Гносеологічний статус ціннісного а priori у філософській аксіології - Алєксєєва, К. І.; Алексеева, Е. И.; Alekseieva, K. I. (My University, 2017)
У статті висвітлюються актуальні перспективи щодо експлікації проблеми осягнення ціннісного а priori у філософській аксіології на прикладі феноменологічної етики Макса Шелера та Ніколая Ґартмана. Із критичних позицій проаналізовано сутнісні суперечності в контексті розуміння матерії цінностей і їх гносеологічного статусу в межах антропологічного й реалістично-феноменологічного підходів. Евристичний потенціал філософії цінностей виявлений у тому, що в дослідженні конкретизовано не лише умови можливості функціонування ціннісної свідомості, а й розглянуто принципи практичної і креативної реалізації аксіологічного виміру особистості. Проблематизовано ригідне уявлення про статику ціннісної ієрархії на користь її екзистенційної мінливості. Виявлено фактичне тло ціннісного зміщення в контексті глобальних моральних викликів сьогодення. Загострено увагу на змістовому тлумаченні етики як складової частини практичної філософії.

В статье обсуждаются актуальные перспективы по экспликации проблемы постижения ценностного а priori в философской аксиологии на примере феноменологической этики Макса Шелера и Николая Гартмана. Из критических позиций проанализированы сущностные противоречия в контексте понимания материи ценностей и их гносеологического статуса в рамках антропологического и реалистично-феноменологического подходов. Эвристический потенциал философии ценностей состоит в том, что в исследовании не только конкретизированы условия возможности функционирования ценностного сознания, но и рассмотрены принципы практической и креативной реализации аксиологического измерения личности. Проблематизировано ригидное представление о статике ценностной иерархии в пользу ее экзистенциальной изменчивости. Обнаружен фактический фон ценностного смещения в контексте глобальных нравственных вызовов современности. Внимание акцентировано на содержательном толковании этики как составной части практической философии.

The article discusses and specifies the actual prospects for the explication of the problem of understanding the value a priori in philosophical axiology an example of phenomenological ethics of Max Scheler and Nikolai Gartman. The contradictions analyzed intrinsic understanding of matter in the context of values and their epistemological status within the anthropological and realistic-phenomenological approaches according to critical positions. Heuristic potential values found in the philosophy that was specified in the study not only provided opportunities operation value consciousness, but also deals with the principles of practical and creative implementation axiological dimension of personality. The rigid idea of static hierarchy of values in favor of existential variability is put as a problem. The actual background value shift in the global context of moral challenges is discovered. It focused on semantic meaning of ethics as a part of practice philosophy.
Алєксєєва К. І. Гносеологічний статус ціннісного а priori у філософській аксіології / К. І. Алєксєєва // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 15. - С. 6-9.
Keywords: ціннісне а priori; ціннісна ієрархія; аксіологія; Макс Шелер; Ніколай Ґартман; ценностное а priori; ценностная иерархия; аксиология; Макс Шелер; Николай Гартман; value а priori; values hierarchy; axiology; Max Scheler; Nikolai Gartman