Роль типових тактичних операцій у розробленні криміналістичних методик - Шевчук, Віктор Михайлович; Шевчук, В. М.; Шевчук, Виктор Михайлович; Shevchuk, Viktor M. (Одеса : Гельветика, 2017)
У статті розглянуто проблеми дослідження ролі типових тактичних операцій у розробленні криміналістичних методик. Проаналізовано різні підходи до розуміння типових тактичних операцій, значення в окремих методиках розслідування злочинів, проведено їх критичний аналіз. Обґрунтовується необхідність розробки та застосування типових тактичних операцій у структурі криміналістичних методик як ефективних засобів вирішення тактичних завдань досудового розслідування. Дослідження типових тактичних операцій має здійснюватися з урахуванням виду злочину, етапності розслідування, слідчої ситуації й тактичного завдання.

В статье рассмотрены проблемы исследования роли типовых тактических операций в разработке криминалистических методик. Проанализированы различные подходы относительно понимания типовых тактических операций, значение в отдельных методиках расследования, проведен их критический анализ. Обосновывается необходимость разработки и применения типовых тактических операций в структуре криминалистических методик как эффективных средств решения тактических задач досудебного расследования. Исследование типовых тактических операций необходимо проводить с учетом вида преступления, этапности расследования, следственной ситуации и тактической задачи.

Some issues related to the study of a typical tactical operation as a structural element of a particular criminalistics method are considered. Various approaches to understanding typical tactical operations and their role in different methods of crime investigation are described and critically analyzed. Arguments are provided for the need for designing and applying typical tactical operations in the structure of criminalistics methods as effective means of accomplishing tactical tasks of preliminary investigation. Type of crime, stage of investigation, investigation situation and tactical task should be taken into account when studying tactical operations.
Шевчук В. М. Роль типових тактичних операцій у розробленні криміналістичних методик / В. М. Шевчук // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 19 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2017. – C. 437–444.
Keywords: типова тактична операція; криміналістична методика; типове тактичне завдання; типізація тактичних операцій; типові тактичні операції як структурний елемент криміналістичної методики; типовая тактическая операция; криминалистическая методика; типовая тактическая задача; типизация тактических операций; типовые тактические операции как структурный элемент криминалистической методики; typical tactical operation; criminalistics methods; typical tactical tasks; typification of tactical operations; typical tactical operations as a structural element of a particular criminalistics method; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE