Правовий статус онуків у процесі спадкування за законом - Ярошевська, Т. В.; Yaroshevska, T. V.; Артеменко, Д. С.; Artemenko, D. S. (ВД "Гельветика", 2021)
У статті розглядається правове становище онуків у спадкових правовідносинах. Встановлено, що черговість успадкування онуків залежить від наявності в них батьків, які мають бути покликані до спадкоємства, тобто син або дочка спадкодавця. Якщо одного з батьків, які мають спадкувати, немає в живих на момент відкриття спадщини, все успадковують онуки. Спадкування за представленням – це особливий порядок успадкування за законом осіб, які заміщають спадкоємця, який помер раніше спадкодавця, якщо живий спадкоємець виключає його заміну своїми нащадками. Таким чином, механізм покликаний виправити неприродну ситуацію в послідовності смертей, коли дитина вмирає раніше своїх батьків. У цьому випадку онуки спадкодавця закликаються до успадкування як самостійні спадкоємці, відповідно до яких право успадкування здійснюється за правом представлення, оскільки в разі смерті нащадків поручителя вони успадковують як нащадки спадкодавця (діда чи баби). Юридично чи фактично вони не представляють нікого, крім себе, оскільки з огляду на універсальний характер спадкування вони набувають права не від померлого спадкоємця (батька чи матері), а безпосередньо від спадкодавця. За життя одного з батьків, які мають право на спадщину, онуки належать до п’ятої черги спадкування, незважаючи на другий ступінь спорідненості з дідусем і бабусею та диспозитивний характер ст. 1265 ЦК України, що визначає невичерпний перелік спадкоємців п’ятої черги. Це має кілька важливих правових наслідків. Зокрема, інший спадкоємець, у тому числі його батьки, може відмовитися від спадщини. Крім того, з онуком може бути укладена угода про зміну порядку спадкування, згідно з якою така особа матиме право успадковувати разом із спадкоємцями наступної черги. Таким чином, онук спадкоємця може подати позов про зміну черговості наслідування права на спадщину за обставин, зазначених у ч. 2 ст. 1259 Цивільного Кодексу України.

The article deals with the legal position of grandchildren in the inheritance legal relations. It is established that the order of inheritance of grandchildren depends on the presence of their parents, who are to be called to inherit by the son or daughter of the testator. If one of the parents, who are to inherit, is not alive at the time of opening the inheritance, the grandchildren inherit everything. Inheritance by inheritance is a special order of inheritance under the law of persons replacing the heir who died earlier than the testator. If the living heir excludes his/ her replacement by his/her descendants. Thus, the mechanism is designed to correct the unnatural situation in the sequence of deaths, when a child dies before the parents. In this case the grandchildren of the testator are called to inherit as independent heirs, according to which the right of inheritance is carried out by right of representation, since in case of death of the descendants of the guarantor they inherit as descendants of the testator (grandfather or grandmother). Legally or in fact, they do not represent anyone other than themselves, since by virtue of the universal nature of inheritance they do not acquire rights from the deceased heir (father or mother), but directly from the testator. During the life of one of the parents entitled to inherit, the grandchildren belong to the fifth order of succession, despite the second degree of kinship with the grandparents and the dispositive nature of Article 1265 of the Civil Code of Ukraine, which determines the inexhaustible list of heirs of the fifth order. This has several important legal consequences. In particular, the other heir, including his parents, may refuse to inherit. In addition, an agreement can be made with the grandson to change the order of inheritance, according to which such a person will have the right to inherit together with the heirs of the next turn. Thus, the grandson of the heir may file a lawsuit to change the order of succession rights to inheritance in the circumstances specified in Part 2 of Article 1259 of the Civil Code of Ukraine.
Ярошевська Т. В. Правовий статус онуків у процесі спадкування за законом / Т. В. Ярошевська, Д. С. Артеменко // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 29 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – C. 227-233. DOI https://doi.org/10.32837/npnuola.v28i29.738
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; спадщина; спадкування за законом; спадкоємець; онуки спадкоємця; черговість спадкування; inheritance; inheritance by law; heir; grandchildren of the heir; order of inheritance