Особливості правовідносин у мережі Інтернет - Позова, Діна Дмитрівна; Позова, Дина Дмитриевна; Pozova, Dina D. (My University, 2016)
Стаття присвячена дослідженню правовідносин, які виникають у зв’язку з використанням мережі Інтернет. Проаналізовано положення юридичної доктрини щодо визначення правової природи відносин, які виникають, змінюються та припиняються у віртуальному просторі. Проведено класифікацію правовідносин в мережі Інтернет. Запропоновано авторське визначення правовідносин в мережі Інтернет як врегульованих нормами міжнародного та національного права суспільних відносин, які виникають із приводу матеріальних та нематеріальних об’єктів, залучених до структури побудови, системи функціонування таінформаційного наповнення мережі.

Статья посвящена исследованию правоотношений, возникающих в связи с использованием сети Интернет. Проанализированы положения юридической доктрины по поводу определения правовой природы отношений, которые возникают, изменяются и прекращаются в виртуальном пространстве. Проведена классификация правоотношений в сети Интернет. Предложено авторское определение правоотношений в сети Интернет как урегулированных нормами международного и национального права общественных отношений, возникающих по поводу материальных и нематериальных объектов, привлеченных в структуру построения, системы функционирования и информационного наполнения сети.

The article is devoted to the research of legal relations arising from the use of the Internet. Provisions of legal doctrine on the definition of the legal nature of relations that arise, change and stop to exist in the virtual space are analyzed. The classification of legal relations on the Internet is made. It is suggested author’s own definition of legal relations on the Internet as social relations arising due to the tangible and intangible objects involved into the construction of a structure, system operation and content of the network, which are regulated by the rules of international and national law.
Позова Д. Д. Особливості правовідносин у мережі Інтернет / Д. Д. Позова // Часопис цивілістики. – 2016. – Вип. 20. – С. 198-201.
Keywords: мережа Інтернет; правовідносини в мережі Інтернет; правова природа; об’єкт правового впливу; сеть Интернет; правоотношения в сети Интернет; правовая природа; объект правового воздействия; Internet network; legal relations on the Internet; legal nature; the object of the legal impact