Обов'язкова сила міжнародного права з позицій соціологічного підходу у роботах Макса Губера - Письменна , В. О.; Письменная, В. О.; Pismenna, V. O. (Одеса : Фенікс, 2012)
В аналізі статті автор констатує, що з точки зору соціологічного підходу у викладі Макса Губера, обов’язкова сила норм міжнародного права виводиться з соціальної природи права загалом. Підтримання колективних цілей та інтересів міжнародної спільноти з ціллю забезпечення співіснування різних інтересів, які варті правового захисту, є достатньою підставою для існування самого міжнародного права. При цьому важливо підкреслити, що Губер, будучи обраним арбітром у ряді справ, звертав увагу не стільки на ієрархію джерел чи акцепт з сторони держави, як на соціальне наповнення кожної даної норми. Таким чином, ми можемо зробити висновок, що сучасне міжнародне право формувалося шляхом переосмислення самої його природи; соціальна ж складова останнього розумілася як необхідний елемент для надання йому особливо, наддержавного статусу.
Письменна В. О. Обов'язкова сила міжнародного права з позицій соціологічного підходу у роботах Макса Губера / В. О. Письменна // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 48-51.
Keywords: міжнародне право; международное право; international law; Макс Грубер; Max Gruber; соціальна природа права; социальная природа права; the social nature of the right