Грошова допомога сім’ям з дітьми, які постраждали від чорнобильської катастрофи - Бориченко, К. В.; Borichenko, K. V. (Одеса : Фенікс, 2014)
Автор статті надійшов до висновку, що як і для соціального захисту сімей з дітьми в цілому, так і для окремих їх категорій, зокрема сімей з дітьми, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, характерним є неконституційне внесення змін законами про Державний бюджет до спеціальних законів України, якими корегуються питання соціального захисту, в тому числі шляхом зміни обсягу його здійснення, обмеження компенсацій і гарантій, встановлених спеціальними законами, які є складовою конституційного права громадян на соціальний захист і достатній рівень життя кожного. З даною ознакою нормативно-правового регулювання здійснення соціального захисту сімей з дітьми, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, шляхом призначення і виплати соціальних допомог, тісно пов’язана ще одна його особливість: відсутність дієвого механізму реалізації рішень Конституційного Суду України, що ускладнює правозастосування у цій сфері та призводить до порушення права громадян на соціальний захист.
Бориченко К. В. Грошова допомога сім’ям з дітьми, які постраждали від чорнобильської катастрофи / К. В. Бориченко // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 474-477.
Keywords: грошова допомога сім’ям з дітьми, які постраждали від чорнобильської катастрофи; соціальний захист дітей; щомісячна грошова допомога на дітей; денежная помощь семьям с детьми, которые пострадали от чернобыльской катастрофы; социальная защита детей; ежемесячная денежная помощь на детей; cash assistance to families with children who have suffered from the Chernobyl disaster; social protection of children; monthly cash assistance for children