Пояснювальна журналістика в одеських медіа в період широкомасштабного вторгнення - Чубук О. Л.; Чубук Олег Леонтійович; Chubuk, Oleh L. (Одеса : Фенікс, 2026)
Експлейнер не замінює ні новинну, ні аналітичну журналістику, ні журналістику даних; будучи достатньо дотичним до них, він разом з тим виконує функцію не стільки інтерпретації, скільки роз’яснення, додавання контексту, відповіді на запитання «що це означає». Після початку широкомасштабного вторгнення у лютому 2022 року в Україні роль і місце експлейнерів і загалом пояснювальної журналістики суттєво зросли, що пояснюється прагненням аудиторії розуміти не лише, що відбувається, а й чому це має місце, і – що важливіше – що це може означати. В Україні функціонує ціла низка онлайн-медіа, які успішно застосовують пояснювальні тексти і відео, постійно знаходять нові цікаві і ефективні форми.
Чубук О. Л. Пояснювальна журналістика в одеських медіа в період широкомасштабного вторгнення. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 616-618. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33051
Keywords: пояснювальна журналістика; експлейнер; медіа; широкомасштабне вторгнення; explanatory journalism; explainer; media; large-scale invasion