Організація та розгортання системи резервного копіювання з використанням Borg : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Хорус, Олександр Сергійович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему «Організація та розгортання системи резервного копіювання з використанням Borg», для здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 125 Кібербезпека. Робота виконана на 48 сторінках загального тексту та 42 сторінках основного тексту. У сучасних інформаційних системах надійне резервне копіювання є критично важливим для забезпечення збереження даних та відновлення після можливих збоїв або атак. У цій кваліфікаційній роботі розглядається процес організації та розгортання системи резервного копіювання з використанням Borg. Borg - ефективний інструмент для дедуплікації, стиснення та шифрування резервних копій. У роботі аналізуються основні принципи резервного копіювання, переваги та недоліки існуючих рішень, а також особливості використання Borg для автоматизації процесів створення та управління резервними копіями. Описано методи налаштування Borg для різних сценаріїв використання. Практична частина містить розробку та тестування системи резервного копіювання на основі Borg, що включає налаштування сховищ, політики резервування та механізми відновлення даних. Результати дослідження підтверджують доцільність використання Borg як сучасного, безпечного та зручного інструменту резервного копіювання, що дозволяє мінімізувати ризики втрати даних і забезпечити безперервність роботи інформаційних систем. Qualification thesis on the topic " organizing and deploying a backup system using Borg" for obtaining the first (bachelor's) level of higher education in the specialty 125 Cybersecurity. The work was completed on 48 pages of the general text and 42 pages of the main text. In modern information systems, reliable backup is critically important for ensuring data preservation and recovery after potential failures or attacks. This qualification thesis examines the process of organizing and deploying a backup system using Borg. Borg is an efficient tool for deduplication, compression, and encryption of backups. The thesis analyzes the fundamental principles of backup, the advantages and disadvantages of existing solutions, and the specifics of using Borg for automating backup creation and management processes. Methods for configuring Borg for various usage scenarios are described. The practical part includes the development and testing of a backup system based on Borg, covering storage configuration, backup policies, and data recovery mechanisms. The research results confirm the feasibility of using Borg as a modern, secure, and convenient backup tool that minimizes the risks of data loss and ensures the continuity of information systems.
Хорус О. С. Організація та розгортання системи резервного копіювання з використанням Borg : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / О. С. Хорус. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 48 с.
Keywords: РЕЗЕРВНЕ КОПІЮВАННЯ; BORG; ДЕДУПЛІКАЦІЯ; ШИФРУВАННЯ; ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА; BACKUP; DEDUPLICATION; ENCRYPTION; INGORMATION SECURITY