Розова Тамара Вікторівна

Постійний URI для цього зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз відображається 1 - 5 з 5
  • Документ
    Демократія в Україні: проблеми та перспективи
    (2009) Розова, Тамара Вікторівна; Розова, Тамара Викторовна; Rozova, Tamara
    The article consists the analysis of democratic performance in Ukrainian society. It is d e t e r m i n e d and c h a r a c t e r i z e d t h e main features of d e m o c r a c y d e v e l o p m e n t , s u c h as economical, financial, social, informative, ethno-cultural etc. It is noticed, t h a t today's performances in U k r a i n e m a y be a perspective basis to d e m o c r a c y development in our region.
  • Документ
    Модернізація як фактор трансформації пострадянських країн
    (2015) Гайтан, Віталій Віталійович; Гайтан, Виталий Витальевич; Gaitán, Vitaly V.; Розова Тамара Вікторівна
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23. 00. 04 - політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку. - Національний університет «Одеська юридична академія», Одеса, 2015. Дисертація є політологічним дослідженням проблеми модернізації соціокультурного політичного потенціалу пострадянських країн як єдності геополітичних, економічних, етичних, естетичних реалій. Визначаються принципи транзиту західних соціокультурних політичних цінностей глобального світу в простір пострадянської цивілізації. Характеризуються політичні, ідеологічні, міфологічні детермінанти трансформації «реального соціалізму». Надається аналіз політичного екуменізму та структурної модернізації соціокультурного політичного потенціалу пострадянських країн. Альтернативні моделі модернізації реконструюються в контексті метаекологічної проблематики. Визначається діалогічний характер глобалізаційних процесів в форматі діалогу з ЄС, Північною Америкою, Азіатсько-Тихоокеанським регіоном. Аналізуються східний та західний сценарії розвитку, корпоративний глобалізм як соціокультурний політичний фактор, міграційна політика як складова процесів модернізації потенціалу пострадянських країн.
  • Документ
    Аксіологічний підхід в методології сучасної юриспруденції
    (2011) Фальковський, Андрій Олександрович; Фальковский, Андрей Александрович; Falkovskiy, Andrey O.; Розова Тамара Вікторівна
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук зі спеціальності 12.00.12 - філософія права. - Національний університет «Одеська юридична академія», Одеса, 2011. У роботі аналізується процес зміни парадигм юриспруденції як передумова становлення підходів до осягнення правової реальності. З введенням нових засобів пізнання та докорінним оновленням існуючих і починається наступний етап розвитку методології юриспруденції, що формується як альтернатива світоглядно-методологічним орієнтирам попередньої епохи. Основою кожного з етапів є певний тип раціональності, що був домінуючим в певний період розвитку світоглядної реальності. Досліджено філософські витоки аксіопогічного підходу в філософській думці минулого та сучасності, визначено роль, місце, становлення та розвиток аксіології права в системі правового знання, змістовне розкриття понять аксіологічного підходу та аксіологічної парадигми в методології сучасної юриспруденції, розробці класифікацій аксіологічного підходу та розкриття особливостей його різновидів. Розкрито особливості системи категорій аксіологічного підходу в методології юриспруденції. Зазначено, що поняття та категорії, котрі складають категоріальний апарат аксіологічного підходу, визначають спрямованість розуміння фундаментальних проблем юриспруденції. Показано значення аксіологічного підходу для методології філософсько- правових і порівняльно-правових досліджень, визначається його евристичний потенціал в аспекті розкриття сутності права крізь призму цінностей, котрі безпосередньо впливають на образ правової реальності та втілюються в соціальне життя. Визначено, що уявлення як про природне право, так і позитивне право (система законодавства) завжди ґрунтується на певних цінностях, виявлення, філософське осмислення та порівняння яких є можливим шляхом застосування аксіологічного підходу.
  • Документ
    Інституалізація громадянської ініціативи в Україні: світовий досвід та національні особливості
    (2008) Білоусов, Олександр Сергійович; Белоусов, Александр Сергеевич; Bilousov, Olexandr S.; Розова Тамара Вікторівна
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.02 – політичні інститути та процеси. – Одеська національна юридична академія. Одеса, 2008. У дисертації досліджено національні особливості, суперечності та форми інституалізації громадянської ініціативи в Україні та вказані засоби оптимізації цього процесу. Розглянуто класичну спадщину світової соціально-філософської і суспільно-політичної думки та сучасні концепції громадянського суспільства з точки зору їх актуальності для процесу демократичних перетворень в Україні. Виокремлено та досліджено правові, політичні та соціально-економічні передумови громадянської ініціативи в Україні у контексті поєднання світового досвіду з національною специфікою. Уточнено смислові межі вживання поняття "громадянська ініціатива" у сучасній науковій літературі та дано його визначення на основі матеріалів дослідження. Виявлено підстави для можливих критеріїв класифікації громадянської ініціативи в сучасному суспільстві. Розглянуто основні суб’єкти громадянської ініціативи та взаємодію між ними. Проаналізовано стан та основні проблеми розвитку громадських організацій як одного з найпродуктивніших суб’єктів громадянської ініціативи. Досліджено основні форми громадянської ініціативи та специфіку їх функціонування в різних сферах суспільного життя, зосереджено увагу на шляхах їх подальшого удосконалення.
  • Документ
    Формування громадської думки в Україні
    (2008) Розова, Тамара Вікторівна; Легеза, Яніна Олександрівна