Трансформаційний інститут застережень на сучасному етапі розвитку міжнародних відносин України - Довга, Л. М.; Dovga, L. M. (Одеса : Фенікс, 2012)
Важливим кроком для визначення місця застережень, на думку автора статті, є використання Україною потенціалу співробітництва як інноваційного інструменту ведення державної політики у сфері міжнародних відносин. Їх договірна форма особливо чітко відображає недостатній рівень української законодавчої бази. Реформування економіки, правової сфери і сфери політики зумовлюють необхідність ґрунтовного аналізу застережень у цілому та сучасні тенденції застосування та активного використання зазначеного інституту Україною, зокрема.
Довга Л. М. Трансформаційний інститут застережень на сучасному етапі розвитку міжнародних відносин України / Л. М. Довга // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 186-188.
Keywords: міжнародні відносини України; международные отношения Украины; international relations of Ukraine; суверенне право робити застереження до договорів; суверенное право делать предостережения к договорам; sovereign right to make warnings to contracts; договірної форми закріплення міжнародних відносин; договорная форма укрепления международных отношений; contract form of strengthening of international relations