Міжнародний договір: поняття та сучасні погляди - Матат , А. В.; Matat, A. V. (Одеса : Фенікс, 2012)
Автор статті дійшов до таких висновків, що міжнародні договори в правових системах сучасних держав відіграють значну роль у формуванні в них внутрішньодержавного права. Міжнародні договори сприяють уніфікації законодавства. Так, наприклад, країна, яка перебуває на етапі становлення і розвитку, підписавши міжнародний договір, осучаснює та демократизує державне будівництво і наближує своє законодавство до гармонізації із міжнародними нормами. Положення міжнародних договорів вдало знаходять своє відображення в правотворчості. Їх починають активно застосовувати у судочинстві, державному управлінні тощо. Також їх беруть за основу держави при визначенні принципу верховенства права та основоположних прав і свобод людини. Міжнародний договір в Україні виступає джерелом галузевого правознавства, зокрема, цивільного, сімейного, адміністративного, кримінального тощо. Отже, міжнародні договори разом утворюють єдиний сценарій, за яким відбуваються сучасні внутрішньо та зовнішньодержавні процеси.
Матат А. В. Міжнародний договір: поняття та сучасні погляди / А. В. Матат // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 64-68.
Keywords: міжнародний договір; международный договор; international treaty; уніфікація законодавства; унификация законодательства; harmonization of legislation; принцип верховенства права та основоположних прав і свобод людини; принцип верховенства права и основополагающих прав и свобод человека; the rule of law and fundamental human rights and freedoms; джерело галузевого правознавства; источник отраслевого правоведения; source branch of jurisprudence