Удосконалення структури управління ІТ-підприємством : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Вінник, Мирослава Сергіївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему “Удосконалення структури управління ІТ-підприємством” на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 073 Менеджмент, освітньою програмою: ІТ-менеджмент та маркетинг, містить 8 рисунків, 18 таблиць, 38 літературних джерел за переліком посилань. Робота виконана на 64 сторінці загального тексту і 56 сторінках основного тексту. Метою роботи є розробка теоретико-методологічних основ і практичних рекомендацій щодо удосконалення структури управління ІТ-підприємством для підвищення ефективності бізнес-процесів і конкурентоспроможності на прикладі ТОВ «ЮТЕМ-ІНЖИНІРИНГ». Систематизовано теоретичні основи формування організаційних структур, проаналізовано фінансово-господарську діяльність підприємства, оцінено вплив зовнішнього середовища та ефективність поточної лінійно-функціональної структури. Розроблено модель організаційної структури на засадах холократії та проєктного підходу, включаючи створення ІТ-підрозділу, впровадження цифрових інструментів (Jira, Microsoft Azure) і децентралізацію управління. Проведено оцінку економічної ефективності та ризиків запропонованих заходів. Результати роботи можуть бути використані ІТ-підприємствами для оптимізації управлінських процесів, зниження адміністративних витрат, підвищення продуктивності праці та розвитку ІТ-послуг, а також у освітніх програмах з ІТ-менеджменту. Можливими напрямками подальших досліджень є аналіз впливу цифрових технологій, таких як штучний інтелект, на організаційні структури та адаптація запропонованої моделі до інших сегментів ІТ-ринку. The qualification work on the topic “Improvement of the Management Structure of an IT Enterprise” for obtaining the first (bachelor’s) level of higher education in the specialty 073 Management, educational program: IT Management and Marketing, contains 8 figures, 18 tables, and 38 literary sources in the reference list. The work comprises 64 pages of total text and 56 pages of main text. The purpose of the work is to develop theoretical and methodological foundations and practical recommendations for improving the management structure of an IT enterprise to enhance the efficiency of business processes and competitiveness, using the example of UTEM-Engineering LLC. The theoretical foundations of organizational structure formation were systematized, the financial and economic activities of the enterprise were analyzed, the impact of the external environment was assessed, and the effectiveness of the current linear-functional structure was evaluated. A model of an organizational structure based on the principles of holacracy and a project-based approach was developed, including the establishment of an IT unit, the implementation of digital tools (Jira, Microsoft Azure), and the decentralization of management. The economic efficiency and risks of the proposed measures were evaluated. The results of the work can be used by IT enterprises to optimize management processes, reduce administrative costs, increase labor productivity, and develop IT services, as well as in educational programs in IT management. Possible directions for further research include analyzing the impact of digital technologies, such as artificial intelligence, on organizational structures and adapting the proposed model to other segments of the IT market. Інтернет-торгівлі.
Вінник М. С. Удосконалення структури управління ІТ-підприємством : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / М. С. Вінник. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 64 с.
Keywords: МЕНЕДЖМЕНТ; ІТ-ПІДПРИЄМСТВО; ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА; ХОЛОКРАТІЯ; ПРОЄКТНИЙ ПІДХІД; MANAGEMENT; IT ENTERPRISE; ORGANIZATIONAL STRUCTURE; HOLACRACY; PROJECT-BASED APPROACH