Захист прав людини при здійсненні заходів боротьби з тероризмом - Грабова, Я. О.; Grabova, Ya. O. (Одеса, 2010)
Автор статті стверджує, що на сьогодні в системі ООН діють такі контртерористичні органи: Контртерористичний комітет; Комітет по санкціям проти Аль-Каїди та Талібану; Комітет 1540 (попередження поширення ядерної, хімічної чи біологічної зброї і засобів його доставки). Проте лише діяльність даних структур не забезпечує ефективності протидії тероризму та захисту прав людини. Ситуація зміниться лише, якщо країни не поступатимуться світовими ідеалами гуманізму, обмежуючи права людини жорстокістю боротьби, яка не може бути адекватною відповіддю загрозі, формування у молодіжному середовищі атмосфери неприйняття терористичної та екстремістської ідеології та культу насильства у соціальних відносинах,визнати необхідність забезпечення кожною державою відповідності національних антитерористичних законів її зобов’язанням за міжнародними конвенціями у сфері прав людини, загальновизнаним нормам міжнародного гуманітарного права; зосередити увагу світової спільноти на пріоритеті дотримання прав людини, передусім права на життя, в загальному процесі забезпечення міжнародної безпеки і боротьби з тероризмом; відзначити важливу роль омбудсманів, міжнародних, національних неурядових організацій у захисті прав людини при протидії тероризму, виявленні умов його виникнення і поширення; звернути увагу на необхідність розвитку й активізації діяльності організацій і рухів, що забезпечують захист прав людини, вдосконалення механізмів цього захисту при розробці контртерористичних стратегій.
Грабова Я. О. Захист прав людини при здійсненні заходів боротьби з тероризмом / Я. О. Грабова // Міжнародні читання присвячені пам’яті професора Імператорського Новоросійського університету П. Є. Казанського: матеріали Міжнародної конференції (м. Одеса, 22-23 жовтня 2010 року). - Одеса, 2010. - С. 112-114.
Keywords: світові контртерористичні органи; протидія тероризму; захисту прав людини; національні антитерористичні закони; мировые контртерористические организации; противодействие тероризму; защита прав человека; национальные антитерористические законы; global counter-terrorism organization; countering terrorism; protection of human rights; national anti-terror law