Політологічний аналіз місцевих виборів 2020 р. в Україні: уроки для партій і виборців - Нікогосян, Ольга Олександрівна; Нікогосян, О. О.; Никогосян, Ольга Александровна; Nikohosian, Olha O. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021)
Мета статті – виявити особливості національного і регіонального партійного впливу, специфіку політико-ідеологічної фрагментації регіонів України. Цієї мети можна досягти завдяки вирішенню таких завдань: проаналізувати мотивацію виборців до участі у виборах; дослідити результати, отримані місцевими та загальнонаціональними партіями; оцінити зміни Виборчого кодексу. Гіпотезою статті є те, що в політико-партійному просторі України намічаються істотні зміни, а саме деякі партії, що мають статус національних, поступово йдуть із політичного життя країни. На їхні місця претендують поки ще регіональні партії, які показали переконливі результати на місцевих виборах 2020 р. і мають амбіції стати парламентськими партіями. Українці віднеслися до цієї виборчої кампанії байдуже, що виразилося в надзвичайно низькій явці. Причина у тому, що в Україні люди все менше беруть участь у виборах через високий рівень недовіри до політики і державних інститутів. На відміну від жителів демократичних країн, вони вважають, що їхнє життя не зміниться на краще. У статті на основі аналізу результатів місцевих виборів 2020 року в Україні робиться висновок про зміцнення місцевих політичних еліт, підвищення ролі регіональних партій, що претендують на проходження в парламент на майбутніх (можливо, позачергових) парламентських виборах. Показано, що місцеві політичні партії продемонстрували високий рівень електоральної підтримки, що пояснюється впливом реформи децентралізації влади в Україні на регіональний політичний процес. Правляча партія «Слуга народу» втратила ту феноменальну перевагу перед парламентськими партіями, яку мала на парламентських виборах. Причина у тому, що після президентських і парламентських виборів з’явилося розчарування виборців у партії «Слуга народу». Всього трохи більше року минуло з того моменту, як виборці були готові голосувати за будь-якого кандидата від цієї партії. Тоді цю партію підтримали практично всі регіони України. Виборчий кодекс України потребує подальшого вдосконалення, щоб виборчий процес став ще більш зрозумілим, прозорим і ефективним.

Цель статьи - выявить особенности национального и регионального партийного влияния, специфику политико-идеологической фрагментации регионов Украины. Этой цели можно достичь благодаря решению следующих задач: проанализировать мотивацию избирателей к участию в выборах; исследовать результаты, полученные местными и общенациональными партиями; оценить изменения Избирательного кодекса. Гипотезой статьи является то, что в политико-партийном пространстве Украины намечаются существенные изменения, а именно некоторые партии, имеющие статус национальных, постепенно уходят из политической жизни страны. На их места претендуют пока еще региональные партии, которые показали убедительные результаты на местных выборах 2020 и имеют амбиции стать парламентскими партиями. Украинцы отнеслись к этой избирательной кампании безразлично, что выразилось в чрезвычайно низкой явке. Причина в том, что в Украине люди все меньше участвуют в выборах из-за высокого уровня недоверия к политике и государственным институтам. В отличие от жителей демократических стран они считают, что их жизнь не изменится к лучшему. В статье на основе анализа результатов местных выборов 2020 году в Украине делается вывод об укреплении местных политических элит, повышении роли региональных партий, претендующих на прохождение в парламент на предстоящих (возможно, внеочередных) парламентских выборах. Показано, что местные политические партии продемонстрировали высокий уровень электоральной поддержки, что объясняется влиянием реформы децентрализации власти в Украине на региональный политический процесс. Правящая партия «Слуга народа» потеряла то феноменальное преимущество перед парламентскими партиями, которое имела на парламентских выборах. Причина в том, что после президентских и парламентских выборов появилось разочарование избирателей в партии «Слуга народа». Всего чуть больше года прошло с того момента, как избиратели были готовы голосовать за любого кандидата от этой партии. Тогда эту партию поддержали практически все регионы Украины. Избирательный кодекс Украины требует дальнейшего совершенствования, чтобы избирательный процесс стал еще более понятным, прозрачным и эффективным.

The purpose of the article is to identify the features of national and regional party influence, the specifics of political and ideological fragmentation of the regions of Ukraine. This goal can be achieved by solving the following tasks: to analyze the motivation of voters to participate in elections; to study the results obtained by local and national parties; assess changes to the Electoral Code. The hypothesis of the article is that significant changes are planned in the political and party space of Ukraine, namely, some parties that have the status of national, are gradually leaving the political life of the country. They are still claimed by regional parties, which have shown convincing results in the 2020 local elections and have ambitions to become parliamentary parties. Ukrainians were indifferent to this election campaign, which resulted in an extremely low turnout. The reason is that in Ukraine people are less and less involved in elections due to the high level of distrust in politics and state institutions. Unlike people in democracies, they believe that their lives will not change for the better. The article, based on the analysis of the results of the 2020 local elections in Ukraine, concludes that the local political elites have been strengthened, and the role of regional parties claiming to run for parliament in the upcoming (possibly early) parliamentary elections. It is shown that local political parties have shown a high level of electoral support, which is explained by the impact of the decentralization reform in Ukraine on the regional political process. The ruling Servant of the People party lost the phenomenal advantage it had over the parliamentary parties in the parliamentary elections. The reason is that after the presidential and parliamentary elections, there was a disappointment of voters in the "Servant of the People" party. Just over a year has passed since voters were ready to vote for any candidate from this party. At that time, this party was supported by almost all regions of Ukraine. Ukraine's Electoral Code needs to be further improved to make the electoral process even more understandable, transparent and effective.
Нікогосян О. О. Політологічний аналіз місцевих виборів 2020 р. в Україні: уроки для партій і виборців / О. О. Нікогосян // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – Вип. 67. – С. 89-95.
Keywords: місцеві вибори; регіональні партії; парламентські партії; виборчий кодекс; децентралізація влади; местные выборы; региональные партии; парламентские партии; избирательный кодекс; децентрализация власти; local elections; regional parties; parliamentary parties; electoral code; decentralization of power; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science