Ідея і дія : погляд Ф./П./П./С./ : колективна монографія (2017)

Постійний URI для цього зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз відображається 1 - 16 з 16
  • Документ
    Роль Європейської комісії «За демократію через право» в забезпеченні верховенства права в Україні
    (Херсон : Гельветика, 2017) Ківалов Сергій Васильович; Ківалов С. В.; Kivalov S. V.
    У статті досліджується роль Європейської комісії «За демократію через право» в забезпеченні верховенства права в Україні. Визначено вплив цієї комісії на процес конституційних змін в Україні, а також основні напрями взаємодії з Венеціанською комісією на сучасному етапі.
  • Документ
    Модальність можливого в парадигмі гуманітарних наук
    (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Янушевич, І. А.; Янушевич, И. А.; Yanushevych, I. A.
    Існування модальності дозволяє аналізувати форми людської діяльності, культури і свідомості з погляду їх відтворювального змісту. Аналіз тієї або іншої функції культури не зводиться до її ототожнення з модальністю, але повинен виявити її структуру, що лежить у конкретно-історичній формі, виявити провідну модальність. Розмежування трьох модусів буття і, відповідно, трьох модальностей висловлювання належить до прадавніх тем філософії. Ще Арістотель виділяв дійсне, можливе і необхідне – поділ, пізніше розвинений у середньовічній схоластиці І. Кантом. Очевидно, вичленення трьох модальностей відповідає якійсь глибинній моделі свідомості. Особливий інтерес щодо цієї тріади викликає той факт, що вона ніяк не укладається в діалектичну схему, не розкладається на тезу, антитезис і синтез. Кожна з модальностей визначається стосовно іншої, але не може бути зведена до синтезу двох модальностей або до їх опосередкування. Сучасна філософія, вичерпавши модальність сущого і належного, які звужували її теоретичну достовірність, відкриває в собі третю модальність – модальність можливого, яка здатна розширити її практичну застосовність.
  • Документ
    Идеальное - реальное: реализация меры взаиморезонирования, адекватной обществу знаний
    (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Шедяков, Володимир Євгенович; Шедяков, Владимир Евгеньевич; Shedyakov, Volodymyr Ye.
    Природа идеального исследуется в соотношении всеобщего и специфического в процессах социализации/аккультурации и индивидуализации, творческого и отчуждённого освоения мира. Борьба смыслов/идеалов рассматривается в контексте конкуренции Сверхпроектов культурно-цивилизационных миров. Постсовременная мера взаимовлияния и взаимоперехода реальности и виртуальности связывается с постглобальным состоянием общественной жизни. Адекватная содержательным и функционально-ролевым трансформациям организационно-управленческая политика характеризуется с позиций тенденций комплексной гуманизации общественных отношений. Для обеспечения гармоничного состояния разноуровневых интересов и соборности культурно-цивилизационного мира в анализ вовлекается стратегия, тактика и оператика перемен. Внимание фиксируется на росте значения модернизации информационной инфраструктуры для проведения стратегической футуродиагностики и обеспечения общественного дизайна, позволяющих использовать постсовременную меру взаиморезонирования идеального и реального, адекватную обществу знаний.
  • Документ
    Роль боргових зобов’язань у формуванні ефективної державної політики: зарубіжний досвід та рекомендації для України
    (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Федоров, Валентин Андрійович; Федоров, Валентин Андреевич; Fedorov, Valentyn A.
    Дослідження присвячене актуальній для сучасної України темі – визначенню ролі боргових зобов’язань у процесі формування ефективної державної політики. З’ясовано потенціал щодо використання в Україні досвіду деяких зарубіжних країн (Італійської Республіки, Федеративної Республіки Бразилія, Республіка Польща тощо) із цього питання. З огляду на курс України на європейську інтеграцію досліджено роль Європейського центрального банку в досягненні збалансованого бюджету та раціоналізації фінансової політики Єврозони. Визначено сутність процесу управління державним боргом та механізми підвищення його ефективності
  • Документ
    Концептуалізація взаємовідносин "людина-суспільство", "суспільство-людина", "людина-природа" у мінливому інформаційно-комунікативному просторі
    (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Соснін, Олександр Васильович; Соснин, Александр Васильевич; Соснин, Александр; Sosnin, Oleksandr V.; Воронкова, Валентина Григорівна; Воронкова, В. Г.; Voronkova, V. G.
    Мета наукового дослідження – концептуалізація проблем людини і суспільства, суспільства і людини, людини і людини, що розвиваються в мінливій сфері інформаційного простору. Проблеми людини отримали своє подальше вивчення, є дискусійними і не розділяються всіма вченими. Аналізуються сучасні концепції взаємовідносин «людина–суспільство» відомих філософів, що сприяли розгортанню проблем людини на початку ХХІ століття. Особлива увага приділяється аналізу взаємодії людини і соціуму як своєрідної іманентної суперечливості глобального інформаційно-комунікативного соціуму. З метою аналізу цього складного феномена застосовано інформаціологічний і синергетичний підходи та виявлено, що інформаціологічний, так і синергетичний підходи приводять до розуміння інформаційно-комунікативної єдності світу як цивілізаційної парадигми. Представлено умови формування цілісності особистості як результат динамічної (нестійкої) рівноваги в системі «особистість–суспільство», проте ця рівновага постійно перебуває під загрозою порушення внаслідок тих змін, які відбуваються в суспільстві.
  • Документ
    Історія науки і техніки у проблемному полі біографічної реконструкції біокультурної антропології: професор Л. Д. Проскуряков (1856-1926 рр.)
    (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Салата, Г. В.; Салата, Г. В.; Salata, G. V.
    У публікації зроблена спроба проаналізувати методику і методологію дослідження з біографії видатного інженера-механіка та мостобудівника Л.Д. Проскурякова у проблемному полі біографічної реконструкції біокультурної антропології історії науки і техніки. Реконструкція особистого життя, доля окремого людського індивідууму, зокрема Л.Д. Проскурякова, вивчення формування і розвитку його внутрішнього світу, усіх «слідів» його діяльності, що збереглися, – все це розглядається як головна мета дослідження і адекватний засіб пізнання історичного соціуму.У першому параграфі висвітлюються дискусійні проблеми біографії як науки, у другому окреслено питання проблеми біографії як методу наукового пізнання. З’ясовано, що історія науки і техніки рівною мірою стосується людства і світу природи. Запропоновано твердження, що історіософія техніки передбачає осмислення техніки як продукту людської цивілізації у всесвітньо-історичному масштабі. Констатовано, що історія науки і техніки – міждисциплінарна галузь пізнання, що вивчає створення, розвиток, наслідки розвитку науки і техніки в культурних, історичних і соціальних контекстах.
  • Документ
    Ідея і комунікативна дія як складові частини моделі мовної політики в Україні
    (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Савойська, Світлана Василівна; Савойская, Светлана Васильевна; Savoyska, Svitlana V.
    Аналізується зміст, сутність, характер ідеї і комунікативної дії та їх вплив на здійснення мовної політики в Україні. Складовою частиною моделі мовної політики є квадрівіум, в основі якого перебуває мова, ідея, комунікативна дія і політика як взаємопов’язані та взаємозумовлені явища. Так, головною категорією із зазначеного квадрівіуму є слово, яке виявляється у мові, мовленні та комунікації. На основі мовлення, політичної комунікації чи комунікативної політики формується і виникає ідея індивідуума, суб’єкта політики та національного патріота, які дбають про відродження, повноцінне функціонування, розвиток та поширення рідної (національної) мови українського народу. Комунікативна дія, яка формується і розвивається на базі наявної ідеї та ідеології, на думку Ю. Габермаса, дає змогу перевірити правильність тверджень під час аргументації та пошуку істини. Політика, комунікативна політика і мовна політика – це також взаємозалежні та взаємозумовлені явища, які функціонують на базі тієї ідеології, яка панує в українському суспільстві та державі на певному етапі незалежності. Від змісту, сутності і характеру ідеології залежить, наскільки ефективною є мовна політика в Україні, чи захищає вона національні інтереси та демократичні цінності. Від пануючої ідеології залежить, якою буде комунікативна політика за її сутністю і характером, наскільки вона буде відкритою до діалогу, правдивою та компромісною. Від пануючої ідеології також залежить, як здійснюватиметься мовна політика у державі загалом, захищатиме вона національні цінності, інтереси певної етнічної групи, політичної сили чи іншої держави в Україні.
  • Документ
    Політичний аналітик і політичний експерт - самодостатні суб’єкти професійної експертно-аналітичної діяльності
    (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Рубанов, В. В.; Рубанов, В. В.; Rubanov, V. V.
    Ідентифікуються основні суб’єкти політичного аналізу, методи та процедури дослідження політичних проблем. Аналізуються основні види політологічного знання – аналітичне та експертне, які продукуються за допомогою кількісних і якісних методів і процедур дослідження. Особлива увага звертається на їх специфічні особливості, зокрема вказується, що обидва види знання – аналітичне і експертне – за своєю природою відрізняються. Разом із тим обґрунтовується теза, що ані перший, ані другий вид названого знання не є окремо політично релевантним науковим знанням. Таким воно стає тоді, коли поєднує в собі як аналітичну, так й експертну складові частини, перетворюючись зрештою на цілісне експертно-аналітичне політологічне знання як похідну систему кількісних та якісних методів і процедур, що використовуються політичним аналітиком та політичним експертом у політичному аналізі. У зв’язку з цим у роботі, з одного боку, доводиться необхідність демаркації та інституціоналізації професій політичного аналітика і політичного експерта як цілком самодостатніх суб’єктів сучасної професійної експертно-аналітичної діяльності. А з другого боку, обґрунтовується авторський висновок про те, що основними критеріями, які дають змогу адекватно демаркувати їх професійні процедурні функції, є не тільки мета дослідження, але й природа методів та процедур, які вони використовують у науковому процесі підготовки, прийнятті та реалізації легітимних політичних рішень.
  • Документ
    Детермінанти посткомуністичної трансформації країн Балтії
    (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Пальшков, Костянтин Євгенович; Пальшков, Константин Евгеньевич; Palshkov, Kostyantyn Ye.
    У статті розглядається вплив історико-культурного, географічного та економічного чинників на зміст посткомуністичної трансформації Естонії, Латвії та Литви. Наведені фактори визначали зміст реформ не тільки окремо, а й взаємодоповнюючи та посиліючи вплив один одного. Опорою політичних та економічних перетворень у Прибалтиці виступили державотворчий досвід та цивілізаційний доробок західноєвропейського штибу. Географічна близькість прибалтійських республік з економічним ядром Євросоюзу була посилена взаємними ринковими інтересами.Протягом періоду трансформації Естонії, Латвії та Литві вдалося позбутися прорадянських політичних практик. Замість цього, у регіоні сформоване ліберальне інституційне підґрунтя задля продовження державно-політичного розвитку демократичних шляхом. Як доказ успішної трансформації пострадянських країн Балтії варто розглядати вступ до ЄС та НАТО – оплотів демократії в Європі та світі.
  • Документ
    Суспільство та особистість: сутнісний характер інтересів й дій у процесі формування соціальних пріоритетів
    (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Надибська, О. Я.; Надыбская, Оксана Ярославовна; Nadybska, O. Ya.
    У статті здійснюється аналіз системи знання особливості та соціуму, що мають одне джерело походження, але різну природу та різний зміст. Системи знань особистості та соціуму мають різне співвідношення в різних культурах. І особистісне, і суспільно-групове знання формується в процесі соціальної взаємодії та будується на формуванні певної структури відносин. Спираючись на теорію німецького соціолога Норберта Еліаса, автор статті намагається довести, що жодна людина не оволодіватиме знаннями, які непотрібні їй у житті, а особливий спосіб співіснування та кооперації особистісних знань створює знання соціальне.У роботі здійснено спробу розкрити природу соціального пріоритету, який формується парадоксальним шляхом оформлення принципово нової цінності з тих суто індивідуальних інтересів, що реалізуються конкретними особистостями в полі соціальної взаємодії. Особистісне знання постає в формі розуміння власних потреб, в першу чергу, економічного характеру. Соціальна взаємодія наділяє особистісне знання характеристиками потреби в конкурентному здобутті власного місця серед собі подібних. Це потреба в перевазі в найрізноманітніших вимірах – від влади в прямому сенсі як можливості контролювати свободу іншої людини до затвердження себе як найкращого в будь-якому сенсі.
  • Документ
    Предпонимание и понимание уголовного права
    (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Коломиец, Юлия Юрьевна; Коломієць, Юлія Юріївна; Kolomiets, Yuliya Yu.
    Статья посвящена осмыслению процесса предпонимания и понимания уголовного права. Была поставлена цель создания целостного представления об уголовном праве, при котором вся уголовно-правовая наука была бы вписана в систему правовых наук и основывалась бы на данных философии, психологии, социологии, политологии, экономики и других науках. Рассмотрены четыре парадигмы, определяющие ход развития уголовного права: 1) парадигма уголовно-правового подавления; 2) символическая парадигма; 3) парадигма бюрократического присвоения уголовного права (бизнес-парадигма); 4) парадигма рационального использования уголовного закона как социального инструмента. Предложено перейти от парадигмы бюрократического присвоения уголовного права (бизнес-парадигмы) к парадигме рационального использования уголовного закона как социального инструмента. Выявлены проблемы, связанные с пониманием уголовного права различными субъектами. Сформулирован вывод о том, что уголовное право как материальная, публичная отрасль права воздействует на личность языком законов, который имеет как символическое, так и рациональное значение. Приведены аргументы, подтверждающие неприемлемость для нашего общества утверждения о том, что право-модель является инструментом новой законодательной политики.
  • Документ
    Деятельностный подход в современной эпистемологии: пролегомены к исследовательской программе
    (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Казаков, М. А.; Казаков, М. А.; Kazakov, M. A.
    Статья посвящена экспозиции деятельностного подхода в контексте современных исследований в области эпистемологии. Рассматриваются концептуальные основания для деятельностного подхода; критикуются программы в эпистемологии, неправомерным образом использующие деятельностный подход или интерпретирующие его несоответствующим образом; осмысляются перспективы деятельностного подхода в современной эпистемологии. Для последней задачи автор предлагает «эскиз» исследовательской программы в виде категориально-классификационной модели, которая может служить методологическим, герменевтическим и логико-эпистемологическим основанием для исследований в рамках деятельностного подхода относительно знания, познания и их составляющих. Для этого в статье вычленяются через концептуальный анализ и синтезируются в качестве генетически связанных компонентов биологические и социальные составляющие человеческого знания и познания, которые можно отнести к «деятельностным».
  • Документ
    Репутаційний капітал політичного суб’єкта як ресурс перетворення ідеї на дію
    (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Балюн, О. О.; Балюн, О. О.; Balyun, O. O.; Кашпур, А. О.; Кашпур, А. О.; Kashpur, A. O.
    Зміна комунікаційної моделі, підґрунтям якої є значне розширення персональних комунікаційних можливостей, спонукала зміни в такій важливій системі взаємовідносин між людьми, як політика. Через це у сучасному стрімкому світі виборець вимагає від політичного суб’єкта фактично негайного втілення його публічно заявлених намірів (передвиборчих обіцянок), розглядаючи публічну заявку «наміру» як першу фазу дії з його реалізації. До того ж, дедалі більша кількість виборців схильні до швидкої зміни своїх уподобань: вони оперативно змінюють об’єкт своєї підтримки, якщо виникає сумнів у його спроможності втілити у реальність ті наміри, які він декларує. У цьому дослідженні на конкретних прикладах розглядаються причини динамічної зміни рейтингів підтримки політиків виборцями та формулюються вимоги до політичних суб’єктів адекватних критеріям сучасного суспільства. Доведено, що фактор часу між оголошеними намірами та їх виконанням впливає на рейтинг політика, а відповідно, й на його репутацію.
  • Документ
    Боротьба з політичною корупцією в умовах демократизації суспільства: ідея, дія та протидія
    (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Асафайло, В. В.; Асафайло, В. В.; Asafaylo, V. V.
    Статтю присвячено актуальній для сучасного політологічного дискурсу темі – дослідженню проблеми політичної корупції. Визначено ідейні джерела антикорупційної діяльності; розглянуто економічні, соціальні та політичні складники політичної корупції; обґрунтовано її небезпеку для всього комплексу суспільних відносин. Політична корупція, на відміну від побутової («повсякденної»), системно спотворює соціальні відносини та стає на заваді завершенню демократичного переходу в пострадянських країнах. З’ясовано, що створення дієвих інституцій держави та громадянського суспільства щодо протидії політичній корупції має поєднуватися з активною інформаційною кампанією, формуванням антикорупційного дискурсу в просторі соціальних комунікацій. Увагу зосереджено на особливостях боротьби з політичною корупцією в процесі демократизації суспільства. На відміну від авторитаризму та тоталітаризму протидія політичній корупції в умовах демократизації суттєво ускладнюється як на інституційному, так і на комунікативному рівнях.
  • Документ
    Абсолютная идея и ее воплощение
    (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Ивакин, Алексей Аркадьевич; Івакін, Олексій Аркадійович; Ivakin, Alexey A.
    Автор исходит из того понимания «идеи», которое было присуще Платону – первооткрывателю того факта, что универсум не только материален, но и идеален. Автор опирается также на философию Гегеля, развившего содержание платоновского учения об идее как феномене и категории. Используя перспективный гегелевский смыслообраз «Круга кругов» и ставя акцент на его онтологическом аспекте, автор насыщает его результатами интуиции таких выдающихся философов, как Гераклит, Анаксагор, Аристотель, Спиноза, Лейбниц, Ницше, Хайдеггер и др. Автор уверен в том, что современное понимание гегелевской категории «Абсолютная Идея» невозможно без привлечения основных положений учения Тейяра де Шардена о ноосфере как об идеальной цели ортогенеза (направленного развития) сознания. Поскольку данную целенаправленную деятельность Абсолюта Тейяр излагает как опосредствованную естественным эволюционным процессом, постольку автор считает, что тот на основе фактов развивает вывод Гераклита о том, что Разум «управляет всем при помощи всего». Продолжая работу всех названных выше философов, автор приходит к выводу о том, что «Абсолютная идея» является высшей формой воплощения (а также Целью и Смыслом) всех форм (идей) творческой деятельности Космоса и микрокосмоса, направленной на постоянное созидание и восстановление гармонии бытия. Поскольку данная деятельность Космоса невозможна без неиссякаемого присутствия в нём жизни и мысли, постольку следует признать направленность эволюционного процесса природы на извечную соревновательность и отбор с целью создания из неживого – живого, а из живого – мыслящего. Именно в этом заключается суть Логоса, то есть содержательной логики Бытия, обеспечивающей воплощение Абсолютной Идеи как проявление Воли Абсолюта к власти над хаосом. В заключении автор показывает принципиальное родство философского учения об Абсолютной Идее с религиозной интуицией о троичной ипостасности Абсолюта.
  • Документ
    Ідея і дія : погляд Ф./П./П./С./ : колективна монографія
    (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Ивакин, Алексей Аркадьевич; Асафайло, В. В.; Балюн, О. О.; Кашпур, А. О.; Казаков, М. А.; Коломиец, Юлия Юрьевна; Надибська, О. Я.; Пальшков, К. Є.; Рубанов, В. В.; Савойська, С. В.; Салата, Г. В.; Соснін, О. В.; Воронкова, В. Г.; Федоров, В. А.; Шедяков, В. Е.; Янушевич, І. А.