Політичний ідеал і національна ідея в Україні - Ярош, О. М.; Ярош, А. Н.; Yarosh, O. M. (My University, 2017)
У статті розглядаються філософські й соціально-політичні аспекти понять «політичний ідеал» і «національна ідея», які впливають на світоглядну орієнтацію у вирішенні протиріч у системі «людина – суспільство – держава». Було проаналізовано досвід формування цього погляду в українських умовах. Розкривається й обмірковується теоретичний статус і методологічний арсенал політичного ідеалу. Виявлені субординації й координації зв’язку політичного ідеалу з національною ідеєю, національним ідеалом. Розглядаються політичні ідеали й національні ідеї в історико-політичній та історико-філософській ретроспективі й перспективі. Також проводиться аналіз різних видів національних ідей у міжнародному контексті, різних версій і різних їх моделей. Концептуально досліджуються проблеми розроблення й реалізації політичного ідеалу й національної ідеї в сучасній Україні.

В статье рассматриваются философские и социально-политические аспекты понятий «политический идеал» и «национальная идея», которые влияют на мировоззренческую ориентацию в решении противоречий в системе «человек – общество – государство». Был проанализирован опыт формирования этой точки зрения в украинских условиях. Раскрывается и обсуждается теоретический статус и методологический арсенал политического идеала. Обнаружены субординации и координации связи политического идеала с национальной идеей, национальным идеалом. Рассматриваются политические идеалы и национальные идеи в историко-политической и историко-философской ретроспективе и перспективе. Также проводится анализ различных видов национальных идей в международном контексте, различных версий и различных их моделей. Концептуально исследуются проблемы разработки и реализации политического идеала и национальной идеи в современной Украине.

The article deals with the philosophical and social-political aspects of terms “political ideal” and “national idea” which influence the worldview orientation in the solution of contradictions in the system of “human – society – state”. An experience in creating of these terms in Ukrainian conditions was analyzed. The theoretical status and methodological arsenal of political ideal is revealed and reasoned. Subordination and coordination connections of political ideal with national idea, national ideal are revealed. The political ideals and national ideas in historic-political and historic-philosophical retrospectives and perspectives are viewed, the analysis of different kinds of national ideas in the international context, different versions and different models of them are considered as well. Conceptually, there is the investigation of the problem of working and realizing of the political ideal and national idea in modern Ukraine.
Ярош О. М. Політичний ідеал і національна ідея в Україні / О. М. Ярош // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 17. - С. 146-148.
Keywords: політичний ідеал; національний ідеал; національна ідея; нація; стабільність; политический идеал; национальный идеал; национальная идея; нация; стабильность; political ideal; national ideal; national idea; nation; stability