Взаємодія субʼєктів досудового розслідування та використання аналітичної підтримки штучного інтелекту на стадії досудового розслідування - Загородній, Андрій Ігорович; Загородній, А. І.; Zahorodnii, Andrii I. (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
У тезах досліджуються актуальні питання організації взаємодії слідчого, прокурора, оперативних підрозділів, криміналістів і судових експертів на різних стадіях кримінального провадження. На підставі положень Кримінального процесуального кодексу України та аналізу судово–слідчої практики розкриваються процесуальні й організаційні форми взаємодії під час огляду місця події, проведення слідчих (розшукових) дій, відбору зразків для експертних досліджень, проведення слідчого експерименту та негласних слідчих (розшукових) дій. Особлива увага приділяється можливостям використання аналітичної підтримки штучного інтелекту на початковому, подальшому та завершальному етапах досудового розслідування з метою підвищення ефективності розкриття, документування та доказування кримінальних правопорушень. The theses examine current issues related to the organization of interaction between the investigator, prosecutor, operational units, criminalists and forensic experts at different stages of pre–trial investigation. Based on the provisions of the Criminal Procedure Code of Ukraine and the analysis of judicial and investigative practice, the paper reveals the procedural and organizational forms of interaction during crime scene examination, investigative search actions, collection of samples for expert examination, investigative experiments, appointment of forensic examinations and covert investigative search actions. Particular attention is paid to the possibilities of using artificial intelligence analytical support at the initial, subsequent and final stages of pre–trial investigation. It is substantiated that digital tools may contribute to the systematization of criminal proceedings materials, identification of links between evidence, forecasting of investigative situations, optimization of procedural planning and improvement of forensic support for the investigation. It is emphasized that the use of artificial intelligence in pre–trial investigation is auxiliary in nature and cannot replace the procedural independence of the investigator, prosecutorial supervision, expert examination or judicial assessment of evidence. The conclusion is drawn that the combination of proper intersubject interaction and modern information and analytical technologies can improve the quality of detection, documentation and proving of criminal offences, provided that legality, admissibility of evidence and human rights guarantees are observed.
Загородній А. Взаємодія субʼєктів досудового розслідування та використання аналітичної підтримки штучного інтелекту на стадії досудового розслідування. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози: збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 84-88. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33439
Keywords: Кримінальний процесуальний кодекс України; досудове розслідування; взаємодія; слідчий; прокурор; криміналістика; судовий експерт; Негласні слідчі розшукові дії; штучний інтелект; алгоритмізація; Criminal Procedure Code of Ukraine; pre–trial investigation; interaction; investigator; prosecutor; criminalistics; forensic expert; covert investigative search actions; artificial intelligence; algorithmization