Використання платних послуг у онлайн-відеоіграх як спосіб приховати корупційні злочини - Давидова, Ірина Віталіївна; Давидова, I. В.; Davydova, Iryna V.; Білошкурський, Микола Миколайович; Biloshkurskyi, Mykola M.; Білошкурський, М. М. (Lex Sportiva, 2023)
В юридичній практиці існує значна кількість прецедентів приховування факту надання та/або отримання неправомірної вигоди задля уникнення покарання за вчинення корупційного злочину. Необхідність виявлення і аналізу існуючих та потенційно можливих способів приховання корупційних діянь є основою превентивної антикорупційної діяльності, особливо, якщо вона реалізується в контексті цивільного та спортивного права. Метою дослідження є аналіз процесу приховання факту одержання (отримання) неправомірної вигоди шляхом використання онлайн-відеоігор та їх платних послуг у корупційних цілях. У ході аналізу основних проблем щодо запобігання та розслідування злочинів, здійснених у такий спосіб, встановлено відсутність жодних право- чинів між сторонами корупційного протиправного діяння під час обміну ігровими предметами в онлайн-сервісі Steam для надання (отримання) неправомірної вигоди. Доведено, що в межах відкритого провадження у справі про корупційне правопорушення, відповідно до українського законодавства, основною проблемою правоохоронних органів стане відсутність доступу до історії обміну підозрюваних у онлайн-сервісі Steam та взаємодія з власником цього сервісу – компанією Valve, що у своїй господарській діяльності керується законодавством штату Вашингтон (США). Виявлено, що існує перешкода для встановлення факту корупційного правопорушення у можливості видалення особистих акаунтів Steam підозрюваними без згоди з власником онлайн-сервісу, в результаті чого повністю видаляється історія обміну як основний доказ, при цьому відновлення усіх операцій можливе лише у випадку, коли компанія Valve буде залучена свідком у кримінальному провадженні, що суттєво ускладнюється через міжнародний характер протиправного діяння. Обґрунтовано складність процедури доведення корупційного злочину в суді, оскільки невідомо, чи будуть прийняті докази у вигляді листування між сторонами правопорушеннями в онлайн-сервісі Steam або будь-якій онлайн-відеогрі, які не віднесено до соціальних мереж та сервісів електронного листування. Також доведення автентичності таких доказів може бути сумнівним через можливість їх коригування та підробки за допомогою функціоналу онлайн-сервісу Steam. Порушені у статті проблеми відкривають нові горизонти для вдосконалення антикорупційного законодавства та процесу, а тому є перспективою подальших досліджень авторів. There are numerous precedents in legal practice of concealing the fact of giving and/or receiving an unlawful benefit in order to avoid punishment for a corruption offence. The need to identify and analyse existing and potentially possible ways of concealing corruption is the basis of preventive anti-corruption activities, especially when implemented in the context of civil and sports law. The purpose of the study is to analyse the process of concealing the fact of obtaining (receiving) an unlawful benefit through the use of online video games and their paid services for corrupt purposes. In the course of the analysis of the main problems related to the prevention and investigation of crimes committed in this way, the author established that there are no transactions between the parties to a corruption-related offence when exchanging game items on the Steam online service for the purpose of providing (receiving) an unlawful benefit. It is proved that within the framework of the open proceedings in the case of a corruption offence, in accordance with Ukrainian legislation, the main problem for law enforcement agencies will be the lack of access to the exchange history of suspects in the Steam online service and interaction with the owner of this service – Valve, which is guided by the legislation of the State of Washington (USA) in its economic activities. A significant obstacle to establishing the fact of a corruption offence was identified in the deletion of personal Steam accounts by the suspects without the consent of the owner of the online service. As a result, the exchange history is completely deleted as the main evidence, and the restoration of all operations is possible only if Valve is involved as a witness in criminal proceedings, which is complicated by the international nature of the unlawful act. The author substantiates the complexity of the procedure for proving a corruption offence in court, since it is not known whether evidence in the form of correspondence between the parties to an offence in the online service Steam or any other online video game which is not a social network or email service will be accepted. Also, proving the authenticity of such evidence may be questionable due to the possibility of its adjustment and forgery using the functionality of the Steam online service. The issues raised in the article open up new horizons for improving anti-corruption legislation and procedure, and therefore are the prospect of further research by the authors.
Давидова І. В. Використання платних послуг у онлайн-відеоіграх як спосіб приховати корупційні злочини / І. В. Давидова, М. М. Білошкурський // Lex Sportiva. - 2023. - Вип. 2. - С. 10–17. Режим доступу: https://doi.org/10.32782/2524-0374/2025-1/58 ; https://hdl.handle.net/11300/29229
Keywords: корупційний злочин; неправомірна вигода; онлайн-відеоігри; онлайн-сервіс; Steam; corruption offence; unlawful benefit; online video games; online service