23.00.04

Постійний URI для цього зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз відображається 1 - 20 з 30
  • Документ
    Ісламський фактор політичних процесів на Близькому Сході та Центральній Азії (кінець XX - початок XXI століття)
    (2014) Альванус, Алі Йосіф; Альванус, Али Иосиф; Alvanus, Ali Y.; Попков Василь Васильович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04 - політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку. - Національний університет «Одеська юридична академія», Одеса, 2014. Дисертація присвячена теоретичному дослідженню ролі ісламського чинника в політичних процесах районів Близького Сходу та Центральної Азії. У дисертаційному дослідженні проведений соціально-політичний аналіз ісламізму, визначені історичні та ідеологічні корені «ісламської загрози». Визначено особливості сучасного ісламізму, з виявленням ролі в ньому ісламістських лідерів і течій ісламу. Проаналізовано вплив реформаторських ідей, темп їх поширення в ісламському суспільстві. Виявлено специфіку розвитку регіону Центральної Азії після розпаду СРСР і подій 11 вересня 2001 року. Вивчена сучасна картина геополітичного розвитку країн Близького Сходу як представників політичного ісламу. Розглянуто сутність та перспективи розвитку конфлікту між західним та ісламським глобалізаційиими проектами.
  • Документ
    Український напрям у зовнішній політиці Республіки Польща: чинники, виміри, еволюція
    (2012) Яніна, Олена Євгенівна; Янина, Елена Евгеньевна; Janina, Elena E.; Коваль Ігор Миколайович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04 - політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку. - Національний університет «Одеська юридична академія», Одеса, 2012. У дисертації проведено комплексний аналіз проблеми становлення та розвитку українського напряму зовнішньої політики Республіки Польща в якісно нових умовах, пов'язаних із завершенням «холодної війни». Досліджено концептуальну базу, зміст і форми польсько-українських відносин в умовах посилення європейської інтеграції. У роботі визначено етапи розвитку польсько-українського співробітництва, з'ясовано вплив на нього ЄС, США, Росії, а також внутрішніх процесів посткомуністичної трансформації обох країн. Проведено дослідження можливостей співробітництва в трикутниках «Польща - Україна - ЄС», «Польща - Україна - Росія» в процесі реалізації Польщею та Україною свого зовнішньополітичного курсу, спрямованого на європейську інтеграцію. Виявлено зовнішньополітичні пріоритети Польщі та України, досліджено питання польсько-українського співробітництва в сфері економіки, політики та безпеки. Виявлено сценарії розвитку польсько-українського співробітництва в межах основних парадигм «стратегічного» та «асиметричного» партнерства.
  • Документ
    Стратегічні напрями зовнішньої політики Республіки Польща в умовах демократичного транзиту
    (2013) Яковлєва, Ірина Вікторівна; Яковлева, Ирина Викторовна; Yakovlieva, Irina V.; Коваль Ігор Миколайович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04 - політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку. - Національний університет «Одеська юридична академія», Одеса, 2013. У дисертації здійснено комплексне дослідження стратегічних напрямків зовнішньої політики Республіки Польща в умовах демократичного транзиту. Проаналізовано еволюцію та сучасний зміст концепцій зовнішньої політики Польщі, що формувалися як в академічному, так і в політичному середовищі. Визначені поняття «стратегія» та «стратегічні напрямки» зовнішньої політики держави; фактори впливу на зовнішню політику. Обгрунтовано доцільність аналізу стратегічних напрямків зовнішньої політики Польщі через призму транзитологічної парадигми. Досліджені концептуальні засади, на основі яких основні політичні сили держави формували зовнішньополітичні програми. Визначено взаємозв'язок між внутрішньополітичними процесами та зовнішньополітичним курсом Республіки Польща протягом 1989-2011 років. Проаналізовано реалізацію зовнішньої політики Польщі по стратегічних напрямках, з'ясовано їх особливості та пріоритетність у різні періоди. В рамках транзитологічного підходу автором запропоновано визначити точки біфуркації в процесі посткомуністичної трансформації Республіки Польща. Подані пропозиції щодо використання Україною польського досвіду реалізації стратегічних напрямів зовнішньої політики в умовах демократичного транзиту.
  • Документ
    Політична соціалізація молоді в умовах трансформації суспільства: порівняльний аналіз міжнародного і українського досвіду
    (2002) Юрій, Наталія Миколаївна; Юрий, Наталия Николаевна; Uriy, Natalia M.; Шелест Дмитро Сергійович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04 - політичні проблеми міжнародних систем і глобального розвитку. - Одеська національна юридична академія, Одеса, 2002. В роботі аналізуються основні теоретичні розробки з проблем політичної соціалізації молоді у країнах з перехідним суспільно-політичним устроєм. Досліджено вплив різних факторів, інститутів на процес політичної соціалізації у сучасних суспільствах. Розкривається роль політичної соціалізації у процесі становлення незалежної української держави, формування політичної системи. Визначено роль сучасної інформаційної сфери в політичній соціалізації молоді; зміст і особливості засвоєння політичних цінностей молодим поколінням; проаналізовані пріоритетні напрямки діяльності молоді в громадських об'єднаннях і політичних партіях.
  • Документ
    Геополітичні пріоритети України в сучасному світі
    (2002) Шмаленко, Юлія Іванівна; Шмаленко, Юлия Ивановна; Shmalenko, Yulia I.; Шелест Дмитро Сергійович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04 - політичні проблеми міжнародних систем і глобального розвитку. Одеська національна юридична академія, Одеса, 2002. Дисертацію присвячено комплексному аналізу основного змісту, закономірностей, тенденцій, особливостей національних інтересів і геополітичних пріоритетів України стосовно основних світових сил та регіональних особливостей геополітичної стратегії України. У роботі визначаються особливості формування української геополітики і визначається місце України в сучасній геополітичній ситуації. Автор дисертації акцентує увагу на з'ясуванні базових національних інтересів, геополітичних пріоритетів і стратегічних завдань зовнішньополітичного курсу України. У дисертації різнобічно обгрунтовані позитивні і негативні фактори, що впливають на українсько-російські міждержавні відносини. Показано перспективи розвитку зовнішньополітичних і зовнішньоекономічних зв'язків між Україною та Росією; виділено й обгрунтовано пріоритети геополітичної стратегії України стосовно її інтеграції в Європейський Союз, інші євроатлантичні структури. Обґрунтовується думка, що відправною точкою української геополітики може бути лише власна територія (як центр і початок відліку) і власні інтереси, які є абсолютно пріоритетними.
  • Документ
    Зовнішня політика Грузії в контексті євроінтеграції
    (2013) Сухіашвілі, Давіт Тарієлович; Сухиашвили, Давид Тариелович; Sukhiashvili, David T.; Крапівін Олександр Васильович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04 - політичні проблеми міжнародних систем і глобального розвитку. - Національний університет «Одеська юридична академія», Одеса, 2013. У дисертації здійснено комплексний аналіз зовнішньої політики Грузії в контексті євроінтеграції. Показано еволюцію й розвиток взаємин Європейського Союзу та Грузії, співробітництво в торговельно- економічній галузі та у сфері безпеки. Розглянуто двосторонні відносини Грузії та ЄС. Досліджено роль Грузії в енергетичній безпеці Європейського Союзу. Визначено, чим саме така маленька країна як Грузія приваблива для Європейського Союзу, а також доведено, що головна перевага країни полягає у її геополітичному розташуванні. Проаналізовано політичні процеси та перспективи Грузії на шляху до євроінтеграції.
  • Документ
    Вплив глобалізації на процес формування молодіжних субкультур
    (2013) Сурвілайтє, Діана Вітаутівна; Сурвилайте, Диана Витаутовна; Survilaytye, Diana V.; Яковлев Денис Вікторович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04 - політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку. Національний університет «Одеська юридична академія», Одеса, 2013. У дисертації здійснено комплексне дослідження впливу глобалізації на процес формування молодіжних субкультур, еволюції та тенденцій розвитку політичної діяльності молоді в умовах глобалізації та глокалізації, механізмів сучасної молодіжної політики, проаналізовано особливості та специфічні риси молодіжних субкультур. У межах здійсненого дослідження були отримані результати, що мають наукову новизну, обумовлену вирішенням актуальних проблем впливу глобалізації на формування молодіжних субкультур, які не отримали достатньої розробки у науковій літературі. Обгрунтовано специфіку впливу глобалізації на процеси політичної соціалізації та ідентифікації молодих громадян. Визначено, що саме як наслідок глобалізаційних процесів у політичній, економічній, культурній сферах відбуваються зміни у світогляді молодого покоління, розвиток та функціонування молодіжних субкультур, що базуються на постмодерних інтерпретаціях політики, постматеріальних цінностях та використанні глобальних комунікативних мереж. Проаналізовано основні тренди діяльності молодіжних субкультур в умовах глобалізації, які обумовлені уніфікацією простору політичних та соціокультурних ідентичностей під впливом глобалізації та поширенням молодіжних субкультур, які виникли у країнах «ядра» світової системи на країни «напівпериферії» та «периферії». Визначено, що у процесі глокалізації відбувається формування альтернативних молодіжних субкультур, представники яких проголошують пріоритет національних і локальних культур, цінностей і традицій, історичної спадщини.
  • Документ
    Зовнішньополітичні стратегії Франції, Німеччини та Великобританії у контексті розвитку й імплементації СЗБП ЄС
    (2008) Романова, Ольга Володимирівна; Романова, Ольга Владимировна; Romanova, Olga V.; Коваль Ігор Миколайович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04 - політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку. - Одеська національна юридична академія. Одеса, 2008. Дисертація є комплексним багаторівневим дослідженням зовнішньополітичних стратегій Франції, Німеччини та Великобританії в контексті розвитку й імплементації Спільної зовнішньої та безпекової політики Європейського Союзу. У роботі узагальнено теоретико- концептуальну базу дослідження зовнішнь-ополітичних підходів провідних акторів процесу європейської інтеграції (Франції, Німеччини та Великобританії) щодо проблеми формування СЗБП. Проаналізований процес нормативно-правового забезпечення й інституціонального становлення СЗБП в контексті національних інтересів Франції, Німеччини і Великобритании трансатлантичного фактору. Виявлені можливі географічні райони застосування СЗБП ЄС і засоби її здійснення стосовно цих районів. Визначені місце і роль України в концепції регіональних пріоритетів імплементації СЗБП і проаналізовані перспективи співробітництва України з ЄС у військово-політичній сфері.
  • Документ
    Ненасильницькі політичні дії в умовах глобального розвитку
    (2014) Полухіна, Аліна Валеріївна; Полухина, Алина Валерьевна; Polukhina, Alina V.; Польовий Микола Анатолійович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04 - політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку - Національний університет «Одеська юридична академія», Одеса, 2014. У дисертації здійснено комплексне дослідження ненасильницьких дій в політичних процесах сучасного глобалізованого світу. Проаналізовано генезу ідеї ненасильства в зарубіжній та українській суспільно-політичній думці та досліджено основні теорії ненасильницьких дій в політичній діяльності. Визначено базові поняттєві конструкти дослідження ненасильницьких дій та систематизовано типологізацію методів та форм ненасильницьких дій. Проаналізовано світовий досвід та практику застосування ненасильницьких дій, визначено, що використання ненасильницьких дій є ефективною політичною технологією, що впливає на демократизацію суспільства, сприяє вирішенню політичних конфліктів різного рівня. З'ясовано перспективи застосування ненасильницьких дій під час суспільних трансформацій в умовах глобалізації, доведено, що дедалі більше у світовій практиці ненасильницькі дії визнаються найбільш прийнятним засобом здійснення політичних перетворень. Постійні зв'язки між країнами у глобалізованому світі роблять можливим швидке запозичення нових практик ненасильницьких дій від однієї країни до іншої.
  • Документ
    Поняття, типологія та причини виникнення тоталітаризму
    (2000) Пехник, Алевтина Валентинівна; Пехник, Алевтина Валентиновна; Pehnik, Alevtina V.; Кормич Людмила Іванівна
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04 - Політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку. - Одеська державна юридична академія, Одеса, 2000. Дисертація присвячена комплексному вивченню тоталітаризму як політичного феномену, встановленню причин виникнення та ствердження тоталітарного політичного режиму. В роботі розглядаються виникнення та розвиток наукової концепції, застосування терміну "тоталітаризм". Проводится аналіз різних наукових концепцій цього поняття та можливість їх застосування а сучасній науці. Здійснюється порівняння таких явищ, як авторитаризм та тоталітаризм, які ввійшли в активний фонд сучасної громадсько-політичної та побутової лексики найчастіше в значенні слів-синонімів та без розуміння їх точного змісту та розглядаються сутнісні критерії тоталітаризму. Автор акцентує свою увагу на встановленні історичних коренів тоталітарних режимів XX століття. На цій підставі здійснюється розгляд деспотій та тираній минулого, проводиться їх порівняння і аналогії з тоталітарними режимами XX століття. Виділяються основні критерії тоталітаризму, даються суттєві характеристики тоталітарному політичному режимі, розглядаються тенденції та перспективи виникнення та розвитку тоталітаризму на сучасному етапі. Автором формулюються умови і причини виникнення та встановлення тоталітарного режиму, уточнюються типи та різновиди тоталітарних режимів проводиться порівняльний аналіз тоталітарних суспільств XX століття.
  • Документ
    Феномен виникнення та проявів тероризму в сучасних умовах
    (2001) Мошкова, Лілія Іванівна; Мошкова, Лилия Ивановна; Moshkova, Lіlіya I.; Кормич Людмила Іванівна
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04 - політичні проблеми міжнародних систем і глобального розвитку. Одеська національна юридична академія, Одеса, 2001. Дисертація присвячена комплексному вивченню тероризму як соціально- політичного явища. В дисертації аналізуються основні теоретичні розробки з проблем тероризму та виокремлюються основні риси цього явища як глобальної проблеми сучасності. Розкриваються причини і передумови виникнення тероризму в сучасних умовах та розглядається соціальна база тероризму. Автор на основі аналізу ідеології і практики сучасного тероризму показав єдність і різноманітність форм і течій сучасного тероризму. Пропонується авторська типологія тероризму. В роботі акцентується увага на досягнення міжнародної спільноти у боротьбі з тероризмом. Запропоновано практичні рекомендації щодо підвищення ефективності міжнародного співробітництва у боротьбі з тероризмом та активізації участі України у цій сфері.
  • Документ
    Реформування Організації об'єднаних націй за умов глобалізації у третьому тисячолітті
    (2010) Мелінишин, Вадим Богданович; Мелинишин, Вадим Богданович; Melinishin, Vadim B.; Вітман Костянтин Миколайович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук зі спеціальності 23.00.04 - політичні проблеми міжнародних систем і глобального розвитку. - Одеська національна юридична академія. - Одеса. 2010. У дисертації здійснено комплексний аналіз політичних процесів, що пов'язані з діяльністю ООН, як єдиної універсальної міжнародної міждержавної організації світового співтовариства на порозі третього тисячоліття, розглядаються актуальні проблеми її реформування в умовах глобалізації. Зокрема визначені основні тенденції, що обумовлюють необхідність модернізації ООН в умовах трансформації та формування нового міжнародного правопорядку, її визначальна роль у вирішенні проблем виживання людської цивілізації за умов глобалізації. Проаналізовано процеси оптимізації структури основних органів ООН у контексті вдосконалення її діяльності, роль Саміту тисячоліття у стратегії її здійснення, а також особливості формування основних напрямів діяльності ООН за умов «нового світового порядку». Розглянуте місце України в глобалізаційних інтеграційних процесах в контексті її участі в ООН та в міжнародних інституціях.
  • Документ
    Зовнішньополітичні пріоритети ХДС: концепція «німецького федералізму»
    (2014) Кухтін, Михайло Михайлович; Кухтин, Михаил Михайлович; Kukhtin, Mikhaylo M.; Крапівін Олександр Васильович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04 - політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку. - Національний університет «Одеська юридична академія», Одеса, 2014. У дисертації проаналізовано європейську політику німецьких християнських демократів. На основі німецькомовних джерел автор розглядає плани А. Меркель з трансформації Об'єднаної Європи відповідно до німецьких інтересів. Приділяється увага реформуванню інститутів ЄС, боротьбі із викликами безпеці, відносинам зі США, Росією та іншими країнами, що не належать до європейського єдиного простору. Дається чітка дефініція «німецького федералізму», який порівнюється з концепцією «Європи суверенних націй», характерною для французької політичної культури. Робиться прогноз подальшого розвитку ЄС, який може перетворитися на військову наддержаву, а може залишитися «цивільною силою», залежною від США у сфері безпеки. У другому розділі роботи ідеї та цінності християнських демократів розглядаються у історичній перспективі: Третій та четвертий розділи присвячені зовнішній політиці А. Меркель, з наголосом на реформуванні ЄС, а у п'ятому викладені висновки. Наведені у роботі факти дають можливість стверджувати, що чинний канцлер ефективно відстоює інтереси Німеччини і усвідомлює більшість викликів та реалій міжнародного життя. З іншого боку, її дії не завжди приносять користь новим членам ЄС і організації в цілому. Треба визнати виваженість і далекоглядність російської політики Німеччини. Країна спромоглася налагодити стосунки зі своїм східним сусідом, у той же час не завдавши шкоди своєму співробітництву зі США. Аналіз документів свідчить про високий рівень стратегічного планування та послідовність у досягненні цілей, властиві сучасній німецькій еліті.
  • Документ
    «Турецька модель» як інструмент зовнішньої політики США на Великому Близькому Сході
    (2015) Кулешова, Карина Ігорівна; Кулешова, Карина Игоревна; Kuleshova, Karina I.; Коваль Ігор Миколайович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук зі спеціальності 23.00.04 - Політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку. - Національний університет «Одеська юридична академія». - Одеса, 2015. В дисертації здійснено комплексний аналіз еволюції «турецької моделі» як інструменту зовнішньої політики США на Великому Близькому Сході, виявлено сутність її використання та об'єктивних меж застосування. Проаналізовано процес створення стратегічної конструкції Великого Близького Сходу (ВБС), що став довготерміновою інтелектуальною проблемою в американській політичній думці (Г.Кіссінджер, З.Бжезинський). Перетворення наукової концепції ВБС на зовнішньополітичну доктрину США пов'язано з проголошенням Дж. Бушем - молодшим в 2003 р. «стратегії свободи» для ВБС. В практичному плані використання концепції обумовлювалося цілями США, у тому числі сприяння демократизації заради стабільності й безпеки в регіоні. Турецька модель розвитку складалась протягом десятиліть, але в дисертації «турецька модель» розглядалася виключно в контексті американської зовнішньої політики на ВБС. З середини 90-х рр. інтерес США до просування «турецької моделі» на пострадянському просторі впав завдяки прагматичній політиці Ірану. Невдачею була й спроба її впровадження в Іраку. До кінця терміну Буша не вдалося подолати недовіру з обох боків, яка досягла найвищої точки наприкінці 2004 р. Уряд партії «Справедливість і розвиток» висловився проти трактування «турецької моделі» у вузькому сенсі цього поняття, тобто, тільки як специфічного інструменту зовнішньої політики США. Стратегічне партнерство цих країн серйозно постраждало, що зробило майбутнє «турецької моделі» невизначеним.
  • Документ
    Механізми формування громадської думки в умовах глобального розвитку
    (2015) Кіоссе, Лідія Михайлівна; Киоссе, Лидия Михайловна; Kiosse, Lidiya M.; Яковлев Денис Вікторович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04 - політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку. - Національний університет «Одеська юридична академія», Одеса, 2015. У дисертації здійснено комплексне дослідження механізмів формування громадської думки в умовах глобального розвитку, проаналізовано технологічні, інституційні та функціональні особливості формування громадської думки епохи глобалізації. У межах здійсненого дослідження були отримані результати, що мають наукову новизну, обумовлену вирішенням актуальних проблем формування громадської думки в умовах глобального розвитку, які не отримали достатньої розробки у науковій літературі. Визначено механізми формування громадської думки в умовах сучасного політичного розвитку крізь призму комплексного аналізу глобалізації, яка найбільш рельєфно проявляється у сфері політичної взаємодії між державною владою, інститутами громадянського суспільства та наднаціональними політичними та економічними структурами, а також вплив глобалізації на формування громадської думки. Обґрунтовано специфіку впливу глобалізації на трансформації механізмів формування громадської думки. Визначено, що саме як наслідок глобалізаційних процесів у політичній, економічній, культурній сферах відбуваються зміни у світогляді громадян різних країн, утворюється феномен глобальної громадської думки, що базується на постмодерних інтерпретаціях політики, постматеріальних цінностях та використанні глобальних комунікативних мереж.
  • Документ
    Етнічність у сучасному політичному процесі
    (2000) Коч, Світлана Вадимівна; Коч, Светлана Вадимовна; Koch, Svitlana V.; Кормич Людмила Іванівна
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04. - політичні проблеми міжнародних систем і глобального розвитку. Одеська державна юридична академія, Одеса, 2000. Дисертація присвячена комплексному вивченню етнонаціонального чинника як соціального і політичного феномена, спроможного кардинально впливати на суспільство і державний устрій. Автор акцентує увагу на взаємозв'язку етносу та нації, який характеризується сукупністю нелінійних процесів самоорганізації. У дисертації етнонаціональний чинник розглядається з двох позицій: як прагнення етносу реалізувати свої соціально-культурні інтереси у різних галузях суспільного життя, що призводять до змін у соціумі; як чинник, що сприяє обгрунтуванню і реалізації певного політичного інтересу силами національної та політичної еліти.
  • Документ
    Міжнародний тероризм і його вплив на світову політику
    (2006) Агаіхаджех Паша, Давуд; Агаихаджех Паша, Давуд; Aghaeikhajeh Pasha, Davoud; Попков Василь Васильович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04 - політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку. - Одеська національна юридична академія. Одеса, 2006. Представлений комплексний аналіз тероризму як соціально-політичного явища і, одночасно, як фактора трансформації міжнародних відносин на сучасному етапі. Виявлено причини виникнення тероризму і тенденції його розвитку; визначено політико-правові можливості стримування його глобалізації. Проаналізовано соціально-політичну базу тероризму як соціального явища. Визначено види тероризму і розходження їх ідеологічного обґрунтування. Встановлено співвідношення поняття „тероризм" з суміжними політологічними поняттями (війна, партизанська війна, національно-визвольна війна). Виявлено особливості впливу „ісламського фактору" на активізацію і глобалізацію сучасного тероризму. Визначено найбільш ефективні міжнародно-правові форми боротьби з тероризмом, проаналізований ступінь участі Ірану в них.
  • Документ
    Політичний глобалізаційний процес: динаміка соціокультурного розвитку
    (2004) Добродум, Ольга Вікторівна; Добродум, Ольга Викторовна; Dobrodum, Olga V.; Ануфрієв Лев Олександрович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04 - політичні проблеми міжнародних систем і глобального розвитку. - Одеська національна юридична академія, Одеса, 2004. Дисертація присвячена дослідженню політичного глобалізаційного процесу як ключового поняття, що характеризує процеси світового розвитку початку XXI століття. Обгрунтовано соціокультурну своєрідність феноменального втілення глобалізації завдяки концептуалізації цього поняття в політичному дискурсі і розгляду загальних глобалізаційних проектів. Запропоновано практичні рекомендації з метою мінімізації негативних тенденцій глобалізаційного процесу в політико-культурологічному вимірі і можливостей впливу на прояви цього процесу на державному рівні. Вивчення феномену глобалізації як сучасного явища та тенденцій глобалізаційного процесу застосовуються для з'ясування глобалізаційних перспектив світу та України. Здійснено українську національну проекцію глобалізму та охарактеризовано соціокультурні особливості глобалізаційного процесу в Україні.
  • Документ
    Європеїзація внутрішньої та зовнішньої політики Греції в контексті європейського інтеграційного процесу
    (2013) Дворніченко, Дарина Юріївна; Дворниченко, Дарья Юрьевна; Dvomichenko, Darina Yu.; Коваль Ігор Миколайович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04 - політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку. - Національний університет «Одеська юридична академія» - Одеса, 2013. Дисертаційна робота присвячена аналізу особливостей процесу європеїзаціївнутрішньоїта зовнішньої політики Греції в контексті європейської інтеграції. Проаналізовано категоріально-понятійний апарат трансформаційних процесів в умовах європейської інтеграції, сформульовано власні дефініції з урахуванням особливостей предмета дослідження. Досліджено вплив європейської інтеграції на економічну та інституціонально-правову системи Греції, визначено найбільш проблемні питання, які зберігаються між Грецією та ЄЄ. Проаналізовано еволюцію зовнішньополітичних пріоритетів Греції, досліджено підходи грецького керівництва щодо формулювання єдиної зовнішньополітичної лінії ЄЄ та реалізації спільної зовнішньої політики. Окреслено можливості для України у використанні євроінтеграційного досвіду Греції.
  • Документ
    Американський чинник в процесі інформаційної глобалізації
    (2004) Данилішина, Катерина Олександрівна; Данилишина, Екатерина Александровна; Danilishina, Katherine O.; Багацький Володимир Варламович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04. - політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку. - Одеська національна юридична академія, Одеса, 2004. Дисертація присвячена комплексному дослідженю процесів інформаційної глобалізації, які безпосередньо пов'язані з питаннями майбутнього устрою, системи міжнародних відносин, з містом та роллю Сполучених Штатів Америки в рішенні світових проблем. В роботі доводиться тезис про те, що сьогодні США - головний лідер як в загальному процесі глобалізації, так і процесі інформаційної глобалізації зокрема. Домінування США в політичній, економічній сферах доповнюється монополізацією інформаційного простору. Аналізуя сучасні процеси інформаційної глобалізації, автор доводить, що американський чинник цих процесів є основним і досить агресивним, що викликає протидію в розвинутих країнах світового співтовариства.