Особливості розгляду цивільних справ у Львівському апеляційному суді (1919–1939 рр.) - Олійник, Юрій Вадимович; Олійник, Ю. В.; Олийнык, Юрий Вадимович; Oliinyk, Yurii V. (Одеса : Гельветика, 2020)
У сучасних умовах реформування судової системи в Україні важливе значення має вивчення історико-правового досвіду діяльності Львівського апеляційного суду, який поширював свою юрисдикцію на територію Західної Україні під владою Другої Речі Посполитої. Здобуття польською державою незалежності в листопаді 1918 р. стало вирішальною умовою для встановлення й розвитку польського судоустрою та судочинства. Зазначено, що функціонування інституту судівництва в Польщі безпосередньо залежало від юридичних традицій, суспільних змін, рівня правової культури і впливу законодавства країн, які у свій час були учасниками поділів Речі Посполитої. Відновлена Польська держава з перших днів свого існування розпочала діяльність, спрямовану на формування органів судової влади, на її території деякий час залишились чинними іноземні джерела права (австрійські, німецькі й російські). У міжвоєнний час у Польській державі на суди покладали особливу місію, адже вони виступали виразником суспільної справедливості. Функціонування Львівського апеляційного суду безпосередньо залежало від юридичних традицій, суспільних змін, рівня правової культури і впливу законодавства інших країн. Сучасне реформування судової системи в Україні неможливе без вивчення і врахування історичного досвіду. Особливу увагу привертає діяльність Львівського апеляційного суду, який поширював свою юрисдикцію на територію Західної Україні під владою Другої Речі Посполитої (1919–1939 рр.). Львівський апеляційний суд було створено на базі Львівського вищого крайового суду 14 травня 1919 р. У статті проаналізовано особливості розгляду цивільних справ у Львівському апеляційному суді (1919–1939 рр.). Зазначено, що Апеляційний суд у Львові був важливою апеляційною інстанцією, у якій розглядались апеляції на рішення судів нижчих інстанцій у цивільних справах. Значну частку становили майнові справи, зокрема справи, пов’язані з успадкуванням, які, з огляду на часту зміну законодавства, вважались достатньо складними. Серед інших справ, проблематика яких переважала в Апеляційному суді, варто виокремити справи про розлучення, сплату аліментів, повернення раніше взятих кредитів.

В современных условиях реформирования судебной системы в Украине важное значение имеет изучение историко-правового опыта деятельности Львовского апелляционного суда, который распространял свою юрисдикцию на территорию Западной Украины под властью Второй Речи Посполитой. Получение польским государством независимости в ноябре 1918 г. стало решающим условием для установления и развития польского судоустройства и судопроизводства. Отмечено, что функционирование института судопроизводства в Польше напрямую зависело от юридических традиций, общественных изменений, уровня правовой культуры и влияния законодательства стран, которые в свое время были участниками разделов Речи Посполитой. Восстановленное ​​Польское государство с первых дней своего существования начало деятельность, направленную на формирование органов судебной власти, на его территории некоторое время оставались действующими иностранные источники права (австрийские, немецкие и российские). В межвоенное время в Польском государстве на суды возлагали особую миссию, ведь они выступали выражателем общественной справедливости. Функционирование Львовского апелляционного суда напрямую зависело от юридических традиций, общественных изменений, уровня правовой культуры и влияния законодательства других стран. Современное реформирование судебной системы в Украине невозможно без изучения и учета исторического опыта. Особое внимание привлекает деятельность Львовского апелляционного суда, который распространял свою юрисдикцию на территорию Западной Украины под властью Второй Речи Посполитой (1919-1939 гг.). Львовский апелляционный суд был создан на базе Львовского высшего краевого суда 14 мая 1919 г. В статье проанализированы особенности рассмотрения гражданских дел во Львовском апелляционном суде (1919-1939 гг.). Указано, что Апелляционный суд во Львове был важной апелляционной инстанцией, в которой рассматривались апелляции на решения судов низших инстанций по гражданским делам. Значительную долю составляли имущественные дела, в частности дела, связанные с наследованием, которые, учитывая частую смену законодательства, считались достаточно сложными. Среди других дел, проблематика которых преобладала в Апелляционном суде, можно выделить дела о разводе, уплате алиментов, возврате ранее взятых кредитов.

In the current conditions of reforming the judicial system in Ukraine, it is important to study the historical and legal experience of Court of Appeal of Lviv, which extended its jurisdiction to the territory of Western Ukraine under the rule of the Second Commonwealth of Poland. The acquisition of independence by the Polish state in November 1918 was a crucial condition for the establishment and development of the Polish judiciary and the judiciary. It is noted that the functioning of the institute of judiciary in Poland directly depended on legal traditions, social changes, the level of legal culture and the influence of the legislation of countries that were once participants in the division of the Second Commonwealth of Poland. The restored Polish state from the first days of its existence began activities aimed at the formation of the judiciary, in its territory for some time remained valid foreign sources of law (Austrian, German, and Russian). Тhey were an expression of social justice. The functioning of Court of Appeal of Lviv directly depended on legal traditions, social changes, the level of legal culture and the influence of the legislation of other countries. Modern reform of the judicial system in Ukraine is impossible without studying and taking into account historical experience. Special attention is drawn to the activities of Court of Appeal of Lviv, which extended its jurisdiction to the territory of Western Ukraine under the rule of the Second Commonwealth (1919–1939). Court of Appeal of Lviv was established on the basis of the Lviv Higher Regional Court on May 14, 1919. The article analyzes the peculiarities of the consideration of civil cases in the Lviv Court of Appeal (1919–1939). It is noted that Court of Appeal of Lviv was an important appellate instance, which considered appeals against decisions of lower courts in civil cases. A large proportion were property cases, in particular inheritance cases, which were considered quite complex given the frequent changes in the law. Among other cases, the issues that prevailed in the Court of Appeal, should be singled out cases of divorce, alimony, repayment of previously taken loans.
Олійник Ю. В. Особливості розгляду цивільних справ у Львівському апеляційному суді (1919–1939 рр.) / Ю. В. Олійник // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 85 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 171-180.
Keywords: цивільне судочинство; апеляція; рішення; судовий розгляд; Львівський апеляційний суд; гражданское судопроизводство; апелляция; решение; судебное разбирательство; Львовский апелляционный суд; civil proceedings; appeal; decision; trial; Court of Appeal of Lviv; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE