Особливості організації правозахисного руху з питань захисту прав людини в УРСР на Міжнародній конференції в Тегерані 1968 року - Єфремова, Наталя Володимирівна; Єфремова, Н. В.; Yefremova, Natalia V. (Науковий дослідницький центр «InterConf», 2022)
У цій статті розглянуто особливості організації підтримки захисту прав людини в УРСР на передодні та під час проведення Міжнародної конференції у Тегерані 1968 року з боку активістів української діаспори та правознавців УРСР –членів офіційної делегації наМіжнародній конференції. Під егідою Світового Конгресу вільних українців, перша спроба українців зарубіжжя хоч не стала повністю успішною, але змогла привернути увагу світової громадськості до цієї проблеми в УРСР. Піднімаючи низку важливих проблем у цій сфері, офіційна делегація від УРСР також продемонструвала високу активність, що позитивно сприяло створенню наприкінці 60-х років ХХ ст. інституційної опори для подальшої інтеграції Східного блоку у міжнародну систему прав людини, а також заклала основу для переходу від абстрактної риторики до поступового оформлення нової моделі визначення стандартів прав людини у міжнародній юридичній практиці.
Єфремова Н. В. Особливості організації правозахисного руху з питань захисту прав людини в УРСР на Міжнародній конференції в Тегерані 1968 року / Н. В. Єфремова // Scientific Collection «InterConf+» : with the Proceedings of the 7th International Scientific and Practical Conference «Theory and Practice of Science: Key Aspects» (December 19-20, 2022; Rome, Italy (correspondence participation)). – Науковий дослідницький центр «InterConf», 2022. - Вип. 28(137). – Р. 186-204. – Режим доступу : https://archive.interconf.center/index.php/2709-4685/article/view/1987
Keywords: права людини; Міжнародна конференція (Тегеран, 1968 р.); захист прав людини в УРСР в умовах «холодної війни»