Сутність та основні виміри політичної ідентичності: теоретичний аналіз - Угрин, Леся Ярославівна; Угрин, Леся Ярославовна; Ugryn, Lesya Ya. (Одеса, 2017)
З’ясовано основні виміри поняття «політична ідентичність» як категорії аналізу, що характеризується багатозначністю інтерпретацій, плюралізмом методологічних підходів, відсутністю чітких предметних меж застосування як аналітичного інструменту. Наслідком є розмивання змісту феномену політичної ідентичності. Запропоновано одним зі способів впорядкування багатозначності вирізнення вимірів політичної ідентичності. Серед основних визначено – унікальність, континуальність, контекстуальність, інтерсуб’єктність, гетерогенність, референтність, динамічність, процесуальність, взаємозалежність елементів. Вони задають певний континуум, або дихотомію формування і функціонування колективних політичних ідентичностей.

Выяснены основные измерения понятия «политическая идентичность» как категории анализа, которая характеризуется многозначностью интерпретаций, плюрализмом методологических подходов, отсутствием четких предметных границ применения как аналитического инструмента. Следствием этого является размывание содержания феномена политической идентичности. Предложено, как один из способов упорядочения многозначности, выделение измерений политической идентичности. Среди основных – уникальность, континуальность, контекстуальность, интерсубьектнисть, гетерогенность, референтность, динамичность, процессуальность, взаимозависимость элементов. Они задают определенный континуум, или дихотомию формирования и функционирования коллективных политических идентичностей.

The study examines the main dimensions of «political identity» concept as a category of analysis characterized by ambiguity of interpretations, pluralism of methodological approaches and lack of clear subject boundaries of its use as an analytical tool. As a result the content of political identity phenomenon is blurred. The author offers using one of the ways to regulate the ambiguity in distinction of political identity dimensions. The main ones include uniqueness, continuity, contextuality, intersubjectivity, heterogeneity, reference, dynamism, processuality and interdependence of elements. They set a certain continuum or dichotomy of collective political identities formation and functioning.
Угрин Л. Я. Сутність та основні виміри політичної ідентичності: теоретичний аналіз / Л. Я. Угрин // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 3. – C. 9-13.
Keywords: політична ідентичність; колективна ідентичність; унікальність; континуальність; контекстуальність; политическая идентичность; коллективная идентичность; уникальность; континуальность; контекстуальность; political identity; collective identity; uniqueness; continuity; contextuality