Юрисдикція Міжнародного кримінального суду щодо злочину геноциду: проблеми реалізації та політичні обмеження - Грушко, Мальвіна Валеріївна; Грушко, М. В.; Hrushko, Malvina V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Геноцид є найтяжчим злочином проти людяності, що загрожує існуванню цілих народів і стабільності міжнародного порядку. Злочин геноциду є одним із найтяжчих порушень норм міжнародного права, його криміналізація та регулювання механізмів юрисдикції сприяють посиленню захисту основоположних принципів міжнародного права, зокрема мирного співіснування держав, повага прав людини та непорушність кордонів. Діяльність Міжнародного кримінального суду супроводжується значними політичними та процедурними обмеженнями, що знижують його ефективність. Сучасні збройні конфлікти, зокрема в Україні, потребують зміцнення юрисдикції Суду для забезпечення невідворотності покарання за злочин геноциду.
Грушко М. В. Юрисдикція Міжнародного кримінального суду щодо злочину геноциду: проблеми реалізації та політичні обмеження. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 198-201. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33146
Keywords: Міжнародний кримінальний суд; злочин геноциду; юрисдикція; міжнародне правосуддя; Римський статут; злочини проти людяності; воєнні злочини; політичні обмеження; комплементарність; відповідальність в міжнародному праві; International Criminal Court; genocide; jurisdiction; international justice; Rome Statute; crimes against humanity; war crimes; political constraints; complementarity; responsibility in international law