Нормативно-правове забезпечення права на особисту недоторканність: загальнотеоретичне дослідження

Без Ескізу

Дата

2015

Автори

Пожар, Ольга Миколаївна
Пожар, Ольга Николаевна
Pozhar, Ol'ga

Назва журналу

ISSN журналу

Назва тому

Видавець

Анотація

Дисертація присвячена комплексному дослідженю сутності, значення, змісту та нормативного забезпечення права на особисту недоторканність у загальнотеоретичному аспекті, виявленню проблемних питань закріплення та реалізації цього права та формулюванню пропозиції щодо їх вирішення. Розглянуто генезу та сучасний стан права на особисту недоторканність людини; досліджено поняття та зміст інституту особистої недоторканності як комплексного міжгалузевого інституту в системі права України. Визначено сутність та систему існуючих правових імунітетів, привілеїв та обмежень у сфері особистої недоторканності. Гарантії права на особисту недоторканність визначено як передбачену міжнародно-універсальними, міжнародно-регіональними та національними нормативно-правовими актами систему загальних умов, а також юридичних засобів, що забезпечують реалізацію права на особисту недоторканність. Серед правових гарантій реалізації права на особисту недоторканність виокремлено: юридичні засоби правової інституціалізації права на особисту недоторканність (закріплення права на особисту недоторканність); юридичні засоби попередження та припинення порушень права на особисту недоторканність; засоби судового захисту; засоби юридичної відповідальності та компенсаторно-відновлювальні засоби; юридичні засоби нагляду і контролю за забезпеченням права на особисту недоторканність. Разроблено пропозиції щодо удосконалення чинного законодавства України, спрямовані на підвищення ефективності нормативно-правового забезпечення права на особисту недоторканність.

Бібліографічний опис

Пожар О. М. Нормативно-правове забезпечення права на особисту недоторканність: загальнотеоретичне дослідження / О. М. Пожар; кер. роботи Х. Бехруз; НУ "ОЮА". - Одеса, 2015. - 20 с.

Ключові слова

права человека, институт права, личная неприкосновенность, реализация прав, гарантии реализации прав, права людини, інститут права, особиста недоторканність, реалізація прав, гарантії реалізації прав, human rights, legal institute, personal integrity, realization of the rights, guarantees of the realization of the rights

Цитування

Пожар О. М. Нормативно-правове забезпечення права на особисту недоторканність: загальнотеоретичне дослідження / О. М. Пожар; кер. роботи Х. Бехруз; НУ "ОЮА". - Одеса, 2015. - 20 с.

Зібрання