Основні теоретичні засади багатофакторного моделювання процесу розвитку вищої освіти - Ківалов, Сергій Васильович (Одеса, 2014)
Статтю присвячено аналізу змісту та сутності багатофакторного імітаційного моделювання. Оцінено методологічну корисність імітаційного моделювання для дослідження розвитку системи вищої освіти та перспективи його застосування в подібних дослідженнях. Акцентовано увагу на оптимізаційних імітаційних моделях, як важливому засобі вдосконалення механізмів управління розвитком системи вищої освіти. Статья посвящена анализу содержания и сущности многофакторного имитационного моделирования. Оценена методологическая полезность имитационного моделирования для исследования развития системы высшего образования и перспективы его применения в подобных исследованиях. Акцентировано внимание на оптимизационных имитационных моделях как важном средстве совершенствования механизмов управления развитием системы высшего образования. The article is devoted to the analysis of maintenance and essence of multivariable imitation simulation. The methodological utility of imitation simulation for research of higher education system development and prospects of its application in similar researches are appraised. Attention is accented on optimization simulation models as important mean of perfection of mechanisms of management of higher education system development.
Ківалов С. В. Основні теоретичні засади багатофакторного імітаційного моделювання процесу розвитку вищої освіти / С. В. Ківалов // Актуальні проблеми політики : зб. наук. праць / НУ "ОЮА" ; Південноукр. центр гендерних досліджень ; голов. ред. доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України, академік АПН України С. В. Ківалов. – Одеса, 2014. – Вип. 52. – С. 10-19.
Keywords: імітаційне моделювання; багатофакторне моделювання; методологія; оптимізаційні імітаційні моделі; имитационное моделирование; многофакторное моделирование; методология; оптимизационные имитационные модели; imitation simulation; multivariable imitation simulation; methodology; optimization simulation models