Політичні технології як чинник процесу демократизації громадянського суспільства - Вайєр, Аліна Марленівна; Вайєр, А. М.; Вайер, Алина Марленовна; Vaiier, Alina M.; Іванова, Анастасія В’ячеславівна; Іванова, А. В.; Иванова, Анастасия Вячеславовна; Ivanova, Anastasiia V. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
Політичні технології найтіснішим чином пов’язані з процесом формування демократичного політичного суспільства і часто відображають умови розвитку політичної культури соціуму. У цій статті розглянуто та проаналізовано основні концепції політичних технологій, проведено аналіз сутності політичних технологій, розкрито поняття електронного уряду та фактори впливу на процес демократизації суспільства. У статті проводиться теоретичний аналіз концепцій політичних технологій, особливостей та умов впровадження в сучасних суспільствах, проблеми та перспективи розвитку, напрямів державної практики впровадження політичних технологій розглянуто в рамках проблеми демократизації суспільств. Визначним напрямом дослідження є виявлення засад, механізмів, принципів та методів політичних технологій у процесі розвитку демократичного суспільства, формування демократичної політичної свідомості, активізації політичної участі та формування інституційних форм політичної комунікації та суспільно-владної взаємодії. У рамках статті досліджуються аспекти електронної демократії на прикладі українських досягнень, специфіки формування електронного уряду, особливостей впровадження та функціонування в українській політичній системі. Акцентовано на особливостях застосування політичних технологій не як інтеракційних практик, а в контексті політичного впливу та маніпулювання електоральними настроями в процесі передвиборчих та PR-компаній. У статті досліджуються механізми державно-політичного розвитку політичних технологій на шляху модернізації та вдосконалення державно-політичних інституцій. Так само розглянуто політичні технології як організаційні засоби взаємодії, комунікації, зворотного зв’язку між громадянським суспільством та державною владою як інституційної умови забезпечення соціально-політичної стабільності в державі. Також увага приділяється світовій практиці та національному досвіду застосування політичних технологій державою в рамках модернізації політичних систем. У статті окреслюється потреба в широкому впровадженні політичних технологій задля запобігання деактуалізації та застарілості політичних інститутів та моделей. Автори зазначають, що ця концепція потребує детального розроблення як у теоретичній, так і в політико-правовій практиці.

Политические технологии теснейшим образом связаны с процессом формирования демократического политического общества и часто отражают условия развития политической культуры социума. В этой статье рассмотрены и проанализированы основные концепции политических технологий, проведен анализ сущности политических технологий, раскрыто понятие электронного правительства и факторы влияния на процесс демократизации общества. В статье проводится теоретический анализ концепций политических технологий, особенностей и условий внедрения в современных обществах, проблемы и перспективы развития, направлений государственной практики внедрения политических технологий рассмотрен в рамках проблемы демократизации обществ. Выдающимся направлением исследования является выявление принципов, механизмов, принципов и методов политических технологий в процессе развития демократического общества, формирования демократического политического сознания, активизации политического участия и формирования институциональных форм политической коммуникации и общественно-властного взаимодействия. В рамках статьи исследуются аспекты электронной демократии на примере украинских достижений, специфики формирования электронного правительства, особенностей внедрения и функционирования в украинской политической системе. Акцентировано на особенностях применения политических технологий не как интеракционных практик, а в контексте политического влияния и манипулирования электоральным настроениям в процессе предвыборных и PR-компаний. В статье исследуются механизмы государственно-политического развития политических технологий на пути модернизации и совершенствования государственно-политических институтов. Так же рассмотрены политические технологии как организационные средства взаимодействия, коммуникации, обратной связи между гражданским обществом и государственной властью как институционального условия обеспечения социально-политической стабильности в государстве. Также внимание уделяется мировой практике и национальному опыту применения политических технологий государством в рамках модернизации политических систем. В статье определяется потребность в широком внедрении политических технологий для предотвращения деактуализации и устарелости политических институтов и моделей. Авторы отмечают, что эта концепция требует детальной разработки как в теоретической, так и в политико-правовой практике.

Political technologies are most closely connected with the process of forming a democratic political society and often reflect the conditions for the development of political culture in society. This article considers and analyzes the basic concepts of political technology, analyzes the essence of political technology, reveals the concept of e-government and factors influencing the process of democratization of society. The article analyzes the concepts of political technologies, features and conditions of implementation in modern societies, problems and prospects of development, areas of state practice of implementation of political technologies are considered in the framework of the problem of democratization of societies. An outstanding area of research is to identify the principles, mechanisms, principles and methods of political technology in the development of a democratic society, the establishment of democratic political consciousness, intensification of political participation and the formation of institutional forms of political communication and social interaction. The article also examines aspects of e-democracy on the example of Ukrainian achievements, the specifics of the formation of e-government, the peculiarities of implementation and functioning in the Ukrainian political system. Emphasis is placed on the peculiarities of the use of political technologies not as interaction practices, but in the context of political influence and manipulation of electoral sentiments in the process of election and PR campaigns. The article examines the mechanisms of state and political development of political technologies on the way of modernization and improvement of state and political institutions. Political technologies are also considered as organizational means of interaction, communication, feedback between civil society and state power as an institutional condition for ensuring socio-political stability in the state. Attention is also paid to world practice and national experience in the use of political technologies by the state in the modernization of political systems. The article outlines the need for widespread introduction of political technologies to prevent the de-actualization and obsolescence of political institutions and models. The authors note that this concept requires detailed elaboration in both theoretical and political-legal practice.
Вайєр А. М. Політичні технології як чинник процесу демократизації громадянського суспільства / А. М. Вайєр, А. В. Іванова // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. – Вип. 65. – С. 33-40.
Keywords: політичні технології; громадянське суспільство; політична модернізація; політична стабільність; демократизація; политические технологии; гражданское общество; политическая модернизация; политическая стабильность; демократизация; political technologies; civil society; political modernization; political stability; democratization; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science