12.00.13

Постійний URI для цього зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз відображається 1 - 7 з 7
  • Документ
    Конституційна модель правової держави: шляхи її удосконалення і реалізації
    (2002) Іваненко, Галина Василівна; Иваненко, Галина Васильевна; Ivanenko, Galina V.; Кормич Людмила Іванівна
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.13 - правові проблеми політичних інститутів і процесів. Одеська державна юридична академія, Одеса, 2002. У дисертації обґрунтовано, що на кожному з етапів розвитку громадянського суспільства ідеї правової держави відбивають відповідний рівень культури і реальну правову дійсність у конкретній країні й у світі в цілому. Досліджено, що стратегічною метою реалізації конституційної моделі правової держави в Україні є створення такої системи державної влади, яка б відповідала стандартам демократичної, правової держави із соціально орієнтованою ринковою економікою, враховувала потреби суспільства і кожної окремої особистості. Показано, що обов'язковою умовою поглиблення демократичних основ в управлінні державою є створення надійного механізму стримувань і противаг між законодавчою і виконавчою гілками влади і неухильне дотримання владними структурами Конституції України. Визначено, що основними напрямками реалізації конституційної моделі правової держави в Україні є конституційна реформа, парламентська реформа; реформування виборчого законодавства; адміністративна реформа; реформування судоустрою; муніципальна реформа. Аргументовано, що головним завданням сучасного українського конституціоналізму є сполучення конституційної моделі правової держави з реальною практикою державного будівництва.
  • Документ
    Правові проблеми формування політичної системи в Україні на сучасному етапі
    (2001) Гладуняк, Іван Васильович; Гладуняк, Иван Васильевич; Gladunyak, Ivan V.; Медведчук Віктор Володимирович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.13 - Правові проблеми політичних інститу тів і процесів. Одеська національна юридична академія, Одеса, 2001. Дисертацію присвячено комплексному аналізу нолітико-нравових проблем формування політичної системи в Україні, визначенню змісту і сутності поняття політичної системи, її структури, основних функцій, дослідженню типів політичних систем та основоположних принципів їх організації. Обґрунтовується необхідність подальшого вдосконалення нормативио-правової бази для забезпечення демократичних перетворень в політичній системі українського суспільства, а також планомірному реформуванню її основних елементів та інститутів, до якого відноситься реформування державної влади, створення відповідних умов для становлення реального партійного плюралізму, піднесення ролі громадських організацій, суспільно-політичних рухів, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації. В роботі досліджено проблеми здійснюваного в Україні переходу від авторитарної до демократичної політичної системи в контексті розвитку громадянського суспільства та практичної імплементації принципів правової держави, намічено основні шляхи їх вирішення. У дисертації сформульовані концептуальні положення, обгрунтовані нові пропозиції і висновки щодо досліджуваних питань.
  • Документ
    Тенденції розвитку інституту конституційно-правового статусу жінок в Україні
    (2001) Аніщук, Ніна Володимирівна; Анищук, Нина Владимировна; Anishchuk, Nina V.; Кормич Людмила Іванівна
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.13. - Правові проблеми політичних інститутів та процесів. - Одеська національна юридична академія, Одеса, 2001. Дисертація присвячена комплексному розгляду теоретичних та практичних проблем конституційно-правового статусу жінок під кутом зору тенденцій його розвитку та формулюванню на цій основі висновків та рекомендацій щодо вдосконалення чинного законодавства України в сфері державної політики щодо жінок з урахуванням становлення нових соціально-політичних, економічних та інших відносин.
  • Документ
    Політико-правові проблеми становлення і розвитку судової влади в незалежній Україні
    (2001) Француз, Тетяна Іванівна; Француз, Татьяна Ивановна; Frantsuz, Tatiana I.; Скрипнюк Олександр Васильович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю12.00.13 - Правові проблеми політичних інститутів та процесів. Дисертація є комплексним дослідженням, присвяченим проблемам становлення і розвитку судової влади в незалежній Україні. Робота містить аналіз історичних, правових, політичних та науково-практичних аспектів розробки питань судової влади в Україні. В дисертації досліджуються сутності, специфічні властивості та характеристики судової влади як однієї з гілок державної влади в контексті динаміки вітчизняних законотворчих і законодавчих процесів судово-правової реформи, що визначають конституційні основи судової влади, форми її здійснення, принципи її діяльності і організації та компетенцію в системі розподілу влад. Також охарактеризовано такі функції судової влади, як здійснення правосуддя, судовий контроль, захист прав і свобод людини і громадянина. Практичне значення конкретних результатів має подвійне спрямування. Результати роботи можуть бути використані для забезпечення науково-теоретичної, політико-правової основи розвитку судової влади в Україні та в освітньому процесі для підготовки кадрів вищої кваліфікації.
  • Документ
    Політико-правові проблеми формування соціальної держави в Україні
    (2001) Пижик, Іван Михайлович; Пыжик, Иван Михайлович; Pizik, Ivan M.; Медведчук Віктор Володимирович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.13 - правові проблеми політичних інститутів і процесів. Одеська державна юридична академія, Одеса, 2001 р. Дисертація присвячена комплексному розгляду концепції правової соціальної держави, її зв'язку з громадянським суспільством. У роботі визначаються осовні науково-методологічні підходи до вивчення цього правового та суспільного явища, виділяється його сутність, аналізуються правові, політичні, економічні, соціальні та організаційні причини його виникнення, механізми функціонування, ідеологічні засади. Автор дисертації акцентує увагу на зв'язку концепції правової соціальної держави з питаннями політики, теорії і практики державотворчих процесів, законодавчої та законотворчої діяльності, розбудови в Україні правової, демократичної держави в нових умовах ринкової економіки, забезпечення умов для ефективного розвитку інститутів громадянського суспільства в ході сучасної державно-правової реформи.
  • Документ
    Інститут смертної кари в Україні: міжнародно-правовий та історико-соціальний аспекти
    (2001) Діденко, Лариса Василівна; Диденко, Лариса Васильевна; Didenko, Larisa V.; Кормич Людмила Іванівна
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.13 - правові проблеми політичних інститутів і процесів. - Одеська національна юридична академія, Одеса, 2001. У дисертаційному дослідженні автор акцентує увагу на поняттях і категоріях, за допомогою яких можна здійснити науковий аналіз проблем, пов'язаних з інститутом смертної кари в Україні в період становлення демократичного суспільства і інтеграції в Європейську співдружність. У дисертації проаналізовані причини, які призвели до скасування в українській державі такого виду покарання, як смертна кара, яке, по суті, вступає в протиріччя з одним із основних прав людини, закріплених у Конституції України - правом на життя. У дисертації детально розглянуто соціальні теорії про проблему смертної кари, а також виникнення і розвиток цього інституту в Україні. Не залишені без уваги і міжнародно-правоні доктрини інституту смфтної кари, і тенденції застосування цього виду покарання, які існують у сучасному світі.
  • Документ
    Становлення публічної самоврядної (муніципальної) влади в Україні
    (2002) Григор'єв, Володимир Анатолійович; Григорьев, Владимир Анатольевич; Grigoriev, Vladimir A.; Баймуратов Михайло Олександрович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю: 12.00.13.- правові проблеми політичних інститутів і процесів. - Одеська національна юридична академія, Одеса, 2002. У дисертації досліджуються політико-правові проблеми становлення публічної та публічної самоврядної (муніципальної) влади в Україні, визначені їх основні ознаки й особливості та взаємозв'язок із громадянським суспільством. Здійснено аналіз суб'єктно-об'єктного складу муніципальної влади в Україні: дано змістовну характеристику територіальної громади як первинного її суб'єкта, питань місцевого значення як основного об'єкта. Проаналізовано міжнародні стандарти локальної демократії щодо формування компетенції муніципальної влади. Внесено практичні пропозиції з удосконалення чинного законодавства України щодо зміцнення її нормативної бази.