Lex Portus : юридичний науковий журнал. - 2017. - № 6.

Постійний URI для цього зібрання

ЗМІСТ

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ТА ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ

Иллюстрация

Кріль Р. В.
Формування принципу свободи транзиту в міжнародному праві

Великодний Д. В.
Спрощене провадження в суді першої інстанції за законодавством окремих країн східної Європи

АДМІНІСТРАТИВНЕ, ФІНАНСОВЕ ТА ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО
Владимиренко І. В.
Систематизація принципів судового процесу

Боксгорн А. В.
Генезис місцевого оподаткування за часів незалежної України

Антошина І. В.
Можливості впливу права на інтернет-інформацію

Долженков О. В.
Індустріальні парки як механізм стимулювання інвестиційно-промислової діяльності в Україні

МИТНЕ ПРАВО
Батанова Л. О.
Система адміністрування митних платежів у контексті сучасних державних реформ в Україні на шляху до євроінтеграції

Комаров О. В.
Юридичний статус та повноваження суб’єктів митних правовідносин

Прокопенко В. В.
Характеристика митної формальності, пов’язаної із здійсненням вимушеної посадки

Коваль Н. О.
Протидія корупції в митних органах ДФС

Карпенко Г. Л.
Організаційно-правовий механізм митних експертиз

ПИТАННЯ РОЗВИТКУ ОКРЕМИХ ГАЛУЗЕЙ ТА ІНСТИТУТІВ УКРАЇНСЬКОГО ЗАКОНОДАВСТВА І ПРАВНИЧОЇ НАУКИ
Анненко О. С., Зубаков П. М.
Участь педагога у кримінальному провадженні

Калаянова Л. В.
Вольовий аспект на шляху набуття спеціальних знань та їх реалізація в юридичних провадженнях

Баланюк О. В.
Деякі актуальні питання використання інформації про спосіб підготовки в розкритті і розслідуванні злочинів

Калаянова О. Д.
До питань визначення природи об’єктів поліграфічного детектування

Кравчук В. О.
До питань визначення природи об’єктів поліграфічного детектування

Переглянути

Нові надходження

Зараз відображається 1 - 16 з 16
  • Документ
    Формування принципу свободи транзиту в міжнародному праві
    (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Кріль, Роман Володимирович; Криль, Роман Владимирович; Kril, Roman V.
    В даній статті розглядається процес формування принципу свободи транзиту як одного з ключових принципів сучасного міжнародного права. Аналізуються основні етапи розвитку свободи транзиту, включаючи свободу морів, свободу навігації міжнародними ріками, протоками та каналами, встановлення свободи сухопутного транзиту у двосторонніх та багатосторонніх міжнародних угодах.
  • Документ
    Спрощене провадження в суді першої інстанції за законодавством окремих країн Східної Європи
    (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Великодний, Д. В.; Великодний, Д. В.; Velykodnyi, Dmytro
    В статті проаналізовано особливості законодавства, що регулює розгляд кримінальних проваджень в спрощеному порядку в суді першої інстанції таких країн Східної Європи, як Молдова та Білорусь. Визначено умови, порядок та особливості застосування спрощеного провадження в суді першої інстанції в даних країнах. Також встановлено випадки, в яких процедура спрощеного провадження не допускається та виявлено підстави для оскарження рішення суду першої інстанції. Внаслідок проведеного дослідження надано пропозиції щодо вдосконалення порядку спрощеного провадження в Україні.
  • Документ
    Систематизація принципів судового процесу
    (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Владимиренко, І. В.; Владимиренко, И. В.; Vladimirenko, Igor
    Зроблено спробу виявлення та систематизації принципів адміністративного судочинства. З цією метою проаналізовано вітчизняні нормативні акти, а також практику Європейського суду з прав людини. Комплексний, системний аналіз положень ст. 2 КАСУ дозволяє зробити висновок про те, що: по перше, у порівнянні з положеннями ст. 2 попередньої редакції КАСУ, перелік принципів адміністративного судочинства дещо розширений. Введено нові принципи. По друге, основними засадами адміністративного судочинства, а отже і його принципами є не лише положення ч. 3 ст. 2, а й ч. 1, а також ч. 2 цієї статті. Приведення системи принципів вітчизняного судочинства, що містяться в Законі України про судоустрій, в процесуальних кодексах, КАСУ, до міжнародних вимог, принципів функціонування Європейського суду з прав людини дозволить вдосконалити нормативну модель адміністративного судочинства, забезпечити необхідну якість судового процесу.
  • Документ
    Генезис місцевого оподаткування за часів незалежної України
    (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Боксгорн, А. В.; Боксгорн, А. В.; Boxgorn, A. V.
    Питання фінансової незалежності органів місцевого самоврядування через призму бюджетної децентралізації набуває все більшої актуальності. На сьогоднішній день характерним є постійне зростання частки місцевих податків і зборів у сукупному доході місцевих бюджетів в Україні. Проте, така тенденція не завжди мала місце за часів незалежної України. У статті проаналізовано правове регулювання стягнення місцевих податків і зборів до та після прийняття Податкового кодексу України. На прикладі м. Одеси надано узагальнену характеристику щодо ефективності та доцільності їх стягнення. Автор звертає увагу на те, що процес формування системи місцевого оподаткування, яка б відповідала принципам оподаткування, не є завершеним. Оскільки об’єм фінансових ресурсів, що нагромаджуються за рахунок стягнення місцевих податків і зборів, у місцевих бюджетах не є достатнім для формування дохідної частини бюджету, а існуючі податки не спрямовані на стимулювання підприємницької активності, розвиток місцевої інфраструктури тощо.
  • Документ
    Можливості впливу права на інтернет-інформацію
    (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Антошина, Ірина Володимирівна; Антошина, Ирина Владимировна; Antoshina, Irina
    У статті мова йде про можливості права, коли основним об’єктом людської діяльності стає обмін інформацією. Розглянуто Інтернет як один з інформаційних каналів формування правової культури та правової свідомості особистості і суспільства, та один із засобів реалізації інформаційної функції права. Констатовано факт, що світ Інтернет повний недостовірної інформації та дезінформації. Розглянуто необхідність використання права для забезпечення достовірності інформації.
  • Документ
    Індустріальні парки як механізм стимулювання інвестиційно-промислової діяльності в Україні
    (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Долженков, О. В.; Долженко, А. В.; Dolzhenkov, Olexandr
    У статті, на підставі аналізу чинного законодавства, яким визначено правові та організаційні засади створення і функціонування індустріальних парків на території України, результатів діяльності зі створення індустріальних парків в Україні, враховуючи світовий досвід розвитку мережі індустріальних парків, запропоновано напрями вдосконалення державної політики стимулювання створення і функціонування індустріальних парків.
  • Документ
    Система адміністрування митних платежів у контексті сучасних державних реформ в Україні на шлях до євроінтеграції
    (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Батанова, Людмила Олександрівна; Батанова, Людмила Александровна; Batanova, Liudmyla O.
    Стаття присвячена розгляду системи адміністрування митних платежів, виявленню шляхів підвищення результативності адміністрування митних платежів у контексті сучасних державних реформ в Україні на шляху до євроінтеграції. У статті проведено аналіз наукових праць провідних вчених як з юридичних, так й з економічних наук щодо системи адміністрування митних платежів, розглядаються сучасні проблеми, що впливають на регулювання митних платежів в Україні, а також новітні зміни законодавства з питань державної митної справи, які відбулися протягом року. Зазначено, що відповідні нововведення ставлять перед фіскальними органами України ряд задач у системі адміністрування митних платежів та запропоновано певні шляхи їх вирішення.
  • Документ
    Юридичний статус та повноваження суб’єктів митних правовідносин
    (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Комаров, Олег Володимирович; Комаров, Олег Владимирович; Komarov, Oleg V.
    Стаття присвячена проблемі невизначеності практики правозастосування законодавчих положень в частині, що регулюють юридичний статус, права та обов’язки декларанта та уповноважених ним осіб під час митного оформлення товарів, зокрема у зв’язку з проведенням митного огляду товарів. В основу дослідження покладено практичні кейси за результатами провадження зовнішньоекономічної діяльності та узагальнення практики правозастосування органами доходів і зборів відповідних положень законодавства під час митного контролю та митного оформлення товарів.
  • Документ
    Характеристика митної формальності, пов’язаної із здійсненням вимушеної посадки
    (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Прокопенко, Віктор Валерійович; Прокопенко, Виктор Валерьевич; Prokopenko, Victor V.
    Стаття присвячена характеристиці послідовних дій відповідних осіб у разі здійснення літаком вимушеної посадки. Акцентується увага на використанні неоднакової термінології в законодавчому і підзаконному актах з питань митної справи щодо досліджуваної формальності. З’ясовано, що на законодавчому рівні в національному законодавстві відсутнє тлумачення правових категорій «вимушена посадка», «технічна посадка» та пропонується авторське визначення поняття «вимушена посадка». Виокремлено дії, які виконуються у разі здійснення вимушеної посадки літака у порядку, передбаченому ст. 216 Митного кодексу України.
  • Документ
    Протидія корупції в митних органах ДФС
    (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Коваль, Наталія Олексіївна; Коваль, Наталья Алексеевна; Koval, Natalia O.
    Статтю присвячено дослідженню особливостей протидії корупції в митних органах Державної фіскальної служби України. Визначаються характерні риси та форми прояву корупції в митних органах. Розглядаються завдання та повноваження спеціально уповноважених державних органів, внутрішньо- та міжвідомчих підрозділів, діяльність яких спрямована на боротьбу з корупцією як у всіх суб’єктах державної влади країни, так і у державній митній службі. Автор також досліджує заходи, спрямовані на попередження корупції в митних органах, визначені у Антикорупційній програмі Державної фіскальної служби України на 2015-2017 роки.
  • Документ
    Організаційно-правовий механізм митних експертиз
    (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Карпенко, Анна Леонидовна; Карпенко, Ганна Леонідівна; Karpenko, Hanna L.
    Стаття присвячена висвітленню основних положень експертизи та висновка експерта в митній справі, а також особливостям та порядку призначення експертизи, одержання проб та зразків для проведення експертизи. Експертиза призначається, якщо для з’ясування питань, що виникають у справі про порушення митних правил, виникла потреба у спеціальних знаннях з окремих галузей науки, техніки, мистецтва, релігії тощо. Зазначена експертиза не є судовою експертизою.
  • Документ
    Участь педагога у кримінальному провадженні
    (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Анненко, О. С.; Анненко, А. С.; Annenko, O.; Зубаков, П. М.; Зубаков, П. М.; Zubakov, P. M.
    У статті аналізуються вимоги, котрим повинен відповідати педагог, який запрошується для участі в проведенні процесуальних дій у кримінальному провадженні за участі неповнолітнього. Педагог повинен мати педагогічну освіту, досвід педагогічної діяльності, професійно займатися педагогічною діяльністю з малолітніми або неповнолітніми, перебувати на посаді, віднесеній до педагогічних працівників; стать педагога повинна відповідати статі неповнолітнього; також обов’язковим є дотримання засади незацікавленості педагога в результатах кримінального провадження.
  • Документ
    Вольовий аспект на шляху набуття спеціальних знань та їх реалізація в юридичних провадженнях
    (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Калаянова, Любов Вікторівна; Калаянова, Любовь Викторовна; Kalayanova Lyubov V., /
    Питання щодо осмислення терміну «спеціальні знання» та його змістовного сповнення майже півстоліття системно порушується в професійних юридичних колах. Наукові здобутки і відкриття вносять корективи, які, в основному, зводяться до уточнення форм їх вираження у практичній реалізації криміналістичних методик для розв’язання задач зі встановлення обставин юридичної події. Стосовно поглядів, у чому ж полягає специфіка знань, закладених у цій методиці, позиція лишається дискутивною і проблемною у своїй незавершеності. Висувалися погляди про штучність і умовність як самого терміну, так і відповідного інституту та звучали пропозиції щодо їх скасування у всіх формах. Однак ніколи не ставилося питання про з’ясування сутнісних аспектів, які відносяться до феномену самих знань, щоб розпочати дослідження інституту спеціальних знань з позиції їх походження, встановлення їх джерела. Уявляємо, що постановка такого питання є виправданою і слушною, а також практично необхідною, оскільки зазначений інститут не залишив своєї актуальної позиції в практиці розслідування злочинів та прийнятті обґрунтованих і свідомих рішень.
  • Документ
    Деякі актуальні питання використання інформації про спосіб підготовки в розкритті і розслідуванні злочинів
    (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Баланюк, Олексій Валентинович; Баланюк, Алексей Валентинович; Balanyuk, Olexiy
    Стаття присвячена дослідженню та аналізу актуальних питань використання інформації про спосіб підготовки до вчинення та приховування різних видів злочинів, а також факторів, які впливають на побудову типових моделей діяльності з підготовки злочинів. Автор зупиняє увагу на значенні та систематизації дій з підготовки злочинів, з огляду на фактори, які впливають на побудову типових моделей зазначеної діяльності, особлива увага звертається на актуальні та проблемні питання.
  • Документ
    До питань визначення природи об’єктів поліграфічного дослідження
    (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Калаянова, О. Д.; Калаянова, О. Д.; Kalayanova, O. D.
    Класична криміналістична наука у своєму специфічному предметі має низку положень, які потребують коректив через адаптацію новітніх досягнень інших галузевих знань, зокрема, природничих. Пріоритетність пошуку бездоганних джерел інформації, її перевірки та впровадження в процес розслідування примушує експериментувати з методами, які за своїми характеристиками концептуально конфронтують з провідною науковою методологією. Нестача достовірної та наявність суперечливої інформації примушує застосовувати технології, які є предметом гарячих суперечок у фахових колах. До цієї категорії питань належить, зокрема, визначення природи об’єктів поліграфічного детектування. Тема має бути нагально досліджена і вирішена за своєю сутністю, оскільки, по-перше, відповідні технічні прилади та правила їх використання законодавчо і методично не визначені; по-друге, природа об’єкту і суб’єкту впливу збоку зазначених технологій не піддається дослідженню інструментарієм, який пропонує матеріалістична методологія; по-третє, інтерпретація даних, отриманих цією технологією, здійснюється оператором – людиною, яка не володіє усією повнотою знань, тому і висновки досліджень слід віднести до сумнівних. Тому дане дослідження спрямоване на усвідомлення природи складових процесу детектування, тобто такого режиму, коли маніпуляції є вольовим актом, а продукція – передбачуваною.
  • Документ
    Порівняльний аналіз дисциплінарної відповідальності суддів в Україні та деяких країнах СНД
    (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2017) Кравчук, В. О.; Kravchuk, Kravchuk; Кравчук, В. А.
    У статті розглянуто питання притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів України та деяких країн СНД, як особливої категорії державних службовців в Україні, Республіці Білорусь, Республіці Казахстан. Проаналізовано норми вітчизняного законодавства та законодавства країн СНД. Проведено аналіз спільних та відмінних законодавчих норм у сфері дисциплінарної відповідальності суддів в Україні та інших країнах СНД. Автором визначаються прогресивні норми українського законодавства, які стали наслідком проведення судової реформи, та недоліки законодавства Республіки Білорусь, Республіки Казахстан в частині застосування дисциплінарних стягнень стосовно судді.