Родовий об’єкт злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку - Березніков, Олександр Володимирович; Березніков, О. В.; Bereznikov, Oleksandr V. (Одеса : Гельветика, 2019)
Стаття присвячена дослідженню проблем, пов’язаних із визначенням родового об’єкта злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. Дається власне визначення родового об’єкта злочинів розділу ХХ КК України. Правовою основою для визначення родового об’єкта досліджуваних злочинів виступає назва розділу XХ КК України «Злочини проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку». Для правильного встановлення цієї ознаки необхідно звернутися до положень міжнародного кримінального права. У той же час у науці досі відкритим залишається питання щодо поняття міжнародного кримінального права і його співвідношення з міжнародним публічним (приватним) і національним кримінальним правом. Визначення об’єктів злочинів проти миру і безпеки людства у вітчизняній науці продовжує залишатися в руслі «класичного» визначення об’єкта кримінально-правової охорони як суспільних відносин (відносин), що захищаються кримінальним правом. Однак на даний час у доктрині кримінального права намітився своєрідний поворот у розумінні об’єкта кримінально-правової охорони, пов’язаний зі зміною концептуальних основ кримінального законодавства та його завдань. Можливе застосування такого визначення родового об’єкта злочинів, передбачених розділом ХХ Особливої частини КК України «Злочини проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку», – це суспільні міжнародно-правові відносини, що забезпечують мирне співіснування держав, дотримання правил міжнародного правопорядку як у мирний, так і у військовий час, а також міжнародні гарантії безпеки як окремим державам, і людству в цілому.

The article is devoted to the study of the problems associated with the definition of the patrimonial object of crimes against peace, human security and the international law and order. An own definition of the generic object of crimes of section XX of the Criminal Code of Ukraine is given. The legal basis for determining the ancestral object of the investigated crimes is the title of Section XX of the Criminal Code of Ukraine “Crimes against Peace, Human Security and the International Law Order”. For the correct installation of this sign, it is necessary to refer to the provisions of international criminal law. At the same time, the question of the concept of international criminal law and its relationship with international public (private) and national criminal law still remains open in science. The definition of the objects of crimesagainst the peace and security of mankind in domestic science continuesto remain in line with the “classical” definition of the object of criminal law protection as public relations (relations) protected by criminal law. However, at present, the doctrine of criminal law has seen a peculiar turn in understanding the object of criminal law protection, associated with a change in the conceptual framework of criminal law and its tasks. It is possible to apply such a definition of the ancestral object of crimes provided for in Section XX of the Special Part of the Criminal Code of Ukraine “Crimes against Peace, Security of Humanity and the International Law Order” – these are public international legal relations that ensure the peaceful coexistence of states, and compliance with the rules of the international law and order both in civil and military time, as well as international security guarantees for both individual states and humanity as a whole.
Березніков О. В. Родовий об’єкт злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку / О. В. Березніков // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2019. - № 3. - С. 155-160.
Keywords: criminal law; crime; peace; human security; international law and order; generic object; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; кримінальне право; злочин; мир; безпека людства; міжнародний правопорядок; родовий об’єкт