Правове забезпечення ефективного виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини

Постійний URI для цього зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз відображається 1 - 20 з 40
  • Документ
    Международно-правовая криминализация и интепретация запрета ретроактивного применения уголовного права в практике Европейского суда по правам человека
    (Одеса : Фенікс, 2012) Зелинская, Наталия Анатольевна; Зелінська, Наталія Анатоліївна; Zelinska, Nataliia A.; Дрёмина-Волок, Наталия Викторовна; Дрьоміна-Волок, Наталія Вікторівна; Dromina-Voloc, Nataliia V.
    В статье рассматриваются дискуссионные вопросы применения Европей­ским судом по правам человека статьи 7 Конвенции прав человека и основных свобод. Авторы исходят из того, что Нюрнбергский трибунал допустил ретро­активное применение уголовного права к нацистским преступникам, тем не менее, это не означает, что такой подход может быть использован по отноше­нию ко всем преступлениям, совершенным во время Второй мировой войны. Проанализировав дело «Kononov v. Latvia», авторы приходят к выводу, что международно­правовая основа для уголовного преследования В. Кононова не была очевидной в 1944 г.; кроме того, преследование инкриминируемых Кононову преступлений было за пределами истечения срока давности в 1954 году в соответствии с национальным уголовным правом.
  • Документ
    Відповідь і спростування як способи захисту права у спорах про поширення недостовірної інформації (в аспекті ст. 10 Європейської конвенції про захист прав людини та практики Європейського суду)
    (Одеса : Фенікс, 2012) Заєць, С. А.; Zayets, S. A.
    Стаття присвячена диференціації способів правового захисту за ст. 277 ЦК України в контексті вимог ст. 10 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод щодо «якості» закону. правове вре­гулювання спростування інформації та права на відповідь вимагає удоскона­лення, оскільки ці способи правового захисту є різними за ступенем втручан­ня у свободу вираження поглядів. На думку автора, спростування інформації має результатом “мінус одну думку з приводу...” і може застосовуватися лише тоді, коли право на приватність переважає над правом суспільства знати. Право на відповідь є способом забезпечення плюралізму думок («плюс одна думка») і підтримки громадської дискусії. Така диференціація на практиці до­зволить зменшити тиск на пресу, оскільки рішення про публікацію відповіді не посягатиме на гідність журналіста.
  • Документ
    Міжнародно-правовий вимір антропології права (на прикладі практики Європейського суду з прав людини)
    (Одеса : Фенікс, 2012) Завальнюк, Володимир Васильович; Завальнюк, Владимир Васильевич; Zavalniuk, Volodymyr V.
    Проаналізовано вплив норм міжнародного права на національне в антропологічному вимірі, а саме захисту прав та свобод людини.
  • Документ
    Strengthening the right to development: the role of the European Court of Human Rights
    (Одеса : Фенікс, 2012) Yakubovska, N. O.; Якубовська, Н. О.
    The article studies the ECHR practice related to the protection of socio­economic rights as the elements of the right to development. Analysis of the number of ECHR cases has shown that sometimes Court interprets Articles 3, 6, 8 and 14 of the European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms as imposing on states positive obligations to secure the effective enjoyment by individuals of their socio­economic rights. Given the difficulties associated with the judicial protection of the right to development, the ECHR practice is as an important contribution to the strengthening of the right to development.
  • Документ
    Захист прав засобами наднаціональної юрисдикції
    (Одеса : Фенікс, 2012) Вишняков, Олександр Костянтинович; Вишняков, Александр Константинович; Vyshniakov, Oleksandr K.
    Доповідь присвячено застосуванню наднаціональної прецедентної практики Європейського суду з прав людини в правовій практиці України та новим можливостям для вітчизняної прецедентної практики, що їх створено в результаті реформи судочинства в Україні.
  • Документ
    Рішення Європейського Суду з прав людини у системі джерел трудового права України
    (Одеса : Фенікс, 2012) Волохов, О. С.; Volokhov, O. S.
    Стаття присвячена розгляду правової природи рішень Європейсько­го Суду з прав людини. Обґрунтовується думка, що рішення Європейського Суду з прав людини та практика, яка в них закріплюється, є актами тлумачен­ня і не входить до системи джерел трудового права України.
  • Документ
    Рішення Європейського суду з прав людини як критерій оцінки діяльності міліції України
    (Одеса : Фенікс, 2012) Войціховський, А. В.; Voitsihovsky, A. V.
    У статті досліджується практика розгляду заяв Європейським судом з прав людини стосовно діяльності органів внутрішніх справ України; да­ється узагальнення судових рішень та визначення вимог, що містяться у них стосовно України; з’ясовуються позитивні зміни у діяльності міліції у галузі захисту прав людини, зокрема в сфері протидії катуванням та жорстокого поводження.
  • Документ
    Захист інформаційних прав людини в контексті практики Європейського суду з прав людини
    (Одеса : Фенікс, 2012) Войтович, Павло Петрович; Войтович, Павел Петрович; Voitovich, Pavlo P.
    Стаття присвячена аналізу практики Європейського Суду з прав люди­ни в галузі інформаційних прав, як провідного регіонального і міжнародного органу правосуддя в системі міжнародно-­правового захисту інформаційних прав людини. Автор приходить до висновку, що розвиток міжнародного пра­ва, зокрема і завдяки діяльності Європейського Суду, відбувається у напрямку надання нормам права, що регулюють права людини, у тому числі інформа­ційні, статусу загальнообов’язкової норми міжнародного права.
  • Документ
    Доктрина уголовных проступков и ее отображение в правовых позициях Европейского суда по правам человека
    (Одеса : Фенікс, 2012) Туляков, В’ячеслав Олексійович; Туляков, Вячеслав Алексеевич; Tulyakov, Viacheslav O.
    В работе рассмотрена проблематика широкого понимания уголовно­-правового регулирования в практике ЕСпч с учетом необходимости введения категории уголовных проступков в украинское законодательство. Делается вывод о необходимости развития критериев опасности деяния для потерпев­шего при категоризации уголовных правонарушений.
  • Документ
    Вплив практики Європейського суду з прав людини на дотримання адміністративними судами України принципу верховенства права
    (Одеса : Фенікс, 2012) Цуркан, М. І.; Tsurkan, M. I.
    В статті висвітлено проблеми наукового визначення поняття верховен­ства права та його практичного застосування адміністративними судами. Роз­глянуто практику Європейського суду з прав людини з точки зору її впливу на адміністративне судочинство в Україні.
  • Документ
    Відстоювання права на життя в контексті практики Європейського суду з прав людини
    (Одеса : Фенікс, 2012) Триньова, Я. О.; Trunyova, Ya. О.
    Стаття присвячена проблемі законодавчого регулювання права людини на життя в Україні в контексті практики Європейського суду з прав людини.
  • Документ
    Реформування Європейського суду з прав людини в контексті приєднання ЄС до Європейської конвенції з прав людини
    (Одеса : Фенікс, 2012) Святун, О. В.; Sviatun, O. V.
    У статті досліджується актуальні проблеми приєднання Європейського Союзу до Європейської конвенції прав людини. Окрема увага приділяється реформуванню Європейського суду з прав людини з огляду на особливості правової природи Євросоюзу як потенційного учасника Конвенції.
  • Документ
    Роль Європейського Союзу у процесі реформування європейської системи захисту прав людини
    (Одеса : Фенікс, 2012) Смирнова, К. В.; Smyrnova, K. V.
    Стаття присвячена дослідженню правових механізмів європейської сис­теми захисту прав людини та процесів її реформування. Аналізується меха­нізми реформування внутрішньої системи захисту прав людини в Євросоюзі. Доведено, що реформування європейської системи захисту прав людини за­лежить від процесів трансформації в Євросоюзі.
  • Документ
    Принцип субсидіарності у діяльності Європейського Суду з прав людини та необхідність узгодження судової практики
    (Одеса : Фенікс, 2012) Шевчук, С. В.; Shevchuk, S. V.
    В статті розглядається зміст принципу субсидіарності, сформульовано­го в контексті застосування Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. На підставі аналізу практики Європейського Суду з прав людини, автор вказує на необхідність запровадження на національному рівні дієвих механізмів захисту прав людини, а також пропонує низку реко­мендацій щодо їх змісту, форми та критеріїв ефективності.
  • Документ
    Національні правозахисні установи та Європейський суд з прав людини
    (Одеса : Фенікс, 2012) Севостьянова, Наталія Ілларіонівна; Севостьянова, Наталья Илларионовна; Sevostianova, Nataliia I.
    Дана стаття присвячена аналізу засобів захисту прав людини завдяки яким Європейська правозахисна система може бути поліпшена за допомогою Національних установ по захисту прав людини. НпУ можуть зіграти ключову роль у зміцненні нагляду за реалізацією положень Конвенції про захист прав людини до, під час та після процесу у Страсбурзі.
  • Документ
    Ефективність виконання рішень Європейського суду з прав людини як основний фактор уніфікації норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод
    (Одеса : Фенікс, 2012) Селезньов, Віталій Євгенович; Селезнев, Виталий Евгеньевич; Seleznyov, Vitalii Ye.
    Стаття присвячена аналізу правової природи рішень Європейського суду з прав людини та аналізу впливу ефективного виконання рішень на фор­мування уніфікованого європейського права прав людини. Робиться спроба визначити особливості рішень Європейського суду з прав людини як уніфіка­ційних актів.
  • Документ
    Актуальні проблеми захисту права на здоров’я в практиці Європейського суду з прав людини
    (Одеса : Фенікс, 2012) Сажієнко, Н. В.; Sazhiienko, N. V.
    Проаналізовано механізм реалізації права на здоров’я в європейській системі захисту прав людини. досліджена практика Європейського суду з прав людини щодо реалізації права на здоров’я через захист права на жит­тя, заборону тортур, права на свободу та особисту недоторканність, права на справедливий судовий розгляд, повагу до особистого і сімейного життя, недо­торканність житла.
  • Документ
    Pilot judgment procedure before the European Court of Human Rights: compliance with the pilot judgments delivered by the European Court of Human Rights
    (Одеса : Фенікс, 2012) Pushkar, P. V.; Пушкар, П. В.
    Pilot­judgments of the European Court of Human Right are proposing an effective and important solution for repetitive cases pending before the European Court of Human Rights. The practice of adoption of these judgments, their number and legal procedures, established in the Rules of the Court, have grown and developed in the recent years, allowing State whether the procedure is well­functioning. While the procedure of pilot­judgments remains an important mean of dialogue on compliance with the Convention between the Court and the respondent State, the efficiency in their enforcement depends not only on the willingness, but also on ability of the State to comply with specific indications in such a pilot­judgment.
  • Документ
    Правове забезпечення ефективного застосування практики Європейського суду з прав людини
    (Одеса : Фенікс, 2012) Притика, Д. М.; Prytyka, D. M.
    У статті досліджується питання ефективного правового забезпечення застосування практики Європейського суду з прав людини. Автором аналі­зується практика застосування конвенційних норм та виконання рішень Єв­ропейського суду з прав людини в Україні, надаються рекомендації по засто­суванню правових позицій Європейського суду з прав людини у національній судовій системі.
  • Документ
    Принцип пропорційності в українській юридичній практиці та практиці ЄСПЛ
    (Одеса : Фенікс, 2012) Погребняк, С. П.; Pohrebniak, S. P.
    Стаття присвячена розгляду пропорційності як загального принципу права. досліджене походження цього принципу, проаналізовані структура та критерії тесту на пропорційність. На основі практики ЄСПЛ та Конституцій­ного Суду України визначений зміст принципу пропорційності в праві Ради Європи та в правовій системі України, розглянуті його основні вимоги.