Короткий Тимур Робертович

Постійний URI для цього зібрання

доцент кафедри міжнародного права та міжнародних відносин, к.ю.н., доцент

Переглянути

Нові надходження

Зараз відображається 1 - 20 з 32
  • Документ
    Міжнародне право : Навчально-методичний посібник з тестовими завданнями для підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання
    (Одесса : Фенікс, 2019) Аракелян, Мінас Рамзесович; Ківалова, Тетяна Сергіївна; Короткий, Тимур Робертович; Чайковський, Юрій Володимирович; Бєлогубова, Оксана Олександрівна; Мануїлова, Катерина Вікторівна
    У навчально-методичному посібнику викладено стислий зміст основних га­лузей міжнародного права, методичні матеріали до лекційного курсу та семінарських завдань з міжнародного права. Містяться рекомендації та авторські тестові завдання для підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання з дисципліни «Міжнародне право» для. вступу на другий (магістерський) рівень вищої освіти за спеціальностями 081 «Право» та 293 «Міжнародне право». Навчально-методичний посібник призначений для студентів Національного університету «Одеська юридична академія», які вивчають дисципліну «Міжнародне право» та готуються до зовнішнього незалежного оцінювання для вступу на другий (магістерський) рівень вищої освіти за спеціальностями 081 «Право» та 293 «Міжнародне право».
  • Документ
    Міжнародно-правові стандарти захисту морського середовища у період збройного конфлікту
    (ПП "Фенікс", 2021) Короткий, Тимур Робертович; Короткий, Т. Р.; Korotkyi, Tymur R.
  • Документ
    The Legal Status of the Donetsk and Luhansk “Peoples’ Republics”
    (ASSER PRESS, 2018) Короткий, Тимур Робертович; Korotkyi, Tymur R.; Короткий, Т. Р.; Хендель, Наталія Володимирівна; Хендель, Н. В.; Хендель, Наталия Владимировна; Khendel, Nataliia V.
    In this chapter, issues of legitimacy surrounding the creation/proclamation of the “Donetsk People’s Republic” (DPR) and the “Luhansk People’s Republic” (LPR) are considered. The international legal aspects of the recognition of the DPR and the LPR are also analysed. In addition, the position adopted by the Russian Federation and the international community towards these so-called people’s republics is revealed.
  • Документ
    Міжнародне морське право в космічну еру: право та екологія
    (Одеса : Фенікс, 2019) Короткий, Тимур Робертович; Короткий, Т. Р.; Korotkyi, Tymur R.
    У статті проаналізовано вплив космічної діяльності на розвиток міжнародного морського права, а саме інституту свобод відкритого моря та інституту охорони морського середовища. Досліджено відповідність практики захоронення космічних апаратів у відкритому морі свободам відкритого моря і принципу збереження та захисту морського середовища. Зроблено висновок, що дана діяльність не є забороненою, але не входить в нормативний зміст зазначених свобод. Зроблено висновок про те, що затоплення космічних апаратів у відкритому морі підпадає під зобов’язання про збереження і захист морського середовища відповідно UNCLOS. При здійсненні діяльності з захоронення космічних апаратів держави несуть зобов’язання, передбачені в ст. ст. 205, 206 UNCLOS. Обґрунтовано, що режим захоронення космічних апаратів у відкритому морі в екологічному контексті можна аналізувати за аналогією з режимом, встановленим Конвенцією щодо запобігання забрудненню моря скидами відходів та інших матеріалів 1972 р., яка, однак, не поширюється на космічні апарати. Необхідно поширити Конвенцію 1972 р. на будь-яке навмисне видалення в море відходів або інших матеріалів / захоронення в море космічних апаратів. Виділено новий вид використання відкритого моря – запуск космічних апаратів з відкритого моря, закріплений у формі міжнародно-правового звичаю. Встановлено, що діяльність по експлуатації морського комплексу з транспортування і запуску ракетоносія, має здійснюватися з урахуванням вимог UNCLOS. Аналогічно, повернення ступенів ракети-носія також призводить до забруднення морського середовища, що вимагає відповідної міжнародно-правової регламентації. Обґрунтовано, що відносини, що виникають в рамках діяльності з освоєння космічного простору, вимагають комплексного міжнародно-правового регулювання, із застосуванням норм міжнародного морського, міжнародного повітряного та міжнародного космічного права. Зроблено загальний висновок про виникнення нового способу використання морських просторів, що вимагає застосування як вже існуючих міжнародно-правових норм, їх аналізу з точки зору нових відносин, так і створення норм, спрямованих на усунення прогалин, що утворюються в зв’язку з реалізацією проектів використання Світового океану з метою космічної діяльності.
  • Документ
    Библиография по праву беженцев
    (Одесса : Фенікс, 2016) Короткий, Тимур Робертович; Korotkyi, Tymur R.; Поединок, Ольга Романовна; Хендель, Наталья Владимировна
    Издание содержит библиографическое описание публикаций по праву беженцев, изданных в период с 1991 г. по настоящее время на постсоветском пространстве. Для юристов, правозащитников, научных работников, специализирующихся в сфере права беженцев
  • Документ
    Системно-структурний підхід до дослідження міжнародно-правових явищ у галузі охорони морського середовища
    (2013) Короткий, Тимур Робертович; Короткий, Тимур Робертович; Korotkij, Т.
    In the article maintenance and basic descriptions of the system-structural approach to study of international law and its possibility in research of the international legal phenomena in the field of protection of marine environment are examined.
  • Документ
    Международное право развития: от абстракции к конкретике
    (Одесса, 2015-06-17) Короткий, Тимур Робертович; Korotkyi, Tymur R.
    Статья констатирует междисциплинарный и межотраслевой характер международного права развития, исследование которого возможно исключительно на комплексной основе, с привлечением разнообразного методологического инструментария.
  • Документ
    Міжнародно-правова відповідальність за невиконання міжнародних зобов'язань з охорони морського середовища
    (2012) Короткий, Тимур Робертович; Короткий, Тимур Робертович; Korotkij, Т.
    The questions of international law responsibility of states for non-fulfi llment of international responsibilities on guard of marine environment are considered. The theoretical aspects of international law responsibility, its grounds and order of ealization are studied. Provisions of UNO Convention on a naval law 1982 about responsibility of states for non-fulfi llment of responsibilities on guard of marine environment are analysed.
  • Документ
    Вплив демократизації міжнародного права на міжнародно-правовий механізм охорони морського середовища
    (2012) Короткий, Тимур Робертович; Korotkyi, Tymur R.
    Стаття присвячена розгляду процесів демократизації міжнародного права на прикладі міжнародно-правового механізму охорони морського середовища, становлення принципу демократії в міжнародно-правовій системі. Досліджуються питання закріплення в міжнародному праві охорони морського середовища принципів та норм, які відображають демократичні підходи; розвиток міжнародно-правової охорони морського середовища на основі демократичних принципів функціонування міжнародного права; демократизація процедур міжнародної правотворчості та право реалізації у сфері охорони морського середовища.
  • Документ
    Довідник захищених дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата і доктора юридичних наук за спеціальністю 12.00.11 «Міжнародне право» в Україні (1991-2012 рр.)
    (Одеса : Фенікс, 2012) Короткий, Тимур Робертович; Сажієнко, Наталія Володимирівна
    Довідник містить інформацію про захищені в Україні з 1991-го по 2012 р. дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата і доктора юридичних наук за спеціальністю 12.00.11 "Міжнародне право". Видання містить три покажчики: алфавітний, предметний і хронологічний, в яких наводяться загальні списки дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата і доктора юридичних наук за спеціальністю 12.00.11, а також окремі списки дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук за цією спеціальністю. Книга розрахована на науковців, викладачів (наукових керівників), аспірантів, студентів, усіх, хто цікавиться розвитком вітчизняної науки міжнародного права.
  • Документ
    Довідник захищених дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата і доктора юридичних наук за спеціальністю 12.00.06 «Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право» в Україні (1991 – 2013 рр.)
    (Одеса : Фенікс, 2014) Каракаш, Ілля Іванович; Короткий, Тимур Робертович; Хендель, Наталія Володимирівна
    Довідник містить інформацію про захищені дисертації в Україні на здобуття наукового ступеня кандидата і доктора юридичних наук за спеціальністю 12.00.06 "Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право" за період 1991-2013 роки. Видання включає три покажчики: алфавітний, предметний і хронологічний, в яких наводяться загальні списки дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата і доктора юридичних наук за спеціальністю 12.00.06, а також окремі списки дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук за цією спеціальністю. Видання розраховано на науковців, викладачів (наукових керівників), аспірантів, студентів та усіх, хто цікавиться розвитком вітчизняної науки з аграрного, земельного, екологічного та природоресурсного права.
  • Документ
    Приватноправовий механізм охорони морського середовища від забруднення із суден
    (2006) Короткий, Тимур Робертович; Короткий, Тимур Робертович; Korotkiy, Timur R.; Черкес Марко Юхимович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.03. - цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право. - Одеська національна юридична академія, Одеса, 2006. Дисертація містить комплексний аналіз теоретичних і практичних питань, пов'язаних із застосуванням приватноправового механізму охорони морського середовища від забруднення із суден. У дисертації визначаються поняття, правова природа, особливості цивільної відповідальності за шкоду від забруднення із суден у міжнародному приватному морському праві. Досліджено правовий механізм охорони морського середовища від забруднення із суден, визначено основні категорії у сфері правової охорони морського середовища від забруднення, проаналізовано систему міжнародно-правового регулювання охорони морського середовища від забруднення із суден та виокремлено її основні підсистеми. Розглянуто особливості міжнародно-правового регулювання арешту суден за вимогами про відшкодування шкоди від забруднення. На підставі аналізу міжнародних конвенцій, національного законодавства, судової практики у сфері міжнародного приватного морського права визначено основні сучасні тенденції правового регулювання відносин, пов'язаних з цивільною відповідальністю за шкоду від забруднення із суден. Розроблено науково-теоретичні рекомендації щодо вдосконалення приватноправового механізму охорони морського середовища, імплементації норм міжнародних конвенцій з цивільної відповідальності за шкоду від забруднення із суден у законодавство України, доцільності участі України у цих конвенціях.
  • Документ
    Довідник захищених дисертацій з міжнародного приватного права в Україні (1991-2012 рр.)
    (Одеса : Фенікс, 2013) Довгерт, Анатолій Степанович; Короткий, Тимур Робертович; Хендель, Наталія Володимирівна
    Довідник містить інформацію про захищені в Україні з 1991-го по 2012 р. дисертації наукового ступеня кандидата і доктора юридичних наук у галузі правознавства "Міжнародне приватнне право". В книзі наводяться іменні, предметні і хронологічні покажчики захищених дисертацій. Видання розраховано на науковців, викладачів (наукових керівників), аспірантів, студентів, усіх, хто цікавиться розвитком вітчизняної науки міжнародного приватного права.
  • Документ
    Довідник захищених дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата і доктора юридичних наук за спеціальністю 12.00.05 - трудове право; право соціального забезпечення в Україні (1991-2012 рр.)
    (Одеса : Фенікс, 2013) Чанишева, Галина Іванівна; Короткий, Тимур Робертович; Хендель, Наталія Володимирівна
    Довідник містить інформацію про захищені в Україні з 1991-го по 2012 р. дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата і доктора юридичних наук за спеціальністю 12.00.05 - трудове право; право соціального обеспечения. Видання включає три покажчики: алфавітний, предметний і хронологічний, в яких наводяться загальні списки дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата і доктора юридичних наук за спеціальністю 12.00.05, а також окремі списки дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук за цією спеціальністю. Книга розрахована на науковців, викладачів (наукових керівників), аспірантів, студентів, усіх, хто цікавиться розвитком вітчизняної науки трудового права та права соціального забезпечення.
  • Документ
    Екологізація міжнародного права крізь призму екологічних прав людини
    (2012) Короткий, Тимур Робертович; Korotkyi, Tymur R.
    В статті проаналізовані тенденції екологізації міжнародного права через призму екологічних прав людини. Охарактеризований зміст екологічно-правових норм міжнародного права та взаємозв’язок екологічних прав людини та міжнародного права навколишнього середовища.
  • Документ
    Одеська школа міжнародного права (сучасність)
    (2012) Короткий, Тимур Робертович; Korotkyi, Tymur R.; Пашковський, Микола Іванович; Пашковский, Николай Иванович; Pashkovskyi, Mykola I.
    Стаття присвячена дослідженню сучасного етапу існування науки міжнародного права. Окреслені основні віхи історичного розвитку та сучасного стану Одеської школи міжнародного права. Названі напрямки наукової роботи Одеської школи міжнародного права.
  • Документ
    Норми "м'якого права" в механізмі охорони морського середовища.
    (2011) Короткий, Т. Р.; Короткий, Т. Р.; Korotkyi, T.
    The article is devoted to complex analysis of aggregate of factors which have infl uence on development of "soft law" as one of legal forms of states collaboration in the sphere of marine environment guard.
  • Документ
    Імплементація норм рекомендацій Міжнародної морської організації з охорони морського середовища у законодавство України
    (2012) Короткий, Тимур Робертович; Короткий, Тимур Робертович; Korotkyi, Т.
    The features of implementation of norms of International marine organization recommendations on questions of marine environment guard in the legislation of Ukraine are considered. The theoretical aspects of implementation of "soft right" norms in national legal systems and nature of international obligations under domestic implementation of norms of recommendations IMO are investigated. Description of normative mechanism of implementation of norms of recom- mendations of international intergovernmental organizations in the legislation of Ukraine is given.
  • Документ
    Комплексний аналіз правових форм співробітництва держав з охорони морського середовища
    (2010) Короткий, Тимур Робертович; Korotkij, Т.
    The article is devoted to research of international-law bases of states collaboration in the fi eld of marine environment guard both on the basis of common international law and at branch level, within the framework of international marine law. The models of regional collaboration in this sphere are investigated. The features of the black sea region states collaboration on guard of the Black sea.
  • Документ
    Основні етапи розвитку доктрини міжнародного права про охорону морського середовища
    (Одеса, 2013) Короткий, Тимур Робертович; Korotkyi, Tymur R.
    Проведена систематизація та огляд публікацій в сфері міжнародно-правової охорони морського середовища. Зроблено висновок про перспективність досліджень даного інституту міжнародного права. Проведена систематизация и обзор публикаций в области международно-правовой охраны морской среды. Сделан вывод о перспективности исследований данного института международного права. The systematization and review articles in the field of international legal protection of the marine environment are conducted. The prospects of the research this institute of international law are determined.