Механізми контролю за виконанням Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту - Коваль, Дмитро Олександрович; Коваль, Дмитрий Александрович; Koval, Dmytro O. (My University, 2014)
Автор відзначає громіздкість та нездатність достатньо оперативно вмикатися при потребі механізмів у Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту. Диверсифікація методів забезпечення реалізації Конвенції посприяла не стільки ефективності, скільки складності сприйняття державами. Автор вважає найбільш раціональним та життєздатним є «інтернаціональне» вирішення проблеми під яким розуміється активна участь неурядових міжнародних організацій (в першу чергу «Блакитного щита») в процесі контролю за виконанням конвенції під час збройного конфлікту.

The author notes the awkwardness and inability of mechanisms in the Convention for the Protection of Cultural Property to quickly activating in case of armed conflict. Diversification of methods of implementation of the Convention contributed not only to efficiency but the complexityof perception by States. The author believes the most rational and viable is "international" solution to the problem which refers to the active participation of non-governmental organizations (especially "Blue Shield"), during the control of the execution of the Convention during armed conflict.

Автор отмечает громоздкость и неспособность достаточно оперативно включаться при необходимости механизмов в Конвенции о защите культурных ценностей в случае вооруженного конфликта. Диверсификация методов обеспечения реализации Конвенции посодействовала не столько эффективности, сколько сложности восприятия государствами. Автор считает, что наиболее рациональным и жизнеспособным является «интернациональное» решение проблемы, под которым понимается активное участие неправительственных международных организаций (в первую очередь «Голубого щита») в процессе контроля за исполнением конвенции во время вооруженного конфликта.
Коваль Д. О. Механізми контролю за виконанням Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту / Д. О. Коваль // Держава і право. Юридичні і політичні науки. - 2014. - Вип. 63. - С. 264-269.
Keywords: культурні цінності; культурні об’єкти; Гаазька конвенція про захист культурних цінностей; збройний конфлікт; захист культурних цінностей; культурные ценности; культурные объекты; Гаагская конвенция о защите культурных ценностей; вооруженный конфликт; защита культурных ценностей; cultural values; cultural objects; The Hague Convention for the Protection of Cultural Property; armed conflict; protection of Cultural Property