Психолінгвістика: концепти, мовлення, особистість : навчальний посібник для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти - Фрумкіна, А. Л. (Одеса : Міжнар. гуманітар. ун-т, 2025)
Навчальний посібник «Психолінгвістика: концепти, мовлення, особистість» призначений для здобувачів вищої освіти філологічних спеціальностей і зосереджений на ключових засадах психолінгвістичного аналізу мовлення, когнітивних процесів, пов’язаних із породженням і сприйняттям мовлення, а також на вивченні мовної особистості. Посібник охоплює базові поняття психолінгвістики, моделі мовленнєвої діяльності, функціонування внутрішнього мовлення, феномен динамічного стереотипу, білінгвальні механізми та методи психолінгвістичного експерименту. Навчальний матеріал подано з урахуванням міждисциплінарних підходів – на стику когнітивної лінгвістики, психології, нейронаук та методики викладання іноземних мов. Значна увага приділяється інтеграції теорії з практикою: посібник містить ситуаційні вправи, фрагменти мовлення для аналізу, тестові й підсумкові завдання. Розділи посібника укладено відповідно до сучасної академічної логіки побудови психолінгвістичного курсу в магістратурі. Завдяки поєднанню наукової теорії та практичного інструментарію посібник сприяє розвитку критичного мислення, розуміння когнітивно-мовленнєвих механізмів, а також формуванню психолінгвістичної компетентності майбутніх фахівців-філологів.
Фрумкіна А. Л. Психолінгвістика: концепти, мовлення, особистість : навч. посіб. для здобувачів другого (магістер.) рівня вищої освіти / А. Л. Фрумкіна. - Одеса : Міжнар. гуманітар. ун-т, 2025. - 137 с. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.29516
Keywords: Об’єкт; предмет і завдання психолінгвістики; Методи психолінгвістичних досліджень; Психолінгвістика в системі наук; Поняття мовленнєвої діяльності: структура й психолінгвістичні інтерпретації; Психічні механізми породження та сприйняття мовлення; Формування мовлення в дитячому віці: психолінгвістичні підходи; Мовні стереотипи й когнітивні схеми; Корпусні методи у психолінгвістичних дослідженнях