Господарсько-правові основи розвитку туристичної індустрії в Україні - Ляшенко, Андрій Артурович (Одеса, 2021)
У роботі досліджуються господарсько-правові основи розвитку туризму в Україні як економічної галузі.

Здійснено комплексний аналіз господарсько-правових засад туристичної діяльності, особливостей формування та надання комплексної туристичної послуги, питань, пов’язаних з наданням пільг та преференцій учасникам відносин, що виникають при здійсненні туристичної діяльності, які створюють туристичний продукт, надають туристичні послуги (перевезення, тимчасового розміщення, харчування, екскурсійного, курортного, спортивного, розважального та іншого обслуговування) чи здійснюють посередницьку діяльність із надання характерних та супутніх послуг, а також питань, пов’язаних із захистом прав споживачів турпродукту.

Доведено необхідність визнання на державному рівні поняття «туристична індустрія», яку визначено як систему виробничих, транспортних, торговельних, сервісних підприємств і засобів розміщення. Обґрунтовано, що туристична індустрія функціонує завдяки механізму упорядкованих горизонтальних господарських зв’язків, в межах яких вирішуються питання укладення та виконання договорів, які за своєю правовою природою є господарськими договорами надання послуг, а також вертикальних господарських зв’язків, метою яких є створення ефективної туристичної системи для збільшення туристичних потоків в формі внутрішнього і міжнародного в’їзного туризму.

Для ефективної реалізації протекціоністської політики держави запропоновано ввести пільгове оподаткування туроператорів, які надають комплексну туристичну послугу, упорядкувати механізми надання їм державної підтримки та стимулювання їх діяльності.

Запропоновано врегулювати цілі, завдання та принципи розвитку міжнародного в’їзного та внутрішнього туризму, а також розроблено програми створення туристичних кластерів у регіонах. Відзначено необхідність розробки та впровадження державних та регіональних програм створення туристичних кластерів як одного із різновидів технологічних перетворень в ТІ, сталий розвиток якої повинен стати головним напрямом державної політики у сфері туризму

The paper examines the economic and legal aspects of tourism development in Ukraine as an economic sector. The complex analysis of economic and legal bases of tourist activity, features of formation and rendering of complex tourist service, the questions connected with granting of privileges and preferences to the participants of the relations arising at realization of tourist activity which create a tourist product, render tourist services (transportation, temporary accommodation, food, excursion, resort, sports, entertainment and other services) or carry out intermediary activities for the provision of specific and related services, as well as issues related to protection of the tourist product consumer, is carried out.

The paper proves the need to recognize at the state level such a concept as the tourism industry, which is defined as a system of production, transport, trade, service enterprises and accommodation. It´s substantiated that the tourist industry operates through a mechanism of orderly horizontal economic relations, within which the issues of concluding and executing contracts, which by their legal nature are economic contracts for the provision of services, as well as vertical economic relations, the purpose of which is to create an effective tourist system to increase tourist flows in the form of domestic and international inbound tourism.

The tour operators were divided into two categories, namely: those that provide a complex tourist service (tourist product), formed on the basis of the domestic tourist industry, and those that promote the provision of a complex tourist service (tourist product), formed on the basis of foreign industry. It is substantiated that the main task of the system-forming activity of tour operators, government agencies and local governments is to optimize the processes of domestic tourism product production in order to increase its competitiveness in the global TS market.

In order to effectively implement the protectionist policy of the state, it is proposed to introduce preferential taxation of tour operators that provide comprehensive TS, organize mechanisms for providing them with state support and stimulating their activities.
Ляшенко А. А. Господарсько-правові основи розвитку туристичної індустрії в Україні.– Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.04 – господарське право; господарсько-процесуальне право. – Національний університет «Одеська юридична академія»,Одеса, 2021
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; туристична індустрія; туристична діяльність; туристична послуга; комплексна туристична послуга; туроперейтинг; туристична дестинація; туристичний кластер; tourist industry; tourist activity; tourist service; complex tourist service; tour operating; туристская индустрия; комплексная туристическая услуга; tourist destination; tourist cluster