Сучасний європейський муніципалізм: до усвідомлення і розуміння феноменології - Єфремова, Наталя Володимирівна; Єфремова, Н. В.; Ефремова, Наталья Владимировна; Yefremova, Natalia V.; Хван, Руслан Миколайович; Хван, Р. М. (Львів : ЛНУ ім. Івана Франка, 2026)
Зазначено, що філософія муніципалізму – це яскравий прояв перманентного руху від «держави-патрона» (яка вирішує все зверху) до «держави-сервісу», де реальна влада належить самоврядним спільнотам. Наголошено, що основні складові європейського муніципалізму включають до себе фундаментальні принципи: А) Субсидіарність – коли рішення мають прийматися на найнижчому можливому рівні управління, ближче до громадянина; Б) Автономія – коли органи місцевого самоврядування повинні мати політичну, адміністративну та фінансову незалежність; В) Правова основа – розуміється як нормування і нормативізація права територіальних громад на самоврядування, що має бути закріплене в конституції або законі.
Єфремова Н. В., Хван Р. М. Сучасний європейський муніципалізм: до усвідомлення і розуміння феноменології // Децентралізація публічної влади в Україні: здобутки, проблеми та перспективи : матеріали VIII Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Львів, 12 черв. 2026 р.). До 30-річчя Конституції України та 35-річчя Незалежності України / за наук. ред. проф. О. В. Батанова, доц. Р. Б. Будрія. Львів : ЛНУ ім. Івана Франка, 2026. С. 315-328. URL: https://hdl.handle.net/11300/33659
Keywords: муніципалізм; місцеве самоврядування; конституційне право; локальна демократія; цифровий муніципалізм; історія європейського муніципалізму; Рада Європи; Європейська Хвртія місцевого самоврядування; принцип субсидіарності; українська національна муніціпальна доктрина; феноменологія загального муніципалізму; децентралізація повноважень; municipalism; local self-government; constitutional law; local democracy; digital municipalism; history of European municipalism; Council of Europe; European Charter of Local Self-Government; principle of subsidiarity; Ukrainian national municipal doctrine; phenomenology of general municipalism; decentralization of powers