Психологічні особливості підлітків, схильних до протиправної поведінки : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Собко, Ганна Миколаївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Дослідження складається з двох розділів та п’яти підрозділів. Перший розділ присвячено особливостям організації та проведення психологічно схильних до протиправної поведінки. Підрозділі 1.1. присвячено виявленню груп підлітків схильних до різнихьвидів протиправної поведінки, а також пошуку взаємозв’язків між досліджуваними показниками (кореляційний аналіз). Математико-статистичні процедури обробки отриманих первинних даних. Визначено групу осіб в віці з 13-14 та 17-18 років. Підрозділі 1.2. аналізує методи та методику дослідження ураховуючи теоретичні та емпіричні результат дослідженні. Для досягнення результатів було використано системно-структурний, структурно-функціональний, порівняльний методи дослідження. Отримані результати, щодо фізичної агресії, вербальної агресії, непрямої агресії. Другий розділ присвячено емпіричному дослідженню особливостей підлітків, психологічно схильних до протиправної поведінки. У підрозділі 2.1. досліджено особливості психологічно схильних до протиправної поведінки, психологічні ризики формування протиправної поведінки та характеризувалися. Аналіз отриманих результатів та аналіз показників згідно з ПДО А.Є. Лічконами. Досліджено результати проведеного тренінгу та оцінено за допомогою методики А. Басса - А. Даркі та К. Роджерса – М. Даймонд. Підрозділ 2.2 визначено корекції поведінки підлітків, психологічно схильних до протиправної поведінки, який було проведено з метою сформувати у підлітків чітке усвідомлення просоціальної адекватної поведінки як механізму соціальної взаємодії, довести соціальну користь від формування культури поведінки, озброїти всіх учасників тренінгу інструментами оцінки власної поведінки, навчити підлітків, які приймають участь у тренінгу, використовувати прийоми аналізу ситуації і вибору адекватних способів поведінки, емоціями та переживаннями при реалізації адекватної поведінки та сформувати навички. The study consists of two sections and five subsections. The first section is devoted to the peculiarities of organizing and conducting a study of adolescents psychologically prone to illegal behavior and an empirical study of the peculiarities of adolescents psychologically prone to illegal behavior. Subsection 1.1. is devoted to identifying groups of adolescents prone to various types of illegal behavior, as well as searching for relationships between the studied indicators (correlation analysis). A sample of adolescents is selected and the main mathematical and statistical procedures for processing the obtained primary data are determined. A group of individuals aged 13-14 and 17-18 years is determined. In subsection 1.2. the research methods and methodology are studied, taking into account the theoretical and empirical results of the study. To achieve the results, systemic-structural, structural-functional, comparative, psychodiagnostic research methods were used. The results obtained regarding physical aggression, verbal aggression, indirect aggression, negativism, irritability, suspicion, vulnerability and autoaggression. The second section is devoted to an empirical study of the characteristics of adolescents psychologically prone to illegal behavior. In subsection 2.1. the features of changes in the personality of adolescents psychologically prone to illegal behavior are investigated, the psychological risks of the formation of illegal behavior are analyzed and characterized by the dominance of one form or a combination of several. Analysis of the obtained results and analysis of indicators according to the PDO A.E. Lichkon. The results of the training conducted were investigated and evaluated using the methods of A. Bass - A. Darkie and K. Rogers - M. Diamond. Subsection 2.2 is devoted to the training on behavior correction of adolescents psychologically prone to illegal behavior, which was conducted with the aim of forming in adolescents a clear awareness of prosocial adequate behavior as a mechanism of social interaction, proving the social benefit of forming a culture of behavior, equipping all participants of the training with tools for assessing their own behavior, teaching adolescents participating in the training to use techniques for analyzing the situation and choosing adequate ways of behavior, forming an understanding of ways to manage emotions and experiences when implementing adequate behavior, and forming skills to resist group pressure.
Собко Г. М. Психологічні особливості підлітків, схильних до протиправної поведінки : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Г. М. Собко. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 71 с.