Богословські засади міжправославних протиріч в Україні: релігієзнавчий аналіз - Заремба, Е. М.; Zaremba, E. M. (My University, 2017)
З’ясовано богословсько-канонічні підстави необхідності отримання автокефального статусу Українським Православ’ям. Проведено розвідку ключових першопричин та канонічної правомірності створення УПЦ КП, основою яких є 34 Апостольське правило. На підставі дослідження основних етапів становлення українських церковних юрисдикцій за умов трансформаційних змін пострадянського суспільства констатується, що основною причиною неможливості об’єднання українських Церков є штучно створювані православними ієрархами конфліктні ситуації в українському православному середовищі. Вказано на існування основних еклезіологічних суперечностей, що мають місце в українському православ’ї, а саме: у питаннях апостольської спадковості, церковної канонічності, адміністративного об’єднання помісних Церков та хрещення.

Выяснены богословско-канонические основания необходимости получения автокефального статуса Украинским Православием. Проведен анализ ключевых первопричин и канонической правомерности создания УПЦКП, основой которых есть 34 Апостольское правило. На основании исследования основных этапов становлення украинских церковных юрисдикций в условиях трансформационных изменений постсоветского общества констатируется, что главной причиной невозможности объединения украинских Церквей есть искусственно создаваемые православними иерархами конфликтные ситуации в украинской православной среде. Указано на существование основных экклезиологических противоречий, имеющих место в украинском православии, а именно : в вопросах апостольской преемственности, церковной каноничности, административного объединения поместных Церквей и крещения.

The theological and canonical bases for the need for autocephalous status of Ukrainian Orthodoxy are analyzed. The reconnaissance of key root causes and the canonical legality of the creation of the UOC-KP is conducted the main of which is Apostolic Rule 34. It is stated on basis of the research of the main stages of Ukrainian Church jurisdictions formation during transformational changes in post-Soviet society that the main reason for the inability of unification of Ukrainian churches are Orthodox hierarchs who artificially created conflicts in the Ukrainian Orthodox Christianen vironment. The existence of fundamental ecclesiological conflicts taking place in the Ukrainian Orthodox Church is specified, namely issues: the apostolic succession, church canonical character, administrative association of local churches and baptism.
Заремба Е. М. Богословські засади міжправославних протиріч в Україні: релігієзнавчий аналіз / Е. М. Заремба // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 18. - С. 40-43.
Keywords: УПЦ КП; УПЦ МП; автокефалія; еклезіологія; автокефальна Церква; автономна Церква; помісна Церква; УПЦ КП; УПЦ МП; автокефалия; экклезиология; автокефальная Церковь; автономная Церковь; поместная Церковь; UOC-KP; UOC-MP; autocephaly; ecclesiology; autocephalous Church; autonomous Church; local church