрович; Коваль, Дмитрий Александрович; Koval, Dmytro O.; Короткий, Тимур Робертович; Короткий, Тимур Робертович; Korotkyi, Tymur R.
  • Документ
    Інформаційна війна Російської Федерації проти України : оцінка міжнародного співтовариства
    (Київ : К. І. С., 2014) Коваль, Дмитро Олександрович; Коваль, Дмитрий Александрович; Koval, Dmytro O.; Короткий, Тимур Робертович; Короткий, Тимур Робертович; Korotkyi, Tymur R.
    Інформаційна війна служить прикриттям агресії Російської Федерації проти України, виступає її невід’ємною складовою частиною. Використання збройних сил у Криму, їхня реклама і позиція щодо терористів Донбасу безпосередньо порушує міжнародне гуманітарне право і є закликом до його порушення. Крім того, за допомогою інформаційної зброї розгорається ксенофобія, тероризм і дискредитується український уряд. Усе це свідчить не тільки про ведення інформаційної війни, а й про її протиправність, порушення міжнародного права.
  • Документ
    Механізми контролю за виконанням Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту
    (2014) Коваль, Дмитро Олександрович; Коваль, Дмитрий Александрович; Koval, Dmytro O.
    Автор відзначає громіздкість та нездатність достатньо оперативно вмикатися при потребі механізмів у Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту. Диверсифікація методів забезпечення реалізації Конвенції посприяла не стільки ефективності, скільки складності сприйняття державами. Автор вважає найбільш раціональним та життєздатним є «інтернаціональне» вирішення проблеми під яким розуміється активна участь неурядових міжнародних організацій (в першу чергу «Блакитного щита») в процесі контролю за виконанням конвенції під час збройного конфлікту.
  • Документ
    Захист інтересів України у іноземних юрисдикціях за актом про імунітети іноземного суверена
    (2014) Коваль, Дмитро Олександрович; Коваль, Дмитрий Александрович; Koval, Dmytro O.
    В статті запропоновано альтернативний до міжнародного форум для пред’явлення претензій Україною до Росії. Висвітлені перспективи звернення до судів США за Актом про імунітети іноземного суверена. Запропоновані маркери для прогнозування ефективності використання зазначеного форуму.
  • Документ
    Responsibility to protect and the external security policy of the European Union
    (2014) Коваль, Дмитро Олександрович; Коваль, Дмитрий Александрович; Koval, Dmytro O.
    This paper presents the overview of the Responsibility to Protect (R2P) doctrine  implementation  to  the  European  Union  Security  and  Defense  policy.  In  this context, the references on the notion of R2P in the EU documents are  traced. The article defines the main barriers for the effective and progressive  implementation of the mentioned doctrine. Special attention is paid to the  EU participation in the establishment of the internationalized criminal and  human rights tribunals as a form of R2P implementation.
  • Документ
    Международно-правовая защита религиозных культурных ценностей во время вооруженного конфликта
    (2011) Коваль, Дмитро Олександрович; Коваль, Дмитрий Александрович; Koval, Dmytro O.
    Охарактеризованы особенности правового регулирования защиты культурных ценностей во время вооруженного конфликта. Особый статус предоставлен религиозным сооружениям и местам отправления культа. Развитие человечества иллюстрирует вопрос необходимости защищать культурные ценности ,и в первую очередь - религиозные строения. Автор считает, что это не связано с паралелльным существованием культурных (светских) и религиозных ценностей, но с пониманием религии как основной составляющей культуры. В настоящее время международное право должно более серъезно подойти к вопросу усиления защиты религиозных кульутрных ценностей. Делается акцент на необходимости расширенной защиты культурных ценностей в контексте ст. 53 Дополнительного протокола к Женевским конвенциям 1949 г.
  • Документ
    Міжнародно-правовий аналіз дефініції поняття "культурні цінності"
    (2013) Коваль, Дмитро Олександрович; Коваль, Дмитрий Александрович; Koval, Dmytro O.
    У статті автор звертається до проблеми визначення категорії «культурні цінності». Аналізуються складові та характеристики цього поняття, здійснюється порівняльний аналіз із схожими та близькими категоріями, що вживаються в науці та на практиці. Велика увага приділяється інтерлінгвістичній відповідності вживання терміна в різномовних версіях Гаазької конвенції 1954 р. Робиться висновок про необхідність досягнення академічного консенсусу щодо розуміння дефініції «культурні цінності».
  • Документ
    Захист культурних цінностей під час збройного конфлікту на Сході України
    (Київ : К. І. С., 2014) Коваль, Дмитро Олександрович; Коваль, Дмитрий Александрович; Koval, Dmytro O.; Бусол, Катерина Ігорівна; Бусол, Екатерина Игоревна; Busol, Kateryna I.
    Обгрунтовується можливість застосовання масиву міжнародно-правових договірних і звичаєвих норм із захисту культурних цінностей під час неміжнародного збройного конфлікту на Сході України. Даний конфлікт можна також охарактеризувати як інтернаціоналізований, ґрунтуючись на неодноразово доведеному факті прямої, у тому числі військової, підтримки терористів «ДНР» і «ЛНР» Російською Федерацією. Однак через те, що поняття інтернаціоналізованого конфлікту не закріплено в жодному міжнародному договорі з МГП,  така кваліфікація буде виключно доктринальною і не додаватиме жодних додаткових засобів для убезпечення артефактів Сходу України. Стверджується, що є низка задокументованих протиправних діянь проти культурних об’єктів і вагомий набір договірних і звичаєвих міжнародно-правових інструментів, які передбачають протиправність таких діянь. Лишається лише сподіватися, що притягнення винних у зловживаннях щодо культурних цінностей на Сході України відбудеться якомога швидше.
  • Документ
    Застосування Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту відмінними від держави акторами
    (2013) Коваль, Дмитрій Олександрович; Коваль, Дмитрий Александрович; Koval', Dmitrij
  • Документ
    Дефініція поняття "культурні цінності" в міжнародному праві
    (Одеса, 2010) Коваль, Д. О.; Koval, D. O.
    Автор статті розглядає всамперед поняття культурної цінностію. На його думку не будь-який матеріальний результат людської діяльності може розглядатися як культурна цінність. Такими може бути визнано лише ті предмети культури, тобто такі предмети діяльності людини, що відносяться до культурних благ. Культурні блага — найбільш широка категорія, що охоплює як результати матеріального, так і духовного виробництва. В юридичній літературі запропоновано цю категорію іменувати «досягненням культури». Автор вважає, що такий підхід цілком відображає поняття культурних цінностей та забезпечую чітке розуміння тієї групи об’єктів, що підлягають охороні згідно міжнародного права. Єдиною ремаркою є те, що на наш погляд все таки доцільніше використовувати поняття власність, що не прив’язане до філософського розуміння досягнень культури та юридично вірно відображає коло об’єктів, що повинні користуватися захистом.
  • Документ
    Міжнародно-правовий захист культурних цінностей у зв'язку зі збройним конфліктом
    (2014) Коваль, Дмитро Олександрович; Коваль, Дмитрий Александрович; Koval, Dmitry O.; Зелінська Наталія Анатоліївна
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.01.11- міжнародне право. - Національний університет «Одеська юридична академія», Одеса, 2014. Комплексно досліджено міжнародно-правовий захист культурних цінностей у зв'язку зі збройним конфліктом та простежено розвиток даного інституту міжнародного публічного права. Виявлено публічний інтерес у захисті культурних цінностей, встановлено зв'язок між ним та потенціалом співпраці держав на міжнародно-правовому рівні. Показано теоретичні підходи та виміри культурних цінностей, що розкривають сутність їх міжнародно-правового захисту та формування національної і міжнародної політики захисту: культурний націоналізм та інтернаціоналізм, власнісний та культурний аспекти цінностей. Проаналізовано дефініцію «культурні цінності» у співставленні з близькими термінами. Розглянуто доктрину захисного втручання. Постатейно прокоментовано та піддано конструктивній критиці основні міжнародні договори у сфері захисту культурних цінностей, зокрема Гаазька конвенція 1954 року та два Протоколи до неї. Досліджено індивідуальну кримінальну відповідальність за злочини проти культурних цінностей та реституція (у тому числі компенсаторна реституція).
  • Документ
    Реєстрація культурної та природної спадщини в рамках ЮНЕСКО
    (Одеса : Фенікс, 2015) Коваль, Дмитро Олександрович
    У статті проаналізовані різноманітні реєстри культурного спадку, що ведуться ЮНЕСКО для його збереження, популяризації та захисту. Реєстри поділені на військові та цивільні. Розкрито основи процедури внесення об’єктів до списків культурного спадку.