Особливості особистості в екстремальних умовах : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Фартух, Олена Олегівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі представлено результати теоретичного та емпіричногодослідження особливостей особистості в екстремальних умовах. На основі результатів діагностики рівня стресостійкості виявлено переважання середнього та високого рівнів стресостійкості у досліджуваній вибірці. Дослідження копінг-стратегій показало домінування конструктивних способів подолання стресових ситуацій: планування вирішення проблеми та самоконтролю. Встановлено взаємозв'язок між характерологічними особливостями та ефективністю адаптації до екстремальних умов. Виявлено сильні позитивні кореляції між рівнем стресостійкості та ефективністю діяльності, емоційною стійкістю та адаптивністю, самоконтролем та успішністю виконання професійних завдань. Факторний аналіз дозволив виділити три основні фактори успішності діяльності в екстремальних умовах: емоційно-вольова регуляція, адаптивні копінг-стратегії та професійна компетентність. На основі результатів дослідження розроблено програму психологічного супроводу фахівців в екстремальних умовах, яка включає діагностичний, профілактичний та корекційний компоненти. Запропоновано комплекс практичних рекомендацій щодо психологічної підготовки та підтримки фахівців, які працюють в екстремальних умовах, з урахуванням їх індивідуально-психологічних особливостей. The paper presents the results of theoretical and empirical research on personality traits in extreme conditions. Based on the results of the diagnosis of the level of stress resistance, the prevalence of medium and high levels of stress resistance in the studied sample was revealed. The study of coping strategies has shown the dominance of constructive ways to overcome stressful situations: planning for problem solving and self-control. The correlation between characteristic features and the effectiveness of adaptation to extreme conditions has been established. Strong positive correlations have been found between the level of stress resistance and performance, emotional stability and adaptability, self-control and success in performing professional tasks. Factor analysis allowed us to identify three main factors of success in extreme conditions: emotional-volitional regulation, adaptive coping strategies and professional competence. Based on the results of the study, a program of psychological support for specialists in extreme conditions was developed, which includes diagnostic, preventive and corrective components. A set of practical recommendations for psychological training and support for specialists working in extreme conditions, taking into account their individual psychological characteristics, was proposed.
Фартух О. О. Особливості особистості в екстремальних умовах : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / О. О. Фартух. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 66 с.
Keywords: особистість; екстремальні умови; емоційна стійкість; копінг-стратегії; психологічна адаптація; психологічний супровід; самоконтроль; стресостійкість; personality; extreme conditions; stress resistance; emotional stability; coping strategies; psychological adaptation; psychological support; self-control