Інформаційна складова в російській політиці щодо України як підготовка до інформаційної та гібридної війни - Рижук, Олександр Миколайович; Рижук, О. М.; Ryzhuk, Oleksandr M. (Одеса, 2018)
За часів інформаційного суспільства новітні інформаційні технології починають займати провідне місце в усіх сферах суспільного життя. Інформаційна складова у міжнародних відносинах набуває вагомого значення. Протягом усього періоду незалежності України приділялася недостатня увага інформаційній безпеці країни, а тому на противагу політиці відкритих агресивних інформаційних дій Росії в Україні постала потреба швидкого вирішення питання захисту власного інформаційного простору. Досліджуючи українсько-російські відносини з часів розпаду СРСР, можемо констатувати, що російська пропаганда відносно України була жорсткою та мала відкритий проросійський характер, незважаючи на інтереси сусідніх країн і не беручи до уваги декларування дружніх відносин. У російських діях відносно України простежувалося російське бажання дискредитувати Україну з різних боків. Через це в Україні було розгорнуто широке представництво російської інформаційної продукції. Зрештою, російська інформаційна експансія переросла у відкрите збройне протистояння, що отримало назву «гібридної війни».

Due to current conditions of globalization the world enters the era of information society, where the latest information provision comes first, the information component in state governing plays significant role. Unfortunately, throughout the period of its independence Ukraine has not paid proper attention to information security, so during the open attack on Ukrainian information environment from Russia’s side Ukraine had to solve rapidly protection of information security issues.Exploring the information environment of Ukraine and Russia, it is clear that Russian propaganda has always been tough in its nature and was aimed at satisfying its own ambitions, neglecting the interests of neighbouring countries, even after public declarations of friendly relations. Moreover, the Russian information policy approaches have traced intention to discredit Ukraine in all possible ways, and the activities of Russian media have satisfied these intentions fully. Later on the information expansion of The Russian Federation escalated into an armed conflict, which in today’s world is called “hybrid warfare”.
Рижук О. М. Інформаційна складова в російській політиці щодо України як підготовка до інформаційної та гібридної війни / О. М. Рижук // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. Маршалек-Кава (голов. ред.), Д. В. Яковлев (відп. ред.) ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2018. – Вип. 9. – С. 45-47.
Keywords: інформаційна безпека; інформаційна війна; глобалізація; гібридна війна; information security; information war; globalization; hybrid warfare; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science::Peace and conflict research