Стандарти доказування у цивільному судочинстві: особливості встановлення факту пошкодження майна в умовах воєнного стану - Кисельов, Вадим Костянтинович; Кисельов, В. К.; Kyselov, Vadym K. (Одеса : Фенікс, 2026)
В судовій практиці та згідно вимогам ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях, а суд встановлює наявність або відсутність певних обставин (фактів) на основі оцінки доказів, які містять інформацію щодо предмета доказування. Отже необхідно вести мову про певний «стандарт доказування» у цивільному процесі, відповідно до якого суд вважає фактичну обставину доведеною.
Кисельов В. К. Стандарти доказування у цивільному судочинстві: особливості встановлення факту пошкодження майна в умовах воєнного стану. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 205-209. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33062
Keywords: цивільний процес; стандарти доказування; тягар доказування; баланс ймовірностей; prima facie; відшкодування шкоди; воєнні дії; civil procedure; standards of proof; burden of proof; balance of probabilities; compensation for damages; armed conflict