Актуальні проблеми політики. - 2014. - Випуск 53

Постійний URI для цього зібрання

Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. Вип. 53 / голов. ред. С. В. Ківалов ; НУ ОЮА ; Південноукр. центр гендер. проблем. - Одеса : Фенікс, 2014. – 408 c. - Редкол.: Л. І. Кормич, М. А. Польовий, Ю. П. Аленін, Б. П. Андресюк, В. С. Богданов, К. М. Вітман, Е. А. Гансова, М. А. Дамірлі, Є. В. Додін, І. М. Коваль, Б. А. Кормич, М. П. Лукашевич, С. М. Наумкіна, В. М. Оніщук, А. О. Сіленко, Є. О. Харитонов, Д. С. Шелест

Переглянути

Нові надходження

Зараз відображається 1 - 20 з 47
  • Документ
    Соціалізуючий вплив акціонізму: мистецько-політичний синтез в проекції моделювання політичної поведінки
    (Одеса : Фенікс, 2014) Хома, Наталія Михайлівна; Хома, Наталья Михайловна; Homa, Natalia M.
    Аналізується модернізація ролевої поведінки, новітні зразки політичної поведінки у постмодерній реальності за умов інформаційно-комунікаційної революції. Наголошується, що в добу постмодерну актуалізується участь і самовираження особи через креативні форми масової участі. Доводиться дослідницька гіпотеза про те, що в епоху постмодерну через візуалізацію з елементами гри досягається максимальна ефективність політичної дії. Доводиться, що ефективна політична дія має бути емоційно забарвленою. Наголошено на конвергенції політики з різними мистецькими формами. Аналізуються три форми візуалізації постмодерної політичної дії: гепенінг, перфоманс та інсталяція.
  • Документ
    Атестація державних службовців - важлива складова проходження державної служби
    (Одеса : Фенікс, 2014) Задоя, Іванна Іванівна; Задоя, Иванна Ивановна; Zadoya, Ivanna I.
    Статтю присвячено розгляду атестації державних службовців, як важливої складової проходження державної служби, встановленню причинно-наслідкового зв’язку між результатами проходження атестації державними службовцями та подальшим проходженням ними державної служби.
  • Документ
    Основні екологічні проблеми та шляхи їх подолання у міжнародних документах та на національному рівні
    (Одеса : Фенікс, 2014) Юрескул, Вікторія Олександрівна; Юрескул, Виктория Александровна; Yureskul, Victoria A.
    Стаття присвячена дослідженню визначенню кола основних екологічних проблем та шляхів їх подолання у міжнародних документах, їх положення порівнюються з положеннями українського законодавства. Висловлені пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства України у цій сфері.
  • Документ
    Дотримання розумних строків на стадії досудового розслідування та захист прав потерпілого: окремі проблеми чинного кримінального процесуального законодавства та шляхи їх вирішення
    (Одеса : Фенікс, 2014) Ягунов, Дмитро Вікторович; Ягунов, Дмитрий Викторович; Yagunov, Dmitry V.
    У статі аналізуються проблеми захисту прав потерпілого на розумні строки кримінального провадження на стадії досудового розслідування. Увага фокусується на необхідності використання практики Європейського суду з прав людини при обґрунтуванні відповідних скарг на порушення розумних строків.
  • Документ
    Особливості процесу сепаратизації в Україні
    (Одеса : Фенікс, 2014) Вітман, Костянтин Миколайович; Витман, Константин Николаевич; Whitman, Konstantin N.
    Досліджуються витоки, причини та особливості процесу сепаратизації в Україні. Аналізуються основні механізми протидії феномену на предмет ефективності, демократичності та можливих етнополітичних наслідків.
  • Документ
    Зовнішня політика Бразилії в період правління Д. Руссефф
    (Одеса : Фенікс, 2014) Вакарчук, Катерина Василівна; Вакарчук, Екатерина Васильевна; Vakarchuk, Yekaterina V.
    В статі проаналізовано основні засади та принципи зовнішньої політики Бразилії, окреслено її нові вектори розвитку в період правління президента Д. Руссефф. Виділено основні напрями зовнішньої політики на локальному, регіональному та глобальному рівнях. Розглянуто співробітництво з країнами Латинської Америки, США, країнами-учасниками БРІКС, Європейського Союзу.
  • Документ
    Легітимізація політичних конфліктів в умовах демократії
    (Одеса : Фенікс, 2014) Тимоць, Богдан Юрьевич; Тімоць, Богдан Юрійович; Thymocyte, Bohdan Y.
    Статтю присвячено дослідженню процесу легітимізації політичних конфліктів в умовах демократії. Визначено сутність політичних конфліктів, основні механізми їх легітимізації в умовах демократичної політичної системи. Відзначено, що демократичний політичний режим характеризується суперечністю між необхідністю визнання конфліктів і прагненням до консенсусу.
  • Документ
    Переваги та недоліки впровадження кримінальної відповідальності юридичних осіб у законодавство України
    (Одеса : Фенікс, 2014) Цимбалюк, Валерій Іванович; Цимбалюк, Валерий Иванович; Tsymbaliuk, Valeriy I.
    У статті розглядається питання кримінальної відповідальності юридичних осіб. Здійснено аналіз історичного розвитку та законодавчого регулювання кримінальної відповідальності юридичних осіб в зарубіжних країнах. Визначено позитивні та негативні риси встановлення кримінальної відповідальності юридичних осіб у законодавство України.
  • Документ
    Розвиток самоврядних начал у трансформаціях форми сучасної держави: теоретично-правові проблеми
    (Одеса : Фенікс, 2014) Толстенко, Володимир Леонідович; Толстенко, Владимир Леонидович; Tolstenko, Vladimir L.
    У статті досліджено кореляцію процесів розвитку самоврядних начал та форми держави в сучасних умовах. Автор обґрунтовує роль муніципальної влади як специфічного різновиду публічної влади, що входить до загальної системи публічної влади і видозмінює форму сучасної держави. Розкрито механізми впливу муніципальної влади та органів місцевого самоврядування на трансформацію конкретних елементів форми держави. Проаналізовано тенденції розвитку міжнародного права в частині гарантування сталого розвитку системи місцевого самоврядування як фундаментального критерію демократичної форми держави.
  • Документ
    Соціальний конструктивізм в поясненні походження політичних інститутів
    (Одеса : Фенікс, 2014) Телелим, Ірина Володимирівна; Телелим, Ирина Владимировна; Telelim, Irina V.
    У статті розглядаються основі підходи до аналізу елементів політичної системи з точки зору їх функціонального навантаження та алгоритмів діяльності політичних інститутів, показана їх поліфункціональність и логіка реалізації.
  • Документ
    Правове регулювання інститутів політичної системи в умовах глобалізації (на прикладі держав ЄС та України)
    (Одеса : Фенікс, 2014) Скриль, Сергій Анатолійович; Скрыль, Сергей Анатольевич; Skryl, Sergey A.
    У статті розглянуті проблеми правового регулювання інститутів політичної системи в умовах глобалізації. Досліджуються фактори впливу глобалізаційних процесів на розвиток політичних систем, а також принципи ефективного правового регулювання політичних інститутів.
  • Документ
    Вага в системі фізичних параметрів іміджу політичного лідера
    (Одеса : Фенікс, 2014) Шерман, Олена Михайлівна; Шерман, Елена Михайловна; Sherman, Elena M.
    Розглянуто специфіку сприйняття такого фізичного компоненту іміджу політичного лідера, як вага, з урахуванням діахронічного аспекту питання. Доведено, що самостійне значення цього компонента іміджу спирається на низку чинників, провідними серед яких є культурні традиції та естетичні канони соціуму.
  • Документ
    Основні підходи до розуміння державного суверенітету
    (Одеса : Фенікс, 2014) Cанковська, Тетяна Іванівна; Cанковська, Татьяна Ивановна; Cankovska, Tatiana I.
    Досліджуються особливості розуміння ідеї суверенітету в політико- правовій думці. Аналізуються основні підходи щодо розуміння державного суверенітету, розкриваються поняття та ознаки державного суверенітету.
  • Документ
    Право и религия в Византии: проблемы соотношения
    (Одеса : Фенікс, 2014) Попсуєнко, Людмила Олександрівна; Попсуенко, Людмила Александровна; Popsuyenko, Lyudmila A.
    Особого внимания заслуживает исследование истории византийского права как сложного по своему составу и происхождению комплекса юридических норм и систем, сосуществовавших, взаимодействовавших, но нередко и взаимоисключавших одна другую. Основу этого комплекса составляла обширная сфера норм писаного официального права, унаследованного в значительной своей части от Римской империи, но переработанного и пересмотренного в ходе кодификационных работ византийскими юристами и явно испытавшего воздействие традиций и обычаев местного эллинистического, а также норм церковного, канонического права.
  • Документ
    Гражданский контроль публичной власти
    (Одеса : Фенікс, 2014) Подзолков, Юрій Анатолійович; Подзолков, Юрий Анатольевич; Podzolkov, Yuriy А.
    В статье акцентируется внимание на том, что институт общественного контроля власти является неотъемлемой частью политической культуры и используется гражданами как инструмент влияния на публичную политику. Показано, что сфера взаимоотношений государства и гражданского общества в Украине нуждается в эффективных правовых механизмах, которые позволят обеспечить равноправное участие разных общественных объединений в политическом процессе, который включает, кроме всего прочего, выработку решений и оценку их результатов.
  • Документ
    Біженці як правова фігура в сьогоденній політиці України
    (Одеса : Фенікс, 2014) Павлова, Віана Олександрівна; Павлова, Виана Александровна; Pavlova, Viana A.
    Стаття присвячена правовому положенню біженців, визначенню їх статусу в міжнародних документах, а також вирішенню питань в нормативному визначенні поняття «біженець», його прав і захисту в політичному і збройному конфлікті, який виходить на міжнародний рівень.
  • Документ
    Особливості відбудови авторитарного режиму в сучасній Російській Федерації
    (Одеса : Фенікс, 2014) Панасюк, Валентин Анатолійович; Панасюк, Валентин Анатольевич; Panasyuk, Valentin A.
    У статті аналізується внутрішня політика РФ в період президентства і прем’єрства Путіна, розглядаються позитивні та негативні явища наслідків трансформаційних процесів в Росії.
  • Документ
    Окремі аспекти розвитку функції прокуратури на стадії досудового розслідування
    (Одеса : Фенікс, 2014) Обушенко, Олександр Миколайович; Обушенко, Александр Николаевич; Obushenko, Alexander N.
    Досліджено теоретичні та законодавчі положення щодо окремих аспектів розвитку діяльності прокуратури на стадії досудового розслідування. На підставі проведеного дослідження надано пропозиції щодо визначення функції, яку повинна здійснювати прокуратура на стадії досудового розслідування.
  • Документ
    Основні етапи розвитку комунікаційних технологій
    (Одеса : Фенікс, 2014) Недбай, В'ячеслав Вікторович; Недбай, Вячеслав Викторович; Nedbay, Vyacheslav V.
    У статті розглядаються головні віхи розвитку комунікаційних технологій від первісного до інформаційного суспільства. Визначено особливості окремих етапів цього процесу та його загальні риси.
  • Документ
    Громадянська активність в Україні: динаміка та основні форми
    (Одеса : Фенікс, 2014) Мордовець, Марія Василівна; Мордовец, Мария Васильевна; Mordovets, Mariya V.
    У статті представлено аналіз якості, динаміки та основних форм громадсько-політичної активності в Україні за часи незалежності. Показано зміни у формах громадсько-політичної активності на початку ХХI століття. Розглянуто кількісні показники розвитку громадсько-політичних та профспілкових організацій, проаналізовані причини посилення використання неконвенційних форм політичної активності та особливості протестних настроїв в Україні.