Форми організації адвокатської діяльності та їх правове регулювання - Бакаянова, Нана Мезенівна; Бакаянова, Нана Мезеновна; Bakaianova, Nana M. (Одеса : Гельветика, 2017)
У статті досліджується поняття організаційної (організаційно-правової) форми адвокатської діяльності. Автор доводить, що поняття організаційної (організаційно-правової) форми саме адвокатської діяльності спотворено відображає той об’єкт, який є предметом видового поділу при характеристиці організаційних форм, що існують в адвокатурі. У понятті «організаційна форма адвокатської діяльності» предметом поділу виступає адвокатська діяльність з надання правової допомоги, а в понятті «форма організації адвокатської діяльності» - саме організація цієї діяльності, що є більш точним. Із цих підстав доцільно замінити термін «організаційні форми адвокатської діяльності» на термін «форми організації адвокатської діяльності» в ч. 3 ст. 4 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Forms of organization of advocacy activity and its legal regulation. The article deals with the concept of organizational (organizational and legal) form of advocacy. The author proves that the notion of an organizational (organizational and legal) form of a lawyer’s activity is distortingly reflects the object which is the subject of a distinctive division in characterizing the organizational forms existing in the advocacy. In the notion of «organizational form of advocacy» the subject of division is the lawyer’s activity in providing legal aid, and in the notion of «form of organization of advocacy» - the very organization of this activity, which is more precise. For these reasons, it is expedient to replace the term «organizational forms of advocacy» with «forms of organization of advocacy» in the Part 3 of Art. 4 of the Law of Ukraine «On Advocacy and Advocacy».

Формы организации адвокатской деятельности и их правовое регулирование. В статье исследуется понятие организационной (организационно-правовой) формы адвокатской деятельности. Автор доказывает, что понятие организационной (организационно-правовой) формы адвокатской деятельности искаженно отображает тот объект, который является предметом деления на виды при характеристике организационных форм, существующих в адвокатуре. В понятии «организационная форма адвокатской деятельности» предметом деления выступает адвокатская деятельность по оказанию правовой помощи, а в понятии «форма организации адвокатской деятельности» - именно организация этой деятельности, что является более точным. На этом основании целесообразно заменить термин «организационные формы адвокатской деятельности» на термин «формы организации адвокатской деятельности» в ч. 3 ст. 4 Закона Украины «Об адвокатуре и адвокатской деятельности».
Бакаянова Н. М. Форми організації адвокатської діяльності та їх правове регулювання / Н. М. Бакаянова // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 20 / голов. ред. М. В. Афанасьєва ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2017. – C. 14-19.
Keywords: адвокатура; адвокатська діяльність; організаційна форма адвокатської діяльності; адвокатське бюро; адвокатське об’єднання; адвокатура; адвокатская деятельность; организационная форма адвокатской деятельности; адвокатское бюро; адвокатское объединение; advocacy; advocate activity; organizational form of advocacy; law office; advocate association