Концепт релігійного резонансу - Лещенко, А. М.; Leshchenko, А. M. (My University, 2016)
У статті визначається роль релігійного резонансу в процесі сприйняття людиною твору християнського сакрального мистецтва. Розкривається значення його основної функції релігійно-резонансного цілепокладання, яка реалізовується в стимулюванні вірянина на добровільну, усвідомлену зміну особистої поведінки відповідно до християнського канону. Доводиться, що ця функція зумовлюється психологічним аспектом й у взаємозумовленому психологічному зв’язку «людина – сакральний образ – людина» суто індивідуально. Актуалізується значення сакрального простору, в якому людина входить у стан релігійного резонансу. Зазначається, що такий простір має містити умови із забезпечення концентрації уваги на персоніфікованій сутності сакрального образу з відчуттям певної інтимності й можливості звернення до нього з певним проханням.

В статье определяется роль религиозного резонанса в процессе восприятия человеком произведения христианского сакрального искусства. Раскрывается значение его основной функции религиозно-резонансного целеполагания, которая реализуется в стимулировании верующего на добровольную, осознанную смену личного поведения согласно христианскому канону. Доказывается, что данная функция обусловлена психологическим аспектом и осуществляется во взаимообусловленной психологической связи «человек – сакральный образ – человек». Актуализируется значение сакрального пространства, в котором человек входит в состояние религиозного резонанса. Отмечается, что такое пространство может содержать условия по обеспечению концентрации внимания на персонифицированной сути сакрального образа с чувством определенной интимности и возможности обращения к нему с определенным просьбой.

The study defines the role of the religious resonance in perception by a person a work of the Christian sacred art. Its main function is covered of religious-resonance goal-setting realized in encouraging a believer for voluntary, conscious change of his behavior into that corresponding to the Christian canon. It is proved that this function is conditioned by a psychological aspect and implemented in psychological interrelation «a person-a sacred image-a person». It is actualized the significance of sacred space which is entered by a person in the state of religious resonance. It is noted that this space may provide conditions for concentration of attention to the personalized essence of a sacred image along with a feeling of certain intimacy and possibility of addressing it with a certain request.
Лещенко А. М. Концепт релігійного резонансу / А. М. Лещенко // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 12. - С. 72-75.
Keywords: релігійний резонанс; сакральне мистецтво; сакральний простір; екстраполяція; религиозный резонанс; сакральное искусство; сакральное пространство; экстраполяция; religious resonance; sacred art; sacred space; extrapolation