Психологічні особливості командної роботи : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Антіпова, Катерина Іванівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі наведено результати емпіричного дослідження психологічних особливостей командної роботи. Здійснений теоретико-методологічний аналіз наукового фонду з проблеми дослідження дав можливість встановити, що у сучасному світі командна робота є невід’ємною складовою ефективного функціонування організацій, освітніх установ, наукових і творчих колективів. Саме тому зростає інтерес до вивчення психологічних особливостей командної роботи, адже від них залежить не лише успішність виконання професійних завдань, а й психологічний клімат у групі та задоволеність учасників спільною діяльністю. Дослідження психологічних особливостей команди PowerCode показало переважання внутрішнього локусу контролю, що свідчить про відповідальність і здатність організовувати роботу самостійно, хоча близько третини співробітників більше залежать від зовнішніх факторів. Соціальна інтелігентність та емоційний інтелект команди здебільшого на середньому та високому рівні, що сприяє ефективній взаємодії, проте частина працівників має труднощі з емпатією. Результати BigFive демонструють сильні сторони у сумлінності та відкритості до нового досвіду, баланс між інтровертами та екстравертами і доброзичливість, що знижує конфліктність. Підвищений рівень нейротизму у деяких співробітників вказує на необхідність програм психологічної підтримки для стабільності емоційного клімату. Загалом команда має високий потенціал для ефективної роботи, поєднуючи відповідальність, креативність і раціональність, але потребує розвитку емоційної стійкості та емпатії. Практичні рекомендації, розроблені для підвищення ефективності командної роботи в IT-компанії PowerCode, спрямовані на розвиток емоційної стійкості, підтримку внутрішнього локусу контролю та покращення міжособистісної взаємодії. Робота складається із вступу, двох розділів, висновків до розділів, загальних висновків, списку використаної літератури, що налічує 51 найменування, додатку. The paper presents the results of an empirical study of the psychological characteristics of teamwork. Theoretical and methodological analysis of the scientific foundation on the research problem made it possible to establish that in the modern world teamwork is an integral part of the effective functioning of organizations, educational institutions, scientific and creative teams. Therefore there is a growing interest in studying psychological features of teamwork, because not only the success of performing professional tasks, but also the psychological climate in the group and the satisfaction of participants with joint activities depend on them. A study of the psychological features of the PowerCode team showed a predominance of an internal locus of control, which indicates responsibility and the ability to organize work independently, although about a third of employees are more dependent on external factors. The team’s social intelligence and emotional intelligence are mostly at medium to high levels, which facilitates effective interaction, but some employees have difficulty with empathy. The BigFive results demonstrate strengths in conscientiousness and openness to new experiences, a balance between introversion and extroversion, and agreeableness, which reduces conflict. The increased level of neuroticism in some employees indicates the need for psychological support programs to stabilize the emotional climate. Overall, the team has high potential for effective work, combining responsibility, creativity and rationality, but needs to develop emotional stability and empathy. Practical recommendations developed to improve teamwork efficiency at the IT company PowerCode, are aimed at developing emotional stability, maintaining an internal locus of control, and improving interpersonal interaction. The work consists of an introduction, two chapters, conclusions to the chapters, general conclusions, a list of used literature, which includes 51 titles, and an appendix.
Антіпова К. І. Психологічні особливості командної роботи : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / . - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 60 с. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31475
Keywords: команда робота; емпатія; емоційний інтелект; колектив; локус контроль; соціальна інтелігентність; team work; empathy; emotional intelligence; collective; locus of control; social intelligence