Вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини за законодавством зарубіжних країн - Мусиченко, Ольга Михайловна; Мусиченко, О. М.; Вербицький, Олександр; Вербицький, О.; Verbytskyi, Oleksandr (Миколаїв : Миколаївський інститут права НУ ''ОЮА'', 2020)
Стаття присвячена порівняльно-правовому аналізу умисного вбивства матірʼю своєї новонародженої дитини як одного з привілейованих видів убивств. Авторами проаналізовано законодавство країн романо-германської сімʼї права, відповідно він поділяє країни на дві групи: ті, в яких є окремий привілейований вид умисного вбивства – вбивство матірʼю своєї новонародженої дитини (Австрія, Білорусь, Болгарія, Латвія, Нідерланди, Польща, Російська Федерація, Швейцарія, Швеція), і ті, в яких не міститься даного привілейованого складу злочину, а вбивство матірʼю новонародженої дитини кваліфікується або як просте вбивство, або як кваліфіковане вбивство (Іспанія, Франція, ФРН). Встановлено особливості визначення диспозицій досліджуваних статей.

The article is devoted to comparative legal analysis of intentional newbornʼs murder by his/her mother seen as one of the privileged types of murders. The legislation of certain states of Romano-Germanic legal system has been analysed herein. The authors divide the states into two groups. The first comprises the states having a newbornʼs murder by his/her mother as a separate privileged type of murder (Austria, Belarus, Bulgaria, Latvia, the Netherlands, Poland, the Russian Federation, Switzerland and Sweden). The second group includes states not having such a privileged composition of the crime in their legislation thus a newbornʼs murder by his/her mother is considered to be either a voluntary manslaughter or murder with aggravating circumstances (Spain, France and Germany). The peculiarities of determination of the researched articlesʼ dispositions have been found.
Мусиченко О. М. Вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини за законодавством зарубіжних країн / О. М. Мусиченко, О. Вербицький // Новітні кримінально-правові дослідження – 2020: Альманах наукових праць / за ред. професора О. В. Козаченка, О. М. Мусиченко. – Миколаїв : Миколаївський інститут права Національного університету «Одеська юридична академія», 2020. – С. 92-100.
Keywords: вбивство; привілейоване вбивство; убивство матірʼю своєї новонародженої дитини; психотрамвуюча ситуація; законодавство про кримінальну відповідальність інших держав; murder; privileged murder; a newbornʼs murder by his/her mother; psychologically traumatic situation and other statesʼ legislation on criminal liability; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE